Pokrajinska vlada je, preko Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, ove godine sufinansirala 69 novih međunarodnih aktivnosti vojvođanskih naučnoistraživačkih institucija.

Za sufinansiranje 69 novih, kao i za nastavak 125 aktivnosti koje su započete prošle godine, iz pokrajinskog budžeta je izdvojeno ukupno 50 miliona dinara.

Ugovore i rešenja o dotaciji sredstva iz pokrajinskog budžeta, ovogodišnjim korisnicima su uručili predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov.

Predsednik Pajtić je rekao da iz godine u godinu raste broj međunarodnih naučnoistraživačkih projekata koje Pokrajinska vlada finansira, i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da vojvođanske naučnoistraživačke institucije trenutno realizuju 194 međunarodna projekata sa 951 institucijom iz 45 zemalja.

„Ovi podaci govore o tome da su nama u Pokrajini nauka i tehnološki razvoj veoma bitne oblasti. Zato smo do sada investirali gotovo 50 miliona dinara za međunarodne aktivnosti naših naučnih institucija, i važno je naglasiti da su sredstva koja se ostvare kroz programe međunarodne saradnje desetostruko veća od onih koja su uložena“, kazao je predsednik Pajtić i dodao da je „to zaista veliki podvig više od hiljadu naših naučnika i istraživača koji učestvuju u međunarodnim projektima.“

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov istakao je da se kontinuirano od 2004. godine do danas beleži rast međunarodnih projekata koje Pokrajina sufinansira, kao i iznos sredstava koji je za tu svrhu namenjen.

„Time širimo bazu istraživača koji su u mogućnosti da svojim znanjem privlače novac iz fondova Evropske unije“, kazao je sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov.

„Od 2005. godine, kada je Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj započeo sa dotiranjem sredstava za međunarodne projekte, koji se naslanjaju na sredstva Evropske unije, od početnog iznosa od 10 miliona dinara, danas smo za te projekte izdvojili 50 miliona dinara. Istovremeno, i sredstva iz Evropske unije koja su za tu namenu privlačena povećana su sa 430.000 na 3,6 miliona evra“, kazao je Pavlov i izrazio uverenje da će se u narednom periodu kontinuirani rast sredstava za finansiranje međunarodnih projekata nastaviti, jer je Evropska unija raspisala konkurs Horizont 2020, gde je za ovu namenu predviđeno 80 milijardi evra.

„Naša namera je da napravimo bazu istraživača, koji će biti konkurentni, te da u što većem broju i sa što kvalitetnijim projektima učestvuju na konkursima za novac iz evropskih fondova“, kazao je Pavlov.

U odobrene projekte je uključeno više od 45, uglavnom evropskih zemalja, a pojedini projekti se rade u saradnji sa više od deset zemalja. Projekti se rade u saradnji sa 951 institucijom iz inostranstva. Veoma je značajna činjenica da je podržana saradnja na projektima iz najvažnijih programa Evropske unije (FP7, TEMPUS, IPA itd), kao i programa pojedinih zemalja i međunarodnih institucija koji se odnose na oblast nauke, istraživanja i delom visokog obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari