Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju prof. dr Vesna Kopitović predstavili su na konferenciji za novinare program i novi konkurs za zapošljavanje žena žrtava porodičnog i partnerskog nasilja u AP Vojvodini.


Planirana sredstva za zapošljavanje iznose 10 miliona dinara i namenjena su poslodavcima u Vojvodini za podsticanje ekonomskog osnaživanja žena koje su žrtve nasilja. Sredstva su namenjena u vidu refundacije troškova zarade, s ciljem da se doprinese procesu izlaska iz začaranog kruga nasilja i reintegraciji ovih ranjivih grupa žena u društvo. Među prisutnim predstavnicima Pokrajinske vlade i Skupštine APV bili su i predstavnici Pokrajinskog ombudsmana, Unije poslodavaca, Garancijskog fonda i drugi.

Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin obratio se prisutnima rečima da je svaki početak veoma težak, te da je navedeni konkurs, kao jedna od neophodnih mera podrške ženama žrtvama nasilja, zasnovan na Programu za zaštitu žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima u AP Vojvodini, u okviru koga su definisani strateški pravci delovanja u Vojvodini do 2020. godine.

„Nasilje kao oblik rodne neravnopravnosti je poslednjih godina naša prioritetna ciljna tema, a ciljna grupa su nam žrtve nasilja. Nasilje u porodici i u partnerskim odnosima uspeli smo da isteramo na čistinu, pri čemu smo izneli podatke koji su tragični, kao i broj žena koje su žrtve nasilja, a definisali smo i ostale suštinske probleme koji nas sprečavaju da se u potpunosti upustimo u borbu. Sekretarijat i dalje sprovodi projekat koji finansira Komitet za žene Ujedinjenih nacija, koji povezuje sve relevantne institucije u sprovođenju svih neophodnih mera“, rekao je Vasin i dodao da je najavljeni konkurs vid pomoći ženama žrtvama nasilja koje se nalaze u evidenciji i koje su zbrinute u sigurnim kućama.

„Jedna trećina evidentiranih žena koje su žrtve nasilja se ne odvaže da napuste zajednicu sa nasilnikom, jer nisu u mogućnosti da se osamostale. To je tragična okolnost, a činjenica je i da se zbrinute žene nakon napuštanja sigurne kuće često vrate u staro okruženje, jer nemaju alternativu. Sprovođenje navedenog konkursa od strane Sekretarijata je prvo ove vrste u zemlji i regionu. Ovim želimo da ekonomski osnažimo žene putem šire društvene zajednice kojoj će podršku pružiti i relevantne institucije. Ukoliko odziv poslodavaca bude adekvatan, sledeće godine izdvojićemo za ovu namenu još više sredstava. Od poslodavaca očekujemo da obezbede adekvatan radni ambijent za ovu posebno ranjivu grupu žena, koje će u okruženju punom podrške dati i sopstveni radni doprinos“, istakao je pokrajinski sekretar Miroslav Vasin.

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju prof. dr Vesna Kopitović istakla je da nasilje nad ženama jeste zločin, a na nadležnim institucijama je odgovornost da adekvatno i pravovremeno obavljaju svoj posao, te da zajedničkim radom dostignemo pozitivne rezultate.

„Način na koji radimo i delamo zavisi od organizovanosti svih nas. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju ima stručne ljude i može da umnogome doprinese socijalnom i zdravstvenom blagostanju, a na nama je takođe i da žrtve nasilja ekonomski osnažimo. Kao lekar sam svedočila mnogobrojnim primerima nasilja, a činjenica da se žrtva vrati nasilniku nama nameće pitanje da li imamo budućnost da pravovremeno reagujemo. Drugi aspekt su oni koji sprovode nasilje, jer i njima je potrebno pružiti potporu u vidu lečenja. Sa Sekretarijatom za privredu ulagaćemo napore da iznađemo zajedničko rešenje za ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja, jer ekonomski jaka ona postaje moralno i psihološki jača. Uključićemo najbolje psihologe kako bi one postale stabilne na tom poslu, i kako bi adekvatno obavljale svoje radne zadatke“, istakla je prof. dr Vesna Kopitović.

Zasnivajući se na „Programu za zaštitu žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima u AP Vojvodini“, kao i na merama za zaštitu žena od porodičnog nasilja, predstavljen je i najavljen novi konkurs za dodelu sredstava za realizaciju programa novog zapošljavanja žena koje su u situaciji partnerskog i porodičnog nasilja na teritoriji AP Vojvodine. Konkurs raspisuje Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, koji je u petak, 18. jula 2014. godine, objavljen u dnevnom listu „Dnevnik“, kao i na veb sajtu Sekretarijata za privredu i Pokrajinske vlade.

Budući da se slične aktivnosti nisu do sada sprovodile u zemlji i regionu, te da je ovakav vid institucionalne i finansijske podrške ženama prvi ove vrste, konkurs nastoji da omogući unapređenje kvaliteta života žena sa iskustvom nasilja. Sredstva u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara namenjena su poslodavcima za realizaciju programa novog zapošljavanja žena žrtava nasilja. Konkurs predstavlja jednu od neophodnih mera u jačanju ekonomskog statusa žena i sastavni je deo individualnog plana integrisanih usluga centara za socijalni rad.

Programom se refundiraju bruto troškovi zarade u trajanju od 12 meseci. Tokom ovog perioda prioritet je saradnja između institucija, a centri za socijalni rad će nastojati da pruže psihosocijalnu podršku ženama uključenim u program. Veliku podršku čitavom programu pruža i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Neophodna saradnja svih relevantnih institucija

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova izradio je ove godine nacrt „Programa za zaštitu žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima u AP Vojvodini“, u okviru koga su definisani strateški pravci delovanja u Vojvodini za period od 2014. do 2020. godine. Cilj programa je uspostavljanje nulte tolerancije na nasilje prema ženama u porodici i u partnerskim odnosima. Trenutno je u toku javna rasprava o pomenutom dokumentu, pa se usvajanje istog očekuje u narednom periodu. Pored mera kojima se utiče na podizanje svesti javnosti, unapređenja sistema opštih i specijalizovanih usluga zaštite i podrške za žrtve nasilja, ovaj Program sadrži i posebno inovativne mere, poput onih vezanih za pružanje ekonomske podrške i nezavisnosti žrtvi nasilja kako se ne bi morala vratiti nasilniku.

Ovaj program, prvi takve vrste u našoj zemlji, obuhvata i saradnju između nadležnih institucija, pri čemu će centri za socijalni rad u AP Vojvodini pružati psihološku i socijalnu podršku ženama koje su uključene u program. Redovnim praćenjem i nadzorom, te završnom evaluacijom, biće ocenjeni rezultati, a time i uspešnost preduzetih mera iz programa. Ekonomsko osnaživanje žena sa iskustvom nasilja u porodici i u partnerskom odnosu igra ključnu ulogu u procesu izlaska iz začaranog kruga nasilja i reintegraciji u društvenu zajednicu. Kako bi uspešnost mera bila na što višem nivou, preduzeti koraci se moraju zasnivati na individualizovanom, sveobuhvatnom i kontinuiranom pristupu koji bi zajedničkim naporima trebalo da razvijaju sve relevantne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari