Svetski kongres “ Borda direktora Mense“ , na kome su se okupili predstavnici svih nacionalnih organizacija “ Mense“ i predsedništvo “ Mense“ , održan je u Novom Sadu. Na samom otvaranju učesnicima kongresa obratio se potpredsednik “ Pokrajinske vlade“ i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj NJilaš.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Nakon otvaranja usledilo je predavanje dr Ranka Rajovića o značaju i načinu sticanja funkcionalnog znanja kod dece. Pokrajina je, inače, pomogla održavanje ovog skupa, na kome su, pored predstavnika “ Mense“ iz 50 zemalja, prisustvovali i vaspitači, učitelji i pedagozi iz vojvođanskih vrtića i škola. “ Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice“ pružio je logističku podršku u organizaciji skupa, a “ Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova“ ga je finansijski pomogao.

Nakon pozdravne reči, Mihalj NJilaš istakao je da je skup organizovan kako bi se prosvetni radnici i roditelji upoznali sa “ NTC sistemom učenja“ , jer je to interes svih, kako onih koji se bave obrazovnim politikama, tako i onih koji ih sprovode u vrtićima i školama.

– Zadatak svih nas je da kroz ranu detekciju darovitosti, podsticanje kreativnosti i razvoj intelekta kod dece, utičemo na ceo obrazovno-vaspitni sistem tako što ćemo ga prilagođavati detetu i potrebama njegovog razvoja. Svesni smo da naš obrazovni sistem ima određene manjkavosti, ali i da ima prostora za poboljšanje. To zavisi delom i od nas samih, od naše posvećenosti misiji čiji smo deo, a rad sa decom svakako jeste misija vredna pažnje i jedan od najvažnijih stubova društva – rekao je NJilaš i dodao da predavanje o “ NTC sistemu učenja“ može bitno da doprinese toj misiji.

– Zajedničkim snagama edukovanih vaspitača, učitelja, roditelja, možemo da otvorimo vrata ka kreativnom učenju, bržem saznavanju i lakšem otkrivanju i razvijanju sposobnosti. Na ovakav način pripremamo našu decu za izazove koji ih čekaju u životu – rekao je na kraju NJilaš.

Rečeni “ NTC sistem učenja“ specijalizovani je program za edukaciju roditelja, vaspitača i učitelja, koji usvojeno znanje i veštine mogu da primene u svakodnevnim aktivnostima u radu sa decom. Edukacija vaspitača, nastavnika i roditelja obavlja se na seminarima, predavanjima i radionicama. “ NTC program“ sprovodi se u 15 država Evrope, u šest je akreditovan (Srbija, Slovenija, Crna Gora, Češka, BiH i Hrvatska), a u devet država se sprovodi uz saradnju sa obrazovnim institucijama (Makedonija, Italija, Slovačka, Rumunija, Mađarska, Bugarska, Norveška, Švajcarska i Grčka). U još nekoliko država program je u fazi pilot projekta (Nemačka, Poljska i Austrija).

Ovo je, inače, prvi put da se najznačajniji događaj “ Mense“ održava u Srbiji, a odlukom da se ova manifestacija baš ovde organizuje odato je veliko priznanje “ Mensi Srbije“ za njenu aktivnost na međunarodnom planu, kao i doprinosu njenih članova misiji svetske “ Mense“ . “ Mensa“ je, inače, neprofitna organizacija koja okuplja osobe sa najvišim koeficijentom inteligencije. Zastupljena je u više od 100 zemalja i ima više i od 120.000 članova. U Srbiji “ Mensa“ ima više od hiljadu aktivnih članova.

Učesnike skupa pozdravili su i predsednica “ Mense Srbije“ Aleksandra Borović i “ Mense internacional“ Bibiana Balanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari