Osnovna škola „Isidora Sekulić“ u Pančevu još jedna je u nizu osnovnih škola koja je sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu postala bogatija za dva nova sportska igrališta.

Sanacijom i adaptacijom već postojećih i dotrajalih terena, ova škola dobila je dva potpuno nova otvorena sportska objekta, i to mini pič teren sa veštačkom travom za male sportove i multifunkcionalni tartanski teren za košarku i odbojku. U prisustvu pokrajinske sekretarke za sport i omladinu Marinike Tepić tereni su svečano otvoreni i od proteklog vikenda će na njima sva deca moći da se bave sportom i pravilno razvijaju.

Izgradnja, sanacija i adaptacija, kao i opremanje fiskulturnih sala u osnovnim školama prioritet su rada Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i njegove Strategije razvoja školskog sporta u AP Vojvodini. Važnost izgradnje ovih terena i školskog sporta generalno istakla je resorna sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić:

„Fizičko vaspitanje je jedini predmet pored maternjeg jezika, matematike i stranog jezika koji ima kontinuitet od prvog do osmog razreda i ono nema za cilj stvaranje takmičara i medalja, već stvaranje sutra zdravog i radno sposobnog stanovništva promovišući zdrave stilove života i fizičku aktivnost i onda kada ne budu više đaci. Stoga fizičko vaspitanje u osnovnoškolskom obrazovanju nije slučajno obavezno.

Nažalost sport se komercijalizovao i postao socijalna kategorija, klubovi sve više uzurpiraju fiskulturne sale, a gotovo ništa ne ulažu u njihovo održavanje, ali to ne znači da mi vodimo rat sa klubovima, već samo skrećemo pažnju da budu odgovorni prema školskoj sportskoj infrastrukturi koju koriste, za koje opet ne plaćaju ni grejanje, ni struju, ni održavanje. U tom smislu uvek predlažemo direktorima da, na primer, i kada odlučuju o dodeljivanju školskih sala klubovima, koji za svoje aktivnosti ubiraju članarinu, a uglavnom ne plaćaju ništa školama, neka ih onda škole obavežu da urade dodatne besplatne termine za decu koja se neće takmičiti, koja neće ispunjavati neke trenažne norme, ali žele da uče o dotičnim sportovima, da asistiraju treneru, sudiji, da uče o sportskim pravilima, vode svoje školske navijače. Naprosto, da nađu mesto za svako dete da na neki način učestvuje u svojoj školskoj sportskoj zajednici, čak i ako ono ne postiže rezultate u takmičarskim kriterijumima. Jer svako dete mora imati jednako pravo na zdravlje i fizičku aktivnost“, rekla je resorna sekretarka Marinika Tepić.

U opremanje ovih terena Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu uložio je 7,8 miliona dinara, a urađen je teren sa veštačkom travom za male sportove i multifunkcionalni tartanski teren za košarku i odbojku.

Po rečima resorne sekretarke, sa direktorkom škole je razgovarano i o uređenju tribinskog dela u dvorištu pored terena, jer sportske aktivnosti bez publike nisu „prava stvar“ za klince. Takođe, Sekretarijat za sport i omladinu bi pomogao još i u dodatnom osvetljavanju ovih otvorenih terena, s obzirom na to da je samo jedan postojeći reflektor premalo, naročito za bezbednosne uslove.

Direktorka Osnovne škole „Isidora Sekulić“ Branka Beljić naglasila je da je ovaj projekat jedan od najvažnijih koji su se realizovali poslednjih decenija:

„Veoma nam znači ova investicija, jer su nam ovi tereni mnogo nedostajali i danas je zbog toga jedan divan i svečani dan za našu školu. Deca su ovde sada bezbedna i imaju odlične uslove da se rekreativno bave sportom“, kaže gospođa Beljić.

Nastavnik fizičkog vaspitanja u školi Vladimir Ilić, jedan od najnagrađivanijih pedagoga u ovoj nastavnoj oblasti, zahvalivši se još jednom Sekretarijatu složio se da će nova igrališta doprineti pravilnom razvoju dece i mladih, učenika ove škole i omogućiti im da se još bolje bave fizičkom kulturom:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari