Projekat održivog lokalnog razvoja koji zajednički realizuju USAID i Vojvođanski IKT klaster rezultirao je prvom diplomiranom generacijom studenata, kojima su sertifikate o uspešno završenom kursu svečano uručili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i direktorka misije USAID Azi el Abd.

Projekat je sprovodio Vojvođanski IKT klaster, a finansirao USAID.

Resorni sekretar Miroslav Vasin istakao je značaj dugogodišnje saradnje sa USAID-om i značaj podsticaja koji pruža njihov stručni tim kroz mnogobrojne projekte iz različitih oblasti. U ovom slučaju, na najbolji način su objedinjene oblasti obrazovanja, zapošljavanja, privrede i privatnog sektora iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

– Prošle godine smo započeli ovaj projekat uz podršku USAID, koji je pružio još jedan vid podrške mladim naraštajima. Bilo je od izuzetnog značaja da USAID podrži prvi segment u realizaciji ovog projekta, prvu generaciju mladih koje smo obučavali IT znanjima, odnosno znanjima savremenih tehnologija, te ćemo se, poučeni iskustvom koje proizilazi iz ovog prvog koraka, baviti ovom aktivnošću i u narednom periodu. Pokrajinska vlada će nastaviti sa pokušajima da našim mladim ljudima omogući ne samo lakše zaposlenje već i ulazak u svet visokih tehnologija. Kao jedan od strateških pravaca pružamo izuzetnu podršku klasterima, naročito IKT klasteru, koji je jedan od najuspešnijih u Vojvodini. I ove godine smo podstakli rad tog klastera, a sigurno ćemo to nastaviti i u budućnosti. Izuzetna je činjenica da je 12 od 46 polaznika već našlo posao u renomiranim firmama koje se bave IT tehnologijama, a sigurno će i ostali lako doći do zaposlenja. Zbog toga ćemo u narednom periodu nastojati da nastavimo da pomažemo ovakve vidove sticanja novih znanja – kazao je Vasin.

Direktorica misije USAID u Srbiji Azi el Abd napomenula je da je odgovarajuća kombinacija veština koja odgovara zahtevima određenog radnog mesta ključna kako bi se proširile privredne mogućnosti i kako bi se podstakao privredni rast.

– Ovo je razlog zbog čega je IKT akademija veoma važna i zbog toga USAID podržava i pomaže njen razvoj. Drago mi je što je već četvrtina polaznika, studenata, našla zaposlenje, čak i pre nego što su upotpunili obuku i prošli edukaciju. Očekujem da će svojim novostečenim veštinama koje su veoma praktične i ostali diplomci uspešno naći posao u Novom Sadu ili negde u Srbiji. Ova akademija i ova generacija diplomaca predstavljaju prvu fazu, prvu generaciju Akademije i uverena sam da će ih biti još više. Nadamo se da će Pokrajinska vlada nastojati da podrži naredne generacije. Partnerstvo između Akademije i privatnog sektora je od izuzetnog značaja, a sve u cilju da unapredi i ubrza inovativnost, da podstakne vrednost prenosa znanja, kako bi kompanije mogle da šire sopstveno tržište i naposletku kreiraju nova radna mesta – navela je Azi el Abd.

USAID projekat održivog lokalnog razvoja podržao je osnivanje IKT klaster akademije sa ciljem da podstakne IT kompanije da aktivno učestvuju u edukaciji budućih zaposlenih, te da ukaže na potrebu bliže saradnje naučno-obrazovne i poslovne zajednice. Akademija je pokrenuta sa ciljem da se ublaži problem nedostatka kadrova u sektoru informacionih tehnologija i istovremeno smanji nezaposlenost mladih. Direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja istakao je da preko polovine projektovanih novih radnih mesta u oblastima nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike zapravo spada u računarske profesije, te je potreba za kvalifikovanim IT kadrovima velika i oni koji poseduju prava znanja i veštine konkurentni su na tržištu rada, stoga lakše dolaze do zaposlenja.

Zaposleni tokom obuke

Mladi nezaposleni su nakon upisa pohađali Akademiju kroz programe iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i to u periodu od februara do novembra 2014. godine, kada su se pripremali za rad u IT sektoru. Pored pohađanja najsavremenijeg programa obuke o programiranju i razvoju softvera, polaznici su imali priliku da primene stečeno znanje učešćem na stvarnim projektima, kroz praksu u renomiranim kompanijama koje su članice Vojvođanskog IKT klastera, a 12 od 46 polaznika je dobilo zaposlenje u novosadskim IT firmama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari