Kako bi sprečili nasilje i diskriminaciju među mladima, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu drugu godinu zaredom je raspisao konkurs kojim podržava projekte koji se bave ovom tematikom. Cilj ovog jedinstvenog konkursa je smanjivanje predrasuda prema mladima iz osetljivih grupa, kao i podržavanje projekata koji preveniraju nasilje i to elektronsko, vršnjačko i rodno zasnovano nasilje, saopšteno je iz resornog sekretarijata..


U Pokrajinskoj vladi priređeno je svečano potpisivanje ugovora između Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i udruženja mladih i ustanova čiji su projekti ispunili konkursne zadatke. Sekretarijat za sport podržao je 28 projekata koji će kroz niz edukativnih radionica, inkluziju mladih iz marginalizovanih grupa, raznim kampanjama, organizacijom kulturnih aktivnosti i istraživanjima, obrađivati teme nasilja i diskriminacije.

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić istakla je da je ukupni budžet bio pet miliona dinara i da je važnost ukazivanja na ove probleme među mladima od velikog značaja za čitavu zajednicu.

– Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je drugu godinu zaredom raspisao konkurs za prevenciju nasilja i diskriminacije i, kao prošle godine, fokus smo stavili na vršnjačko nasilje i internet nasilje, koje je u poodmakloj fazi naročito u školskim zajednicama, odnosno među omladinom do osamnaest godina. U drugom planu smo ostavili diskriminaciju nacionalnih zajednica i romske populacije, vrlo opravdano, jer imamo dva sekretarijata koja se strateški bave ovim pitanjima sa velikim budžetima i posebnim programima. Isti odnos smo imali i prema projektima koji su za temu imali diskriminaciju osoba sa invaliditetom, smatrajući da ukoliko to nisu inkluzivni projekti takođe ne spadaju pod projekte koji pripadaju našem resoru – rekla je Marinika Tepić i istakla da je sprečavanje vršnjačkog nasilja prioritetno.

– Ono što je kruna u najnegativnijem smislu među mladima, i ono što se svakodnevno odvija među njima, naročito u školama sa drastičnim pomeranjem iz srednje škole u osnovne je vršnjačko nasilje, koje smo uzeli kao prioritet – naglasila je resorna sekretarka.

Na konkurs je pristiglo oko 200 predloga projekata sa teritorije čitave Vojvodine, a samo dvadeset i osam je odobreno za budžetski iznos od pet miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari