Inovativni pristup Evropske komisije „Smart specijalizacija“ platforma je za ubrzanje regionalnog razvoja i podsticanje ekonomskog rasta na regionalnom nivou.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Koncept promoviše strateško i efikasno korišćenje javnih sredstava za istraživanje i inovacije, omogućavajući regionu da koristi svoj potencijal baziran na sopstvenoj specifičnosti i time ostvari konkurentsku prednost. Platformu su kreirali DG JRC („Centar za istraživanja“ EU) i DG REGIO („Direktorat za regionalnu i urbanu politiku“) sa ciljem da pomognu regionima širom Evrope da naprave odgovarajuće, njima prilagođene inovacione strategije.

U okviru programa tehničke pomoći koji EK pruža zemljama članicama, zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, kao i zemljama trećeg sveta, a koji se odvija kroz program „TAIEX“, „Direktorat za pridruživanje EU“ pozvao je pomoćnicu pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Mirjanu Kranjac da predstavi program „Smart specijalizacije Autonomne Pokrajine Vojvodine“ („Implementation of the Smart Specialization Platform in Vojvodina“, Serbia) kao primer dobre prakse i materijal za edukaciju.

Vojvodina je kao jedna od retkih regija van EU koja ima ovaj program za istraživanje i inovacije za period 2015/20. i koja je kao regija van EU imala priliku da prikaže kvalitetan dokument kojim Vojvodina postaje predvodnik u inovacionim aktivnostima Evrope. Izrada ovog dokumenta bila je neophodna za dobijanje finansijskih sredstava iz više programa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari