Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin potpisao je ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava, kojima je resorni sekretarijat u okviru dva konkursa dodelio sredstva namenjena unapređenju položaja Roma.


U okviru prvog konkursa dodeljena su sredstva za angažovanje koordinatora za romska pitanja u našoj pokrajini. Lokalne samouprave Ruma, Inđija i Vršac dobile su po 240.000 dinara za ovu namenu, odnosno za finansiranje plata romskih koordinatora u periodu od šest meseci u svojim mestima.

Putem drugog konkursa, kojim su sredstva bila opredeljena za izradu lokalnih akcionih planova za Rome u vojvođanskim lokalnim samoupravama, sredstva su odobrena za osam opština. Vrednost konkursa je milion dinara, a sredstva su dobile opštine: Ruma, Sremski Karlovci, Inđija, Ada, Novi Bečej, Sremska Mitrovica, Bač, Žitište i Vršac.

Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin je istakao da je interesovanje bilo veće od mogućnosti, naglasivši da je ovde, pored finansijskog momenta, mnogo važnije to što društvo prepoznaje ova pitanja i želi da pomogne u njihovom rešavanju.

– Danas smo potpisali ugovor sa još tri opštine o uvođenju mesta koordinatora za romska pitanja, koji treba da doprinese direktnoj komunikaciji između lokalne samouprave i romske zajednice te sredine. Budući da smo ove godine već prethodno potpisali dva ugovora sa ovih pet opština, mi sada imamo 13 opština u Vojvodini, koje imaju romske koordinatore, koji su obezbedili direktnu komunikaciju sa svojim građanima romske nacionalnosti. Pokrajinska vlada snosi troškove šest meseci za zarade koordinatora, povodom čega smo danas i potpisali ugovore. Sa još deset opština potpisali smo i ugovore o finansiranju izrade lokalnih akcionih planova za rešavanje problema romske zajednice u sledećoj godini, kako bi stvorili uslove za pomoć Romima i saznali tačnu situaciju koja će olakšati da dođemo do najboljeg načina kako da pomognemo našim Romima u svakoj od opština sa kojima smo potpisali ugovore. To će ujedno omogućiti da efikasno priđemo budžetu za 2015. godinu, kako bi se predvideli načini pomoći Romima – podvukao je Vasin.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović čestitao je korisnicima dodeljenih sredstava na hrabrosti da uđu u ovaj, kako je naveo, veoma složen posao, koji se zove posao rešavanja romske zajednice, koji je veoma težak. Jovanović je istakao da nije reč o poslu koji se danas tiče samo države Srbije i njene administracije nego generalno čitave Evrope. Kao suštinski problem svoje zajednice direktor Kancelarije za inkluziju Roma naveo je to što Roma gotovo da nema u institucijama, od lokalne samouprave pa do republičkih organa.

– Cilj je da se mladi obrazovani Romi nađu kao ravnopravni partneri, počevši od lokalnih samouprava do republičkih organa, kao i u međunarodnim i domaćim institucijama, u rešavanju brojnih pitanja i problema koje mi imamo kao entitet – istakao je Jovanović.

Više romskih studenata nego u Evropi

Miroslav Vasin istakao je da se već osmu godinu zaredom vodi politiku u oblasti poboljšanja položaja Roma, koja je priznata na evropskom nivou kao jedna od najbolje vođenih regionalnih politika u ovoj oblasti u celoj Evropi. „U ovom momentu, prema zvaničnim podacima, imamo više upisanih romskih studenata na Univerzitetu u Novom Sadu nego cela Evropa zajedno. Isto je tako i u srednjim školama. Mi smo kompletnu našu akciju usmerili na obrazovanje, stanovanje i zapošljavanje. Podstakli smo osnivanje brojnih preduzeća i zanatskih radnji čiji su osnivači Romi“, napomenuo je resorni sekretar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari