Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški potpisao je novu seriju ugovora sa vojvođanskim poljoprivrednicima, koji su dobili bespovratna sredstva na konkursima za navodnjavanje i za plasteničku proizvodnju. Radi se o 219 ugovora, i to 147 za navodnjavanje i 72 za plastenike, u ukupnoj vrednosti od 230 miliona dinara.


– Realizacijom potpisanih ugovora novih 1.500 hektara vojvođanskih oranica biće pod sistemom za navodnjavanje – kazao je Bogaroški, navodeći da je ukupna vrednost ove investicije veća od 200 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila 80 miliona dinara.

Kako je naveo resorni sekretar, Pokrajina je ove godine plasirala više od 180 miliona dinara u navodnjavanje, a na raspolaganju ima još oko 70 miliona. Time će, prema rečima Bogaroškog, biti ostvaren plan da ove godine više od pet hiljada hektara oranica bude pokriveno sistemom za navodnjavanje.

Bogaroški je istakao da resorni sekretarijat subvencioniše sisteme za navodnjavanje registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, kao i prilagođavanje kanalske mreže za navodnjavanje, a ne samo za odvodnjavanje.

On je kazao i da je veliko interesovanje bilo i za plastenički proizvodnju, te da će sa novim ulaganjem biti podignuto više od devet hiljada metara kvadratnih plastenika i najavio da su rebalansom pokrajinskog budžeta, obezbeđena nova sredstva za male preradne kapacitete.

– Za ovaj konkurs proletos je bilo veliko interesovanje, i praktično su za mesec dana utrošene opredeljena sredstva. Rebalansom smo obezbedili novih 50 miliona dinara za hladnjače, preradu voća i povrća i za pčelare – reči su sekretara. Takođe je dodao da je rečo dobrom podsticaju poljoprivrednicima, koji će sigurno omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari