Na četvrtom po redu poljoprivrednom forumu „Hrana za Evropu“, čija je tema kako realizovati Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja Srbije od 2014. do 2024. godine, a koji se u organizaciji Ekonomskog instituta održava u Subotici, vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bugarski poručio je da će Pokrajinska vlada i dalje biti konstruktivan partner u kreiranju agrarne politike i ruralnog razvoja.


Njegova zamerka bila je što Vojvodina nije bila uključena u pisanje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Srbije 2014-2024.

– Za nas glavno pitanje treba da bude kako mi vidimo naše selo u budućnosti, i takav pristup trebalo bi da imamo kada kreiramo agrarnu politiku i ruralni razvoj. Za nas je ključno kako će živeti naš poljoprivrednik, i zemljište koje imamo je instrument razvoja poljoprivrede. Zato moram da istaknem da je onda neprihvatljivo da država daje to isto zemljište Arapima na 40 godina – poručio je Branislav Bugarski.

On je naveo da bi u fokusu trebalo da budu dve stvari: koje su to sistemske promene u regulativi i institucijama hitne, kao i da se nominalno definiše koji će deo ukupnog budžeta biti izdvojen za poljoprivredu.

– Mi smo liberalizovali tržište, ali ga nismo uredili. To je za nas realan i veliki izazov – kazao je Bugarski, naglasivši da Vojvodina polaže velike nade u IPARD (IPA Rural Development), i da radi na izgradnji svojih kapaciteta, kao i da iz IPARD – a treba finansirati velike investicije, a iz budžeta izdvajati sredstva za male.

Bugarski je pri tome kao primer naveo konkurse gde Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvaja bespovratna sredstva po principu „dinar za dinar“, to jest za svaki dinar koji poljoprivrednik, recimo, uloži u nabavku mehanizacije, Pokrajinska vlada mu daje još jedan dinar.

Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja Srbije od 2014. do 2024, predstavili su Natalija Bogdanov, koja rukovodi ekspertskom grupom za izradu strategije, kao i Aleksandar Bogunović iz Ministarstva poljoprivrede.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Zoran Rajić, govoreći načelno o strategiji i aktivnostima Ministarstva, rekao je da je najteže obezbediti finansijsku podršku, i da u rebalansu budžeta koji se sada radi, ova podrška za sada neće biti smanjena, ali i upozorio da se njeno povećanje za sada ne može očekivati. Rajić je ovom prilikom najavio donošenje niza zakonskih regulativa do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari