Tradicionalnu manifestaciju Žetelački dani, koja je protekle sedmice održana u pančevačkom naselju Vojlovica, čiji su žitelji uglavnom Slovaci i Mađari, posetio je i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin. „Ove žetvene svečanosti u svojim sadržajima obuhvataju tradiciju Slovaka, Mađara i Srba, što još jednom pokazuje multietničku stranu Vojvodine, u kojoj u slozi živi 26 nacionalnih zajednica“, istakao je tom prilikom Vasin. „Vojlovica organizacijom ovih žetvenih svečanosti doprinosi i razvijanju i održanju manifestacija kao vojvođanskog brenda. Pokrajinska vlada je višegodišnjim podržavanjem ovakvih manifestacija doprinela tome da u Pokrajini danas ima više od 1.200 manifestacija koje predstavljaju jedinstven brend Vojvodine“, izjavio je Vasin.


Ovu manifestaciju, koja se održava 21. put, organizuje Slovačko kulturno prosvetno društvo Đetvan. Tokom manifestacije, organizovane su i izložbe proizvoda od žita, tradicionalnih specijaliteta, rukotvorina udruženja građana iz Pančeva, Kovačice, Padine, Aradaca, Dolova, Jabuke, Ivanova i Skorenovca.

Ovom prilikom Vasin se sastao i sa predstavnicima Mađarskog kulturno-umetničkog društva Tamaši Aron, predstavnicima Slovačke evangeličke crkve, Reformatske crkve, kao i gostima iz Transilvanije iz mesta Madefalva, odakle vode poreklo Mađari koji žive u Pančevu, odnosno odakle je potekla istorija Bukovinskih Sekelj Mađara. U razgovoru je izneto da će se u toku nedelje u Mađarskoj potpisati projekat po kom se finansira kupovina kuće i izgradnja etno kuće autentičnog izgleda – kuće Bukovinskih Sekelj Mađara. Ovo je ideja na kojoj se radi od 2008.

Vasin je još jednom potvrdio koliko je važno da se baština Mađara i Slovaka u ovoj sredini sačuva i istakao da u tome važno mesto imaju projekti izgradnje i opremanja etno kuća. Vasin je obišao i mesni odbor Matice slovačke u Srbiji, gde je u toku škola za decu za pripremanje tradicionalnih slovačkih kifli i bazar rukotvorina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari