Prezentacija pod nazivom „Oživljavanje drvne industrije u Pančevu“, u organizaciji preduzeća TMB Diamond iz Pančeva, uz podršku ovog grada održana je u Pančevu. Njoj su prisustvovali pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i njegov zamenik Balint Juhas. Resorni sekretar je istakao značaj ovakvih investicija za kreiranje povoljne privredne klime u Vojvodini.

Na prezentaciji je predstavljen investicioni plan ulaganja u drvnu industriju, ciljevi i finansijski plan preduzeća TMB Diamond iz Pančeva, čiji proizvodni program ima za cilj oživljavanje i revitalizaciju drvnoprerađivačke industrije u ovom banatskom gradu. Gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov je ovom prilikom naveo da je neophodno stvoriti ambijent efektivnom i pravovremenom koordinacijom između lokalne samouprave, pokrajine i republike, kako bi rezultati bili što bolji za čitavu zajednicu.

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin istakao je da je drvna industrija u Srbiji, pa tako i u Vojvodini, trenutno u krizi, pa su, prema njegovim rečima, Pokrajinska vlada i Sekretarijat spremni da ovako koristan projekat podrže, posebno u pogledu finansiranja projektno-tehničke dokumentacije, te subvencionisanjem novih radnih mesta u okviru novih proizvodnih linija.

– Saradnja Pokrajinskog sekretarijata i Grada Pančeva se svodi na manje projekte po svom obimu, jer pančevačka industrija sadrži niz velikih preduzeća i giganata, te obim i spektar problema tih kompanija prevazilazi mogućnosti Sekretarijata. Ipak, u potpunosti podržavamo kvalitetnu saradnju administracije na svim nivoima koja daje najbolje rezultate. Ovaj značajan projekat obnove drvnoprerađivačke industrije bi zaposlio oko 500 lica – kazao je Vasin.

Prema navodima pokrajinskog sekretara, ohrabrujući podatak je porast od šest odsto u izvozu u drvnoj industriji i to za prvih šest meseci 2014. godine u odnosu na proteklu godinu.

– Potrebno je oživeti drvnu industriju, jer je u ovom sektoru 2000. godine bilo zaposleno 30.000 ljudi, a danas svega 13.000. Pored toga, Vojvodina je najnepošumljeniji evropski region sa svojih 6,8 odsto teritorije pod šumama. Ovim narušavamo i ekološke principe u ovom delu naše zemlje, što je ozbiljan problem. Unapređenjem ekologije ćemo uvećati i sirovinsku bazu za drvnu industriju u Pokrajini – istakao je pokrajinski sekretar.

Investicija od 8,4 miliona evra

Prepoznajući stogodišnju tradiciju drvne industrije u Pančevu, kompanija TMV Diamond će realizovati svoju ideju o revitalizaciji ovog privrednog sektora. Kako su naveli, svojom ekonomičnošću i ekološki zdravim pristupom proizvodnji koji su implementirali u pomenuti projekat, uticaće na razvoj same lokalne zajednice. Proizvodne linije podrazumevaju osnovne proizvode – drvene ambalaže za voće i povrće, montažne kuće i brvnare, kao i prateće proizvode – drvene palete, dečija igrališta i opremu za parkove, tu su i otpresci (tehničko-konstruktivni elementi od drveta), kao i nameštaj i enterijer. Ukupna vrednost ove investicije je 8,4 miliona evra, od čega je 6,3 subvencionisano od strane Republike Srbije, a 2,1 milion evra je uložio vlasnik kompanije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari