Učesnici osmog Kampa tolerancije mladih iz podunavskih regija i gradova, manifestacije koja je u nedelju uveče otvorena u Bačkoj Topoli, na ovogodišnjem okupljanju će uz uobičajene programe i aktivnosti izraziti solidarnost i dati podršku postradalima u nedavnim poplavama u Srbiji.


Sedmodnevni skup 120 mladih iz Nemačke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i naše zemlje svečano je otvoren u bačkotopolskom Domu kulture, u prisustvu gradonačelnika Ulma Guntera Ciša, predstavnika republičke i pokrajinske vlasti, članova diplomatskog kora i te opštine, koja je od ranije proglašena „evropskom prestonicom tolerancije“.

Pozdravljajući učesnike Kampa, mlade uzrasta od 18 do 25 godina, idejni tvorac te manifestacije i predsednik Fondacije „Plavi Dunav“ Šandor Egereši je, između ostalog, istakao da će na ovom skupu biti predstavljene vizije o tome „kako treba kreirati našu budućnost ovde i u regionu“.

Egereši je naglasio da su ove godine, u znak solidarnosti sa mladima i svim građanima iz poplavljenih područja u Srbiji, kao učesnici u Kamp tolerancije pozvani i mladi iz Obrenovca i Krupnja.

On je napomenuo da je gradonačelnik Ulma Gunter Ciš, koji je inače dobitnik nagrade za toleranciju, predložio da u okviru programa Kampa bude održan okrugli sto o poplavama u Srbiji i istovremeno izrazio želju da taj nemački grad pomogne poplavljenim područjima.

Inače, teme ovogodišnjeg Kampa tolerancije mladih podunavskih regija i gradova su: funkcionisanje Evropske unije, uloga regija, volontiranje, preplitanje različitih kultura, pojam i koncept multietičnosti, kao i turističke mogućnosti između regija.

Učesnike i goste pozdravili su i potpredsednik Pokrajinske vlade Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski i predsednica Opštine Bačka Topola Melinda Kokai Mernjak.

U narednih šest dana učesnici Kampa će, uz druženje i zabavu, imati i niz aktivnosti kao što su radionice, interaktivna predavanja, edukativni i kreativni programi i izlaganja o toleranciji posebno među mladima, interkulturalnosti, ulozi i značaju Dunava u spajanju ljudi različitih regija i gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari