Ove godine Žitoprodukt je zabeležio rekord u otkupu, u periodu od juna do avgusta mlin ove fabrike otkupio je 21.000 tonu pšenice. Protekle godine, prema podacima mlina, otkupljeno je oko 8.500 tona, dok je 2012. godine u istom periodu otkupljeno 16.000 tona pšenice.

Kako objašnjavaju stručnjaci ove firme, koja od pre tri godine posluje u sastavu Don Dona, iskorišćenost kapaciteta mlina je potpuna.

– Krajem prošle godine povećan je kapacitet prerade i mlevenja pšenice sa 160 na 200 tona dnevno brašna. Brašnom iz našeg mlina snabdevaju se svi pogoni iz sistema Don Dona. Organizujemo i sa proizvođačima ugovaramo proizvodnju visokokvalitetnih sorti pšenice, čime se obezbeđuje konstantan kvalitet brašna, što je osnov za kvalitetan finalni proizvod – kaže Verica Petrov, glavni tehnolog Žitoprodukta.

Prema njenim rečima, sadržaj proteina u pšenici roda 2014. kreće se u širokom opsegu od 10,70 do 15,10 odsto. Vrednosti hektolitarske mase bile su više na početku žetve, da bi kako je žetva odmicala došlo do pada.

– Iako je kvalitet pšenice ove godine zbog jakih padavina i nepovoljnih klimatskih uslova niži u odnosu na prethodne godine, to se neće odraziti na kvalitet finalnog proizvoda – objašnjava Verica Petrov.

Pored rekordnog otkupa ovogodišnjeg roda pšenice, Žitoprodukt je duplirao i proizvodnju hleba. Naime, u svojoj pekari za tri godine Žitoprodukt je udvostručio proizvodnju hleba.

– Investirano je u nabavku linije za tunelsku proizvodnju hleba, kapaciteta 1.500 komada po satu. Ugrađene su dve etažne peći za proizvodnju svežeg specijalnog hleba, postavljena je nova roto peć, nabavljena je najsavremenija mašina za rezanje i pakovanje hleba, a urađen je i remont stare tunelske linije. Investicijama u pogon proizvodnja u pekari je udvostručena – ističe Goran Radovanović, rukovodilac pekare.

U zrenjaninskoj pekari dnevno se utroši 15 tona brašna, a u pogonu radi 80 ljudi. Iz ovog pogona se snabdeva tržište Zrenjanina sa okolinom sve do Kikinde, kao i tržište Novog Sada do Srema, Pančeva i Vršca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari