Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 0.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..

18/10/2013 18:18

Dodeljena najviša priznanja Grada Novog Sada

Poznati laureati Oktobarske nagrade i Novembarske povelje

Autor: R. D.

Redovni profesor na katedri za patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u penziji, dr Pavle Budakov i Centar za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih "Target" dobitnici su ovogodišnje Oktobarske nagrade Grada Novog Sada, dok je Novembarska povelja pripala osnivaču Fondacije "Marija Jovanović - dete", Slobodanu Jovanoviću i Hadži Zoranu Lazinu, publicisti i dugogodišnjem kulturnom delatniku.Odluke o dodeli najviših gradskih priznanja donete su na jučerašnjoj svečanoj sednici Skupštine grada, a nagrade laureatima biće uručene 23. oktobra, na svečanosti u Gradskoj kući.

Pavlu Budakovu nagrada je dodeljena za celokupan naučnoistraživački i javni rad i izuzetne zasluge za razvoj zdravstvene, nastavne i naučne delatnosti, jer je "angažovanjem kroz naučno i društveno delovanje i ostvarivanjem međunarodne saradnje sa uglednim svetskim zdravstvenim institucijama doprineo prepoznatljivosti Novog Sada u domaćim i međunarodnim okvirima".

Oktobarska nagrada dodeljena je Centru za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih "Target" za dugogodišnji istrajni rad i delovanje u borbi protiv zlostavljanja mladih i vršnjačkog nasilja putem informaciono-komunikacionih tehnologija i postignute rezultate u toj oblasti. Centar je zaslužan i za osnivanje Savetovališta u Novom Sadu za žrtve elektronskog nasilja, prvog regionalnog Savetovališta za Jugoistočnu Evropu.

Novembarska povelja pripala je Slobodanu Jovanoviću za lične zasluge i izuzetan doprinos Fondacije "Marija Jovanović - dete" na postizanju opštekorisnog društvenog cilja u borbi protiv pedofilije i stvaranju uslova za bezbedniji i slobodniji život dece i omladine. Jovanović je inicirao i predložio Zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, takozvanog "Marijinog zakona", koji je Skupština Republike Srbije usvojila aprila ove godine.

Publicisti i dugogodišnjem kulturnom radniku Hadži Zoranu Lazinu gradsko priznanje je dodeljeno za dugogodišnje delovanje u kulturi Novog Sada, za doprinos istraživanju ličnosti i događaja iz srpske književnosti, pozorišta, istorije i kulture, posebno u proučavanju života i dela Jovana Sterije Popovića i Laze Kostića, kao i za iniciranje i organizovanje različitih umetničkih sadržaja i manifestacija od javnog značaja.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada, dok se Novembarska povelja dodeljuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad, i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)