Potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić primio je u zgradi Pokrajinske vlade delegaciju kineskih novinara i delegaciju Udruženja novinara Srbije, koji su prethodno posetili Radio-televiziju Vojvodine i dnevni list „Dnevnik“.


Šestočlanu delegaciju Svekineskog udruženja novinara činili su urednici i direktori značajnih kineskih medija, koje predvode predsednik delegacije mr Guo Jinping predsednik „Hebei Daily Group“ i mr Cai Xiaobin, zamenik šefa delegacije predsednika „Qingdao Daily“. U sastavu delegacije su bili i mr Njang Njei, zamenik predsednika ujedinjene Šangajske medijske grupacije, mr Zhang Fuqiang, zamenik glavnog i odgovornog urednika „Bingtuan Daily“, mr Zhou Jianping, zamenik glavnog i odgovornog urednika „Yangcheng Evening news“ i mr Rong Changhai, zamenik direktora odeljenja za međunarodne veze svekineskog Udruženja novinara.

Tokom razgovora u kojem je potpredsednik Grujić predstavio specifičnosti Vojvodine, kao regije u kojoj je dominantna multikulturalnost, multikonfesinalnost i postojanje 26 nacija, gde je šest jezika u službenoj upotrebi, posebno je objasnio i stanje u medijskoj sferi, koja ima svoje druge specifičnosti.

-Vojvodina, kao Pokrajina u okviru Republike Srbije ima izrazito prijateljska osećanja prema Republici Kini, što je vidno kroz nekoliko oblika saradnje, a najtransparentniji je izgradnja novog mosta kod Beograda, čime će se znatno skratiti put od Beograda ka nama, istakao je u uvodnom izlaganju Grujić i dodao da „govoreći o Vojvodini pričamo o Evropi u malom, jer na malom geografskom prostoru vekovima žive 26 nacija, isto toliko kultura, običaja, jezika i pisma i zato mi kao resorni sekretarijat zadužen za kulturu i medije sa posebnom pažnjom negujemo stečena prava nacionalnih manjina sa posebnim balansom između njih, kako bi se svaka ispoštovala i negovala u dovoljnoj meri. Iako težimo ka decentralizaciji kulture i medija, veoma se trudimo da održimo dobro utemeljenu regionalnu saradnju, kao i saradnju sa evropskim institucijama.“

„Sa tim u vezi dobili smo i posebnu poziciju da budemo nosioci političkog izveštaja o stanju medija kako u Vojvodini tako i u više od deset regiona Evrope. To je dokaz, a i rezultat da smo prepoznati kao dobri partneri u realizaciji tog cilja, jer upravo pomenute specifičnosti nam daju mogućnost, da u okviru seta medijskih zakona, donesemo podzakonske akte, koji će na regulativan način, rešiti pitanje privatizacije medija. Većina vojvođanskih medija, upravo zbog prisustva višenacionalnih zajednica u jednoj lokalnoj samoupravi, mora da ispoštuje njihova stečena prava i da ih ne ugrozi sa jedne strane, a sa druge strane da ispoštuje i one druge obaveze, koji se odnose na postojanje većinskog srpskog stanovništva“ objasnio je u izlaganju sekretar Slaviša Grujić.

Delegacija Svekineskog udruženja novinara zahvalila se na gostoprimstvu potpredsedniku Pokrajinske vlade Slaviši Grujiću, naglasivši da oni kao udruženje imaju dobru dugogodišnju saradnju sa Udruženjem novinara Srbije, ali su ovoga puta odlučili da obiđu brojne medijske kuće, kao i da porazgovaraju o stanju u medijima kako u Republici Srbiji, tako i u Vojvodini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari