Panel-diskusija „Otvoreno o kulturi Roma“, kao deo programa ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača, biće održana u petak, 5. septembra, u 12 časova u Zavodu za kulturu Vojvodine (Ulica vojvode Putnika 2) u Novom Sadu.

Učesnici iz sfere romskih društvenih i kulturnih organizacija iz Srbije raspravljaće o temi u okviru projekta „Open up“ (Otvori se), kojeg Festival realizuje u saradnji sa Fondom za otvoreno društvo iz Budimpešte.

Uvertira za muzičke programe, koji će na Festivalu biti u subotu, 6. septembra, uveče, panel-diskusija projekta „Open up“ poslužiće kao platforma za razgovor o temama institucionalizacije romske kulture, strategije na unapređivanju položaja Roma, kulturne i inkluzivne politike, te romskih udruženja i intersektorske saradnje, kao i o savremenoj romskoj kulturi, javnim događajima, stereotipima i predrasudama. Učesnici panela će biti zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dragoljub Acković, projekt menadžer Fonda za otvoreno društvo iz Budimpešte Nadir Redžepi, direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović, direktor Romskog kulturnog centra i frontmen grupe Kal Dragan Ristić, projekt-menadžer socijalnih programa Erste fondacije iz Beča Dejan Petrović, koordinatorka za romska pitanja Grada Novog Sada Radmila Zaćirović i glavni i odgovorni urednik magazina „Lice ulice“ Milosav Marinović. Razgovori će biti podeljeni u dve posebne celine, a moderator će biti stručni saradnik u Zavodu za kulturu Vojvodina Miroslav Keveždi.

Prateći program panela biće izložba fotografija „Romski karavan nade“, sa idejom smanjivanja etničke distance prema Romima, kakva je još prisutna u većini zemalja Evrope, najavio je kreator ove postavke Dragan Ristić. Panel će muzički obojiti studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu Aleksandra Aleksandrović mini- koncertom u pauzi diskusija.

Društveni angažman Festivala uličnih svirača ove godine će biti zastupljen kroz specijalni program „Open up“ (Otvori se), posvećen savremenoj umetnosti i kulturi Roma u Srbiji. Zajednički projekat Festivala i Fonda za otvoreno društvo iz Budimpešte ima za cilj da posetiocima predstavi savremenu kulturu Roma na kreativan i inovativan način, ukazivanjem na univerzalne vrednosti i podsticanjem interkulturalnog dijaloga i saradnje između umetnika romske nacionalnosti i svih ostalih. U muzičkom delu programa na Festivalu uličnih svirača nastupiće bendovi Kal i Roma Sijam iz Beograda, Gipsy Groove iz Prištine i Gipsy Mafia iz Zrenjanina, kao i Chisinau Youth Orchestra iz Moldavije i GRUBB fondacija iz Velike Britanije.

OPEN UP – program i satnica

Petak, 5. septembar

Zavod za kulturu Vojvodine

12.00 Panel: Otvoreno o romskoj kulturi

Subota, 6. septembar

Katolička porta

19.00 Chisinau Youth Orchestra

21.30 Kal

22.45 Gipsy Groove

Pozorišni trg

21.45 GRUBB fondacija

23.00 Roma Sijam

Trg slobode

22.30 Gipsy Mafia

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari