FESTIVALI



Festival je ove godine, za razliku od prošle kada smo bili u egzilu, svoj na svome, sa duplo više predstava i održavaće se tokom osam dana – kaže predsednica Saveta i umetnička direktorka Novog Tvrđava Teatra, Vida Ognjenović, najavljujući Međunarodni pozorišni festival koji sutra počinje u Vili Stanković u Čortanovcima. Moto ovogodišnjeg festivala je Otvoren prostor – širok spektar ideja, u okviru koga će učestvovati pozorišta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Makedonije i Srbije.


Nekoliko značajnih novina obeležiće ovogodišnje festivalsko izdanje. Prvo, Festival je ove godine producirao jednu predstavu u koprodukciji sa Bitef teatrom iz Beograda, a u pitanju je koreodrama Ptice međunarodno poznatog koreografa Edvarda Kluga, koja je na programu u petak, 3. jula. Drugo, ostvarena je saradnja sa Srpskim narodnim pozorištem koje je sada suorganizator Festivala, a međusobni sporazum podrazumeva, između ostalog, i to da će se predstave koje ne budu mogle da se izvedu tokom festivala na otvorenom zbog loših vremenskih prilika, biti izvedene na scenama SNP, tako da se neće dogoditi kao prošlog leta da je zbog kiše otkazana predstava rumunskog pozorišta. Treće, po rečima Vide Ognjenović, Novi Tvrđava Teatar radiće na umrežavanju sa drugim festivalima na otvorenom u okruženju, sa Budvom, Ohridom, Rijekom, kao i sa sličnim festivalima u Bugarskoj i Rumuniji, s ciljem da objedini scene na otvorenom, kako bi se širile mogućnosti izvođenja predstava na različitim prostorima. Konačno, ovaj festival istražuje i nove mogućnosti u samoj Vojvodini za izvođenje predstava i u drugim prostorima u budućnosti.

– Samo u Vojvodini ima 16 dvoraca koji imaju uslove da se u njima igraju predstave i naš festival će se svakako u budućnosti proširiti i na nove lokacije jer ćemo time i približiti pozorišni svet tim lokalnim sredinama – ističe Ognjenović.

Žiri ovogodišnjeg izdanja Festivala isti je kao prošle godine, tako da će o dobitnicima nagrada ponovo odlučivati upravnik SNP, teatrolog Aleksandar Milosavljević, pozorišna kritičarka Nataša Gvozdenović i glumica Aleksandra Pleskonjić.

Da je sve spremno za sutrašnji početak Novog Tvrđava Teatra potvrđuje i Vladimir Horovic, član Organizacionog odbora i Produkcije Festivala, koji je istakao da je Festival toliko narastao da je ove godine čitava organizacija zamašna, a za profesionalni deo tog odgovornog posla zadužena je novosadska producentska kuća Laureat d.o.o. Horovic je naglasio da Festival može da se organizuje na ovako visokom nivou zahvaljujući pokroviteljstvu Vlade AP Vojvodine i to ne samo u finansijskom smislu, već i zbog ustupanja Vile Stanković sa svim svojim resursima na raspolaganje tokom trajanja festivala. Radio televizija Vojvodine je medijski sponzor, a Univerexport i Minakva sponzori festivala.

Sutra će od 21 sat (kada počinju sve predstave), Festival otvoriti Dramski teatar iz Skoplja sa komadom Jordana Plevneša Evripid se vraća na Balkan u režiji Vlade Cvetanovskog. U petak je na repertoaru Narodno pozorište iz Sarajeva koje će izvesti dramu Gorana Stefanovskog Divlje meso u režiji Dina Mustafića. Za 3. jul najavljena je premijera koreodrame Ptice Edvarda Kluga, koprodukcija Bitef teatra i Novog Tvrđava teatra, a Novosadsko pozorište – Ujvideki sinhaz izvešće predstavu Ban Bank po tekstu Jožefa Katone u režiji Andraša Urbana u subotu, 4. jula.

Mikser, SKC Novi Sad i Agencija Fast forward predstaviće projekat Dogvil reditelja Kokana Mladenovića i muzičara Marka Grubića dva puta – 5. jula u Vili Stanković i 6. jula u Tvrđavi Bač. I dok će u ponedeljak, 6. jula Dogvil biti igran u Baču, u skladu sa najavljenim proširivanjem festivala na novim lokacijama, u Vili Stanković će se te večeri predstaviti studenti I i II godine sa Akademije lepih umetnosti iz Beograda u okviru programa Bujica nove glumačke energije.

Hrvatsko narodno kazalište Varaždin izvešće Gozbu, autorski projekat rediteljke Olje Lozice, u utorak 7. jula u Vili Stanković, a na kraju će Teatar Maska iz Bukurešta prikazati predstavu Uljez koju je prema delu Borhesa režirao Mihail Malaimare.

Igranje na otvorenom daje poseban ton

Igranje predstava u tako osobenom, autentičnom okruženju davalo je pozorišnom izrazu neki poseban ton. Pokazalo se, naime, da je festival na otvorenom prostoru sasvim naročit festivalski žanr, a to teatarsko iskustvo je svojevrstan eksperiment u odnosu na ustaljena ograničenja scenske izražajnosti – kaže Vide Ognjenović

 

Vila sa predivnim pogledom na Dunav

Stara vila Radenka Stankovića, kardiologa, ministra prosvete za vreme vladavine kralja Aleksandra I i namesnika kralja Petra II, sazidana je 1930, i delo je arhitekte Dragiše Brašovana. Vila je urađena u stilu srpskih srednjovekovnih dvoraca, a smeštena je u čortanovačkoj šumi na imanju koje obuhvata 35 jutara raspoređenih na šest nivoa – terasa. Po završetku Drugog svetskog rata, Radenko Stanković je uhapšen i osuđen na 12 godina robije zbog „saradnje sa Nemcima“.

 

Organizovan prevoz do Vile Stanković

Ulaznice za festival Novi Tvrđava Teatar mogu se kupiti na blagajni Srpskog narodnog pozorišta. Cena ulaznica za pojedinačne predstave je 400 dinara, a za komplet karata važi popust od 20 odsto. Organizatori obaveštavaju zainteresovane gledaoce da će biti organizovan prevoz iz Beograda do Čortanovaca, sa polascima ispred Pete beogradske gimnazije, svake festivalske večeri u 19.15. Mole se svi zainteresovani da obave rezervaciju prevoza na +381 64/138-96-94, zbog ograničenog broja mesta u autobusu. Organizovan je i prevoz iz Novog Sada. Kao i prošle godine, autobus će polaziti svake festivalske večeri ispred SNP (kod Uspenske crkve) u 19.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari