Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine na 37. sednici donela je odluku o Programu za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja u AP Vojvodini za period od 2015. do 2020. godine.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova inicirao je formiranje radne grupe za izradu Programa, koju su činile predstavnice ženskih organizacija, nadležnih institucija i pokrajinskih organa.

Svrha izrade Programa jeste unapređivanje koordinisanog rada nadležnih institucija i organizacija u sprečavanju i rešavanju slučajeva nasilja u porodici i nasilja nad ženama i dalje jačanje prepoznate uspešne prakse za delotvornu borbu protiv ovog vida kršenja ljudskih prava, u okviru nadležnosti AP Vojvodine.

Pored toga, usvajanje i sprovođenje ovog programa doprinosi ispunjenju konkretnih obaveza Republike Srbije koje su preuzete ratifikovanjem Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, budući da se ovaj program prvenstveno oslanja na standarde predviđene predmetnom Konvencijom.

Kako se navodi, program počiva na iskustvima u sprovođenju Strategije za zaštitu od nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja u AP Vojvodini za period od 2008. do 2012. godine („Sl. list AP Vojvodine“, br. 20/2008). Strategija je predstavljala prvi strateški dokument u Republici Srbiji koji je bio usmeren na prevenciju i zaštitu od nasilja u partnerskim odnosima. Strategija je u periodu od 2009. godine do kraja juna 2013. godine uspešno sprovedena, a realizacijom mera rukovodio je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

S tim u vezi u proteklom periodu od 2009. do 2012. godine održano je 226 obuka, na kojima je učestvovalo 2.888 profesionalki i profesionalaca (2.001 žena i 887 muškaraca) iz 45 opština, među kojima je bilo 761 pravnika i policajaca i 755 profesionalki i profesionalaca iz centara za socijalni rad i zdravstva. Edukaciju o nasilju u porodici prošlo je 231 zaposleno lice u obrazovnim institucijama. Prvi put je sprovedeno istraživanje o rasprostranjenosti nasilja nad ženama i kvalitetu i dostupnosti standardnih i specijalizovanih usluga za zaštitu od nasilja, kao i istraživanje sudske i tužilačke prakse za dela nasilja u porodici i drugih vidova rodno zasnovanog nasilja. Izrađen je predlog jedinstvene, zajedničke evidencije službi o nasilju u porodičnom kontekstu i izrađen je i softver za elektronsku obradu podataka.

Medijska kampanja pod sloganom „Hoću da znaš„ realizovana je od 2009. do 2012. godine. Uspostavljena je internet prezentacija www.hocudaznas.org namenjena informisanju žena koje se nalaze u situaciji nasilja i dostupna je na svim jezicima u službenoj upotrebi u AP Vojvodini. Podržano je i uspostavljanje jedinstvenog SOS telefona 0800-10-10-10 za pružanje usluga svim ženama sa teritorije AP Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari