Takmičenje u spravljanja bosanskih pita, prolećna manifestacija zbog koje se u Banatski Despotovac sjati mnoštvo gostiju, proteklog vikenda okupilo je veliki broj takmičarki u ovom mestu i još više onih koji navijaju i degustiraju.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Spremale su se pite sa sirom, kupusom, zeljem, gužvare, krompiruše, jajare, bundevare … a takmičilo se 45 žena iz mesta, kao i gošće takmičarke iz Tomaševca, Botoša, Orlovata i Sečnja. Komisija je odlučila da je nabolja pita od krompira, koju je ispekla LJiljana Milinović.

– Udala sam se u Banatskom Despotovcu i ovde naučila da spremam bosanske pite. To je jednostavno a opet složeno umeće. Sva umetnost je u dobrom testu. Omiljene su mi krompiruše i sirnice – kaže LJiljana Milinović.

„Pitijada“ u Banatskom Despotovcu održana je 15. put sada već kao tradicionalna seoska manifestacija, koja je započeta 2001. godine. Na njoj učestvuju najumešnije takmičarke u pripremanju domaćih pita.

– U naše mesto pre sedamdeset godina naseljeni su ljudi iz Bosne, iz oblasti Kupresa i Glamoča, koji su doneli svoje kulinarske običaje. Najprepoznatljivije jelo je kod nas pita, od ručno mešanih kora. To umeće Bosanke su donele u Banat i održale tradiciju spremanja na starinski način, po tradicionalnoj recepturi. Takmičenje je zato i osmišljeno, da promoviše i sačuva naše običaje – objašnjava Vesna Barišić, iz Udruženja žena Banatskog Depotovca.

Na Pitijadi u Banatskom Despotovcu ove godine definitivno su dominirale dobre krompiruše. Naime, drugo mesto osvojila je Branka Ninković, sa svojom pitom od krompira dok je treće mesto pripalo Anđi Mijatovič za pitu od spanaća. Svi eksponati su u slast pojedeni, do zatvaranja takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari