Ostvarivanja prava nacionalnih manjina u oblasti obrazovanja bila je tema razgovora potpredsednika „Pokrajinske vlade“ i pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalja NJilaša i zamenika šefa „Misije OEBS“ u Srbiji Majkla Ujehare.

Aktivan rad na promovisanju i zaštiti nacionalnih manjina, prema rečima Ujehare, jedan je od zadataka „Misije OEBS“ u Srbiji, čiji je cilj da pruža pomoć i savete za jačanje nezavisnih, odgovornih i efikasnih institucija u oblasti učvršćivanja vladavine prava i poštovanja standarda ljudskih prava u svim reformskim procesima. S tim u vezi Ujehara je pokazao posebno interesovanje za ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina na teritoriji Vojvodine, pre svega, u oblasti obrazovanja.

– Vojvodina je multinacionalna i multietnička sredina u kojoj jednu trećinu stanovništva čine pripadnici nacionalnih manjina – rekao je NJilaš – dodavši da je ostvarivanje prava nacionalnih manjina oblast u kojoj AP Vojvodina ima odlične rezultate, ali i da se uvek teži ka tome da se stanje još unapredi. On je govorio i o dosadašnjim rezultatima Pokrajine u obezbeđivanju ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina u oblasti službene upotrebe jezika i pisama, osnovnog i srednjeg obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina i uspešnoj saradnji i podršci nacionalnim savetima nacionalnih manjina sa teritorije Vojvodine.

– Pored znatnih sredstava koja se za ove namene izdvajaju iz pokrajinskog budžeta, svakodnevno se u komunikaciji s republičkim organima, kao i jedinicama lokalne samouprave afirmišu primeri dobre prakse i obezbeđuje unapređivanje u ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina. U vezi sa otvaranjem „poglavlja 23“ u postupku pristupanja EU – podvukao je resorni sekretar.

On je informisao Ujeharu o aktivnom učešću u radnoj grupi koja priprema akcioni plan za zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina i o konkretnim predlozima Pokrajine, od kojih je – kao značajnije – istakao mere za srazmerno zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina u javnom sektoru i mere dodatnog finansiranja radi obezbeđivanja službene upotrebe jezika i pisama nacionalnih manjina.

Govoreći o velikom procentu pripadnika nacionalnih manjina iseljenih u matične zemlje, sagovornici su se složili da je za rešenje ovog pitanja, pored većeg ekonomskog prosperiteta u Srbiji, jednako važan preduslov i školovanje pripadnika nacionalnih manjina, koje bi im pružalo iste mogućnosti prilikom zapošljavanja.

– Mi težimo da se mladima omogući školovanje i zapošljavanje ovde i preduzimamo mere kojima bismo unapređivanjem zakonskih rešenja i konkretnim afirmativnim merama to i omogućili – rekao je NJilaš. On je istakao da se radi na poboljšanju nastavnog plana i programa izučavanja srpskog kao nematernjeg jezika, stručnoj edukaciji prosvetnih radnika u tom pravcu i na održavanju prijemnih ispita za visokoškolske ustanove na jezicima manjina.

Sastanak kojem su prisustvovale Milica Rodić, savetnica za pitanja nacionalnih manjina „Misije OEBS“ u Srbiji, i Ivana Milatović, savetnica za politička pitanja i odnose s javnošću Kancelarije šefa „Misije OEBS“ u Srbiji, kao i LJubica Srđanov, pomoćnica pokrajinskog sekretara za obrazovanje, završen je zajedničkim stavom o nastavku saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari