Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški razgovarao je sa atašeom za poljoprivredu Ambasade Holandije za Zapadni Balkan Martenom Vegenom (Maarten Wegen), o mogućnostima jačanja saradnje u domenu poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja, a kao prvi korak buduće saradnje istaknuto je organizovanje edukacije vojvođanskih poljoprivrednih savetodavaca u Kraljevini Holandiji.


– U najboljem interesu Srbije, a posebno AP Vojvodine, jeste da uspostavi saradnju sa Kraljevinom Holandijom, naročito u oblasti poljoprivrede – kazao je nakon sastanka Bogaroški.

On je naveo da je AP Vojvodina i do sada imala jedan nivo saradnje u oblasti edukacije stručnjaka iz poljoprivrednih savetodavnih službi.

– Namera nam je da do kraja godine potpišemo memorandum o saradnji između Kraljevine Holandije i AP Vojvodine, kojim ćemo definisati dodatne, konkretnije korake saradnje, pre svega slanje naših poljoprivrednih stručnjaka iz savetodavnih službi na dalju specijalizaciju u Holandiju, kazao je potpredsednik Bogaroški i izrazio uverenje da bi iz te saradnje u najkraćem mogućem roku mogla da proistekne i ekonomska saradnja, odnosno povezivanje kompanija sa teritorije Vojvodine sa holandskim kompanijama koje bi prepoznale interes da ulažu u poljoprivredu u našoj pokrajini – rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade.

Na pitanje o stanju poljoprivrednih savetodavnih službi u AP Vojvodini, Bogaroški je kazao da postoji problem, uslovno rečeno podeljene nadležnosti.

– Pokrajina finansira poljoprivredne savetodavne službe, i po Zakonu o prenosu nadležnosti one bi trebalo da budu pod ingerencijom AP Vojvodine, ali trenutno njima upravlja Ministarstvo poljoprivrede. To nije predstavljalo smetnju za našu saradnju u prošlosti, ali smatramo da bi kompletno preuzimanje nadležnosti od strane AP Vojvodine, s obzirom na to da smo mi jedan od ozbiljnijih finansijera tih službi, definitivno bilo korak napred – kazao je Branislav Bogaroški dodajući da će resorni pokrajinski sekretarijat pokušati da u narednom periodu uspostavi kontakt sa Ministarstvom za poljoprivredu da se to pitanje reši.

– Do tada ćemo nastaviti da pomažemo rad poljoprivrednih savetodavnih službi, jer je pomoć u njihovom radu, istovremeno i pomoć našim poljoprivrednicima – zaključio je resorni pokrajinski sekretar.

Ataše za poljoprivredu Ambasade Holandije Marten Vegen kazao je da Holandija ima visok nivo znanja i stručnosti iz različitih oblasti poljoprivrede, koje je veoma voljna da podeli sa svojim partnerima.

– Razmena iskustava i jačanje saradnje je u zajedničkom interesu Kraljevine Holandije i Srbije i Vojvodine, i svakako da je jedan od rezultata takve saradnje i povećana trgovinska razmena – napomenuo je Marten Vegen.

On je istakao da je saradnja sa AP Vojvodinom posebno značajna, jer ona kao partner može mnogo toga da pruži u oblasti poljoprivrede.

Kada je reč o poljoprivrednim savetodavnim službama u Kraljevini Holandiji, Marten Vegen je naveo da su te službe gotovo u potpunosti privatizovane, te da tamo rade savetodavci koji su specijalizovani za određene oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari