U Studiju „M“ Radio-televizije Vojvodine svečanom akademijom je obeleženo 50 godina od osnivanja Udruženja „Vojvodina ton“, kada je ujedno i promovisana foto-monografija „Kad su svirci svirali…“.


„Vojvodina ton“, udruženje muzičkih umetnika i izvođača Vojvodine iz Novog Sada, osnovano je novembra meseca 1964. godine, kao podružnica Udruženja estradnih umetnika iz Beograda, sve do 1972. godine, kada se registrovalo kao samostalno udruženje profesionalnih muzičara.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić ovim povodom čestitao je na jubileju u ime Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i u svoje lično ime.

„Kažu da 50 godina brzo prođe, a kada se neko bavi muzikom, onda verovatno još brže vreme teče“, rekao je u uvodnom izlaganju sekretar Grujić i apostrofirao da Udruženje „Vojvodina ton“ u svom sadržaju ima sve ono što u formalno-pravnom smislu jedno udruženje mora da ima, a to je: strukovna, staleška, neprofitabilna organizacija, koja okuplja profesionalne muzičare u cilju… sve sažeto i kako treba, ali u stvarnosti je suština muzika, koju izvode pravi muzičari. Zbog svega toga, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje je pravi partner Udruženju, podržavajući njegove aktivnosti, rad i na kraju krajeva tu je i foto-monografija „Kad su svirci svirali“ da nas podseti na to da je muzika jedina umetnost, koja i kada je tužna čini nas veselim, kada je vesela čini da budemo još veseliji, da nas smiruje, opušta, prati, a zbog svega toga Udruženje je tu da upravo takve stvari na jedan profesionalni način sačuva“, rekao je na kraju sekretar Grujić.

Domaćin večeri Božidar Gođevac zahvalio se na prisustvu brojnih prijatelja Udruženja, koji su na svečanost stigli iz nekoliko vojvođanskih gradova, a kroz kratke opise foto-monografije predstavio je suštinu i sadržaj ovog izdanja.

U ime Kulturno-prosvetne zajednice Srbije obratio se generalni sekretar Živorad Ajdačić, koji je domaćinima čestitao jubilej, a Vladimir Stanković, predsednik Udruženja „Vojvodina ton“, između ostalog, obraćajući se prisutnima je istakao da muzika, kao i brojne druge životne stvari ne može da čini samo jedan pojedinac, već je za to potrebna snaga ljudstva i postojanje zajedništva, kako bi ona dostigla svoj maksimum u izrazu, a opet na polzu njenih uživalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari