Pokrajinska vlada ustanovila je novi sajt koji svim građanima omogućava uvid u relevantne podatke o raspolaganju budžetom Vojvodine od 2004. do danas. Na adresi www.budzet.vojvodina.gov.rs mogu se naći svi podaci vezani za izvršenje budžeta svakog pokrajinskog organa, broj zaposlenih, biografije rukovodilaca, finansijski i planovi javnih nabavki, podaci o obavezama i potraživanjima AP Vojvodina, podaci o imovini i o svim sudskim postupcima gde je AP Vojvodina stranka u sporu. Svi ovi podaci dosad su već bili dostupni na različitim sajtovima organa APV ili su dostavljani na zahteve građana, a odsad su na jedan pregledan i sveobuhvatan način dostupni celokupnoj javnosti.

Tim povodom, predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je da se na taj način uspostavlja princip apsolutne transparentnosti obavljanja vlasti i pozvao premijera Aleksandra Vučića i republičku Vladu da sledi ovaj primer pokrajinske administracije.

– Već četiri godine slušamo po pojedinim medijima određene kampanje kako su se u Pokrajini zaposlile hiljade i hiljade ljudi i kako su nestale milijarde dinara. Dosad smo posezali za tužbama, a od danas je uspostavljen jedan princip koji ne postoji ni u jednoj administraciji na zapadnom Balkanu, koji postoji samo u nekim od najrazvijenijih zemalja EU. To je princip apsolutne transparentnosti svega onoga što čini pokrajinska administracija, svih isplata, svakog dinara koji je usmeren korisnicima budžeta, svih radnih mesta, biografija rukovodilaca – naveo je Bojan Pajtić na predstavljanju novog sajta. On je podvukao da će se lako pokazati da u pokrajinskoj administraciji, za razliku od republičke, nema ni lažnih ni kupljenih diploma niti tajnih ugovora.

– Pozivam premijera Aleksandra Vučića i republičku Vladu da učine isto što smo mi učinili. Jer, kad se jednom uspostavi apsolutna transparentnost, onda se taj princip više ne može ukinuti. Nije prihvatljivo da republička administracija od Vlade Zorana Đinđića nije donela u Parlamentu Srbije nijedan završni račun budžeta, a da je pokrajinska administracija sve ove godine donosila završne račune pokrajinskog budžeta. Svaki budžetski dinar, svako zaposlenje i svaka biografija biće na uvidu građanima. Za razliku od republičke administracije, koja je dosad zaključila nekih 20 tajnih ugovora, od Beograda na vodi, Železare Smederevo, Er Srbije, hotela na Kopaoniku, zadruga po Vojvodini, gde je štete negde oko 997 milijardi dinara. Mi nikad nismo zaključili nijedan tajni ugovor, jer se tajno zaključuju kad su štetni, kad imaš šta da sakriješ. Sigurno niko nije namerno na republičkom nivou nanosio štetu Republici Srbiji, nego je želeo da pribavi neku korist sebi. I zbog toga pozivamo Aleksandra Vučića i republičku Vladu da objave sve te tajne ugovore i da objave na isti način kako mi to radimo sve podatke o trošenju budžetskih sredstava – rekao je Pajtić. On je istakao da je Srbija danas nevidljiva na listama transparentnih vlada sveta, već upravo suprotno, važi za jednu od najnetransparentnijih vlada kad je u pitanju raspolaganje javnim sredstvima.

– Srpska vlada je 129. od 140 zemalja. Tu vidimo koliko je ta netransparentnost kritična i dramatična – zaključio je on.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman prezentovao je podatke koji se nalaze na novom sajtu, posebno iz aspekta finansija, dok je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polovaMiroslav Vasin naglasio da je Vojvodina i dosad prednjačila u prihvatanju evropskih tekovina i dodao da se od republičke Vlade očekuje da „nas i u ovome sledi, umesto da omalovažava rezultate Pokrajinske vlade“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari