Na svečanosti u Pokrajinskoj vladi tradicionalna nagrada „Dr Zoran Đinđić“ za najboljeg mladog naučnika i istraživača iz Vojvodine dodeljena je doc. dr Dejanu Orčiću sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Nagrada za najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu dodeljena je Aleksandri Vejnović sa novosadskog Medicinskog fakulteta, dok je ovogodišnje priznanje za najbolji diplomski rad, završni rad na master akademskim studijama ili magistarski rad iz filozofskih i socioloških nauka uručeno Sonji Antonić.

Nagradu, koja se sastoji od svečane povelje i novčanog iznosa od milion dinara, doc. dr Dejanu Orčiću uručila je Ružica Đinđić, predsednica Fondacije „Dr Zoran Đinđić“, koja je izrazila uverenje da će ovo priznanje biti podsticaj mladom naučniku i istraživaču da i nadalje bude uspešan.

– Istovremeno, želim da se zahvalim Pokrajinskoj vladi i Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj zbog toga što ova nagrada postoji i što opstaje, i uverena sam da će ona i nadalje postojati – rekla je Ružica Đinđić.

Najboljem studentu Univerziteta u Novom Sadu za školsku 2013/2014, Aleksandri Vejnović sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, priznanje koje se sastoji i od novčanog iznosa od 200.000 dinara, uručio je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić. Čestitajući ovogodišnjim laureatima Pajtić je poručio da je važno da uspešni mladi ljudi, kao što su oni, ostanu u zemlji.

– Ova svečanost je posvećena našim laureatima, ali i uspomeni na Zorana Đinđića i baš zbog toga moramo biti oprezni kada bilo koga poredimo sa Zoranom Đinđićem. Pogotovu moramo biti oprezni kada neko sam sebe poredi sa Zoranom, jer samim tim ukazuje kolika je ogromna razlika između njega i Zorana Đinđića – rekao je Pajtić.

On je još dodao da ako bi se neko poredio sa Zoranom Đinđićem, on mora da vidi jasno i daleko.

– To ne može biti neko kome je potrebna decenije ili dve da shvati procese i vreme u kome se nalazimo, jer je time potrošio i dvadeset godina života ljudi koji u ovoj zemlji žive. Neko ko se poredi sa Zoranom Đinđićem, mora da bude veoma obrazovan, da mnogo zna i da razume kontekst u kome živi i u kome se Srbija nalazi. Mora da bude nadaren da popravlja stvari, kao što je to činio Đinđić, jer je on uvažavao samo rezultate. Ovi mladi ljudi, naši laureati, zaslužuju da budu poređeni sa Zoranom Đinđićem zbog toga što su svojim dosadašnjim životnim delom pokazali da slede njegovu maksimu da će Srbija biti bolja ukoliko svi mi pojedinačno budemo bolji – zaključio je Pajtić.

Nagrada za diplomski rad, završni rad na master akademskim studijama ili magistarski rad iz filozofskih i socioloških nauka dodeljeno je Sonji Antonić za master rad „Bioetika pristojnog društva“. Priznanje, koje se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 300.000 dinara, ovogodišnjoj dobitnici uručio je rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković.

U ime ovogodišnjih laureata nagrade „Dr Zoran Đinđić“ Dejan Orčić je rekao da je nagrada podsticaj za dalji rad i usavršavanje, ali i poruka mladim ljudima, u ovom vremenu narušenih vrednosti, da se znanje isplati, te da je moguće uspeti zahvaljujući svom trudu.

– Svi možemo da doprinesemo stvaranju moderne Srbije, koja će biti ravnopravni deo sveta, i u kojoj će naši potomci imati budućnost, tako da ne moraju da je traže u drugim zemljama – kazao je Orčić i poručio mladima da uvek mogu biti bolji i da streme ka maksimumu.

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj i predsednik Odbora za dodelu nagrade Vladimir Pavlov naveo je da o značaju priznanja za mladog naučnika i istraživača svedoči činjenica da su svih deset prethodnih dobitnika ostali u zemlji i nastavili da se bave naukom, na korist šire društvene zajednice. Pokrovitelj nagrada je, već jedanaestu godinu zaredom, Pokrajinska vlada, a organizator Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj.

Svečanosti u Pokrajinskoj vladi prisustvovao je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, brojne zvanice iz političkog i javnog života, pokrajinski i republički poslanici i drugi ugledni gosti.

Kratke biografije laureata

Dr Dejan Orčić je rođen 1980. godine u Subotici. Osnovne studije hemije – smer diplomirani hemičar, završio je 2003. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu (Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine), sa prosečnom ocenom 10.00. Iste godine je dobio nagradu za najboljeg studenta Prirodno-matematičkog fakulteta i najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu.

Aleksandra Vejnović je rođena 1989. godine u Novom Sadu, gde je stekla najveći deo svog obrazovanja. Medicinski fakultet, smer integrisanih akademskih studija medicine, završila je u avgustu 2014, sa prosečnom ocenom 10.00.

Sonja Antonić je rođena 1984. godine u Zrenjaninu. Diplomu master profesora filozofije stekla je u julu 2014. na novosadskom Filozofskom fakultetu, odbranivši master rad na temu „Bioetika pristojnog društva“ sa najvišom ocenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari