Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nenad Stankovićpotpisao je ugovore sa korisnicima sredstava Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, na osnovu Javnog konkursa za sufinansiranje realizacije projekata štedljive unutrašnje rasvete u javnim ustanovama i Javnog konkursa za sufinansiranje realizacije projekata povećanja energetske efikasnosti u objektima javne namene.


Bespovratna podsticajna sredstva, koja se dodeljuju za realizaciju projekata štedljive unutrašnje rasvete, mogu se koristiti za javne ustanove obrazovanja, nauke, kulture, fizičke kulture, učeničkog i studentskog standarda, zdravstvene zaštite, socijalne zaštite, društvene brige o deci, socijalnog osiguranja, zdravstvene zaštite životinja i javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

Sredstva se mogu koristiti za zamenu postojećih svetiljki sa štedljivim izvorima svetlosti ili za zamenu ili nabavku i montažu sistema za nadzor i upravljanje rasvetom, a dodeljena su Domu zdravlja Irig, OŠ 20. oktobar u Vrbasu, TŠ 9. maj u Bačkoj Palanci, OŠ Isidora Sekuliću Šajkašu – izdvojeno odeljenje u Mošorinu, Univerzitetu u Novom Sadu, Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Ustanovi za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Đorđe Predin Badza u Bečeju, Domu za smeštaj duševno obolelih lica Sveti Vasilije Čudotvorac u Novom Bečeju, SŠ u Novom Bečeju, OŠ Ivo Lola Ribar u Novom Sadu, OŠ Slobodan BajićPaja u Pećincima, Poslovnom sportskom centru Pinki u Sremskoj Mitrovici, Gerontološkom centru u Vršcu, OŠ Jovan JovanovićZmaj u Novom Kneževcu, Gerontološkom centru u Zrenjaninu i Opštoj bolnici u Subotici.

Sredstva za sufinansiranje realizacije projekata povećanja energetske efikasnosti u objektima javne namene, u visini od 115 miliona dinara, najveća su pojedinačna sredstva koja je ove godine Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine izdvojio za realizaciju projekata. Maksimalni iznos sredstava predviđenih po jednom projektu je 25 miliona dinara. Kako se navodi iz resornog sekretarijata, na konkurs se prijavilo ukupno 75 ustanova i tražena sredstva su iznosila oko 532 miliona. Sredstva je dobilo 19 ustanova u sumarnom iznosu od 98,3 miliona dinara. Ostalih 56 prijava nisu ispunjavale Pravilnikom predviđene uslove i kriterijume.

Cilj drugog konkursa bio je unapređenje energetske efikasnosti objekata radi uštede energije kao i smanjenje troškova za grejanje i hlađenje objekta, zatim povećanje toplotnog komfora korisnika objekata, kao i, posredno, uticaj na smanjenje emisije štetnih gasova u okolinu, te afirmacija primene mera energetske efikasnosti.

Sredstva su dodeljena Kulturno-obrazovnom centru Šid, Predškolskoj ustanovi Boško Buha u Savinom Selu, Zavodu za javno zdravlje u Somboru, Predškolskoj ustanovi Pava Sudarski u Novom Bečeju, Srednjoj poljoprivrednoj prehrambenoj školi u Somboru, Domu za smeštaj obolelih lica u Novom Bečeju, Ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Čika Jova Zmaj p.o. Mol – Ada, Predškolskoj ustanovi Detinjstvo u Žablju, OŠ Slobodan BajićPaja u Pećincima – područnoj jedinici u Donjem Tovarniku, SŠ Dositej Obradoviću Novom Kneževcu, Ustanovi socijalne zaštite – gerontološki centar Novi Sad, lamela A – deo Novi Sad, Ustanovi socijalne zaštite – gerontološki centar Novi Sad u Futogu, Gerontološkom centru u Bačkoj Palanci, Domu zdravlja u Irigu, Domu zdravlja Novi Sad – objektu Jovan JovanovićZmaj, OŠ Sever Đurkiću Bečeju, Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Poljoprivrednoj školi sa domom učenika u Futogu i Predškolskoj ustanovi Pčelica u Apatinu.

Veći komfor, a niži troškovi

Potpisavši ugovore sa korisnicima sredstava po oba konkursa, resorni sekretar Nenad Stankovićizrazio je zadovoljstvo interesovanjem koje su direktori javnih ustanova iskazali povodom oba konkursa, naglasivši da očekuje da će i narednih godina biti raspisivani konkursi istih ili sličnih sadržaja. On je naglasio da energetska efikasnost nije prevashodno štednja, većisti ili viši komfor uz niže troškove grejanja ili hlađenja, dok se korišćenjem štedljive unutrašnje rasvete mogu postići uštede i do 70 odsto, a vreme povratka investicije je ispod pet godina. Takođe, efekti realizacije ovih projekata ogledaće se i u značajnom smanjenju emisije SO2 u atmosferu, čime će se u velikoj meri doprineti i očuvanju životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari