Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski prisustvovao je u Sremskoj Mitrovici sastanku sa ministarkom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, koja je održala sastanak sa predsednicima sremskih opština i načelnikom okruga, gde je razgovarano o izazovima sa kojima se susreću u svojim lokalnim samoupravama.


Tom prilikom je potpisan i Sporazum o podršci implementaciji projekta „Zaštita sliva reke Save izgradnjom komunalne infrastrukture prikupljanja, transporta i prečišćavanja otpadnih voda u Sremu“, koji je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu sa 6.125.000 dinara.

Kako je ovom prilikom rekao sekretar Branislav Bugarski, uloga Pokrajinske vlade je da olakša posao i pomaže onima koji vode lokalne samouprave.

– Kada je reč o programskom budžetiranju, organizovali smo program od 18 radionica za gradove i opštine, koje će okupiti načelnike uprava i finansija u lokalnim samoupravama, gde će biti predstavljen koncept programskog budžetiranja. Cilj nam je da pomognemo administraciji da gradi svoje kapacitete – izjavio je sekretar Branislav Bugarski.

– Napravili smo nešto što smatramo da su zajednički elementi za sve lokalne samouprave. Svako mora da ima strategiju razvoja 2014-2020 i to smo uradili u 42 opštine u Vojvodini, a na godišnjem nivou 50 miliona dinara usmeravamo na te investicije. Kancelarije ili slična tela za lokalni ekonomski razvoj imaju sve opštine u Vojvodini, a finansiramo i uslužne centre za bolju komunikaciju sa građanima – rekao je Bugarski i dodao da javna administracija mora da bude uslužni servis građana.

Prema njegovim rečima, najveći problem na svim nivoima jeste nedostatak planiranja i donošenje ad hok odluka bez prethodnog definisanja prioriteta.

Ministarka Kori Udovički je na sastanku govorila o izmenama i dopunama zakona o lokalnim samoupravama, zakonu o inspekcijskom nadzoru i istakla da je potrebno napraviti Strategiju decentralizacije.

– Pred nama je Zakon o platama, koji će pokriti celu javnu upravu. Veliki je izazov pred nama kada je reč o Programskom budžetiranju i uključićemo se u to u što većoj mogućoj meri – izjavila je ministarka Udovički.

Sporazum o podršci implementaciji projekta „Zaštita sliva reke Save izgradnjom komunalne infrastrukture prikupljanja, transporta i prečišćavanja otpadnih voda u Sremu“, na kom je Regionalna razvojna agencija Srem radila u prethodnom periodu, ima za cilj da se odredi predlog modela finansiranja faze investicionih radova na prečišćavanju otpadnih voda u slivu Save. Projekat je finansiran putem bespovratnih sredstava u visini do 70 odsto vrednosti projekta, i sopstvenim učešćem u visini do 30 odsto vrednosti projekta, a predloženo je potpisivanje zajedničkog sporazuma kojim bi se opštine deklarisale o načinu finansiranja infrastrukture pred Vladom Republike Srbije, Pokrajinskom vladom, Delegacijom EU, Kancelarijom za EU integracije, kao i međunarodnim finansijskim institucijama.

– Potpuno smo sigurni da bi ovakav integralni pristup rešavanja problema kanalisanja, odvođenja i prerade otpadnih voda na teritoriji celokupnog regiona, Srem bio jedinstven u poređenju sa svim drugim kandidatima u okruženju – rekao je direktor Regionalne razvojne agencije Srem Milan Mirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari