Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić primio je u oproštajnu posetu ambasadora Mađarske Oskara Nikovica. Pajtić je zahvalio Nikovicu na dosadašnjem angažmanu i saradnji, koji su doprineli unapređivanju odnosa dveju zemalja.

On je takođe naglasio da jačanje ekonomskog ambijenta i unapređivanje privrede u regionu izuzetno važno i od zajedničkog interesa, koji ide u pravcu ostvarivanja boljeg života, na koji imaju podjednako pravo pripadnici svih nacionalnih zajednica u bilo kom regionu.

Pajtić je istakao da za Srbiju i Vojvodinu odnosi sa Mađarskom spadaju u prioritetne međunarodne odnose, a da su razlozi za to ekonomske prirode, političke, kao i zajednički infrastrukturni ciljevi, koji treba da donesu napredovanje građanima dveju zemalja.

– Mi ćemo u Pokrajini nastaviti da vodimo brigu o posebnosti mađarske nacionalne zajednice koja na ovim prostorima živi. Izuzetno je važno da se unapređuje privredna saradnja, privuku investicije iz Mađarske na područje Vojvodine i obrnuto. Pored saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i informisanja koja se ostvaruje na visokom nivou, važno je i da tako visok nivo saradnje dosegnemo i u oblasti privrede, jer mladi ljudi koji pripadaju mađarskoj nacionalnoj zajednici ostaće da žive ovde ukoliko imaju ekonomsku perspektivu. U suprotnom neće se zadržavati ni u Srbiji, kao ni u Mađarskoj već će odlaziti u druge zapadne zemlje, što nije u obostranom interesu – predočio je Pajtić.

Odlazeći ambasador Mađarske Oskar Nikovic izjavio je da su odnosi za ove četiri godine bili uspešni i da ih je pratilo visoko razumevanje. Nikovic je izneo optimistički stav po pitanju razvoja daljih odnosa, istakavši da bi saradnja trebalo da teče ka izgradnji infrastrukturnih projekata, što ima veliki značaj u pogledu privlačenja stranih investicija i ostanak naše omladine kod kuće. On je rekao da Mađarska podržava Srbiju i Vojvodinu na putu ka Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari