Konferencija na temu Regionalni ugao EU integracija – AP Vojvodina u procesu pridruživanja Srbije EU, koja će se održati u Novom Sadu u hotelu Prezident, biće danas održana u organizaciji Centra za regionalizam, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.


„Pokrajinska administracija i civilno društvo Autonomne Pokrajine Vojvodine pridruživanje Republike Srbije Evropskoj uniji posmatraju kao put ka društvu stabilne ustavne demokratije, implementacije i poštovanja najviših standarda ljudskih i manjinskih prava, kao put ka stvaranju razvijene tržišne ekonomije i socijalne politike. U tom procesu, punom izazova i istorijskih šansi, ima razloga za nadahnuće, kao i za odgovornost da se mobilišu svi kreativni kapaciteti i nove energije za modernizaciju države i Pokrajine i podizanje standarda svakodnevice.

Pregovori o članstvu Srbije u EU mogu da označe novi korak ka velikom cilju, ka stvaranju dodatih vrednosti evropskim politikama supsidijarnosti i inicijativama odozdo nagore“, navodi se u najavi.

Svrha konferencije Regionalni ugao EU integracija – AP Vojvodina u procesu pridruživanja Srbije EU jeste da pomogne ukupnom procesu pridruživanja Srbije EU, da afirmiše i konkretnije pozicionira ulogu APV u procesu evropskih integracija, te da doprinese efektivnom jačanju kapaciteta pokrajinske administracije i unapredi svest građana o karakteru prava i obaveza koje proizlaze iz procesa pristupanja EU. Konferencija je namenjena predstavnicima pokrajinske skupštine i vlade, Univerziteta, komora i udruženja, pokrajinskog civilnog sektora i medija, kao i predstavnicima jedinica lokalne samouprave iz Pokrajine.

Učešće zvaničnika i eksperata iz Evropske unije (na regionalnom, nacionalnom i nadnacionalnom nivou) pomoći će da se na informativan i poučan način pomogne prijateljima i partnerima Vojvodine u regionu jugoistočne Evrope, kao i strukturama EU, da još bolje upoznaju, razumeju i podrže Srbiju u realizaciji evropskih prioriteta, kažu iz Centra za regionalizam.

Konferencija je deo projekta pod istim nazivom – Regionalni ugao EU integracija – AP Vojvodina u procesu pridruživanja Srbije EU. U okviru projekta će se, osim konferencije, do kraja 2015. godine održati i sedam okruglih stolova koji će za teme imati pregovaračka poglavlja koja su ključna za Vojvodinu, i to nešto manje od njihove polovine, jer će nekoliko srodnih biti obrađeno na jednom okruglom stolu: Pravosuđe i osnovna ljudska prava, pravda, sloboda i sigurnost, poljoprivreda i ruralni razvoj, regionalna politika i strukturni fondovi, preduzetništvo, industrijska politika, zapošljavanje, socijalna politika, nauka, istraživanje, obrazovanje, kultura, informisanje, zaštita zdravlja i zaštita životne sredine i finansijske usluge.

Ko sve učestvuje

Učesnici konferencije biće Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, Bojan Pajtić, predsednik Pokrajinske vlade, Maja Sedlarević, predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine Vojvodine, Eduard Kukan, šef delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju, Majkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji, Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije za pridruživanje Srbije, Branislav Bugarski, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Zuzana Kliska, Univerzitet u Salcburgu, prof. dr Urs Miler, Univerzitet u Bazelu (Švajcarska), Aleksander Čečko, ambasador Poljske u Srbiji, prof. dr Marijana Pajvančić, dekanica Fakulteta za evropske pravno političke studije (Univerzitet Edukons, Novi Sad), prof. dr Bogoljub Milosavljević, Pravni fakultet (Univerzitet Union, Beograd) i prof. dr Jovan Komšić, Ekonomski fakultet u Subotici (Univerzitet u Novom Sadu). R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari