RSSGlobus

Subota

Ranije

Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 0.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..

03/02/2011 17:56 | Vašington

Molitveni doručak u Vašingtonu

Autor: E. R.

Vašington - Američki predsednik Barak Obama priredio je juče u Vašingtonu Molitveni doručak, skup koji se organizuje u hotelu Hilton svakog prvog četvrtka u februaru, u prisustvu gotovo 3.000 zvanica. Tradicija organizovanja tog događaja duga je gotovo šest decenija i datira iz vremena predsednika Dvajta Ajzenhaura: On je 1953. s grupom članova kongresmena organizovao skup čiju okosnicu je predstavljala molitva za Sjedinjene Države.

Organizacija događaja poverena je konzervativnoj hrišćanskoj organizaciji Fellowship Foundation, poznatoj i kao Familija. Oko trećina zvanica dolazi iz različitih delova sveta, uključujući najviše inostrane zvaničnike, koje poziva administracija u Vašingtonu. Za Balkan je uglavnom rezervisano oko 50 mesta. Ovogodišnjem Molitvenom doručku prisustvovali su šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković sa suprugom Danicom, kao i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

U saopštenju MUP navodi se da je Dačić u Vašingtonu razgovarao sa kongresmenima i drugim zvaničnicima SAD. U svim razgovorima potvrđena je podrška evropskom putu Srbije i odluka da se počnu pregovori Beograda i Prištine, piše u saopštenju. „Konstatovana je uzlazna linija naših odnosa i istaknuto je naše opredeljenje da se sva sporna pitanja rešavaju mirnim putem, razgovorima“, rekao je Dačić

„Razgovaralo se i tome da su sve strane zainteresovane da se utvrdi puna istina o ratnim zločinima a samim tim i na osnovu izveštaja Dika Martija da jedno telo sa kapacitetom, nadležnostima i sposobnostima da ostvaruje te nadležnosti bi trebalo da pomogne u istrazi vezano za utvrđivanje pune odgovornosti i istine“, kazao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova je razgovarao i sa predstavnicima Kongresa koji se bave pitanjima nacionalne bezbednosti, a u Stejt departmentu sastao se s pomoćnikom državnog sekretara za borbu protiv ilegalne trgovine narkoticima.

Obami vlast osnažila veru

Barak Obama je, u obraćanju zvanicama na Molitvenom doručku, izjavio da su protekle dve godine koje je proveo u Beloj kući osnažile njegovu hrišćansku veru i odbacio navode da je musliman. „U svetlu promašaja i razočaranja, pitao sam se šta Gospod namerava sa mnom i uvideo sam da se Božji planovi ne podudaraju uvek s našim kratkovidim željama. I, moram da vam kažem, protekle dve godine su mi osnažile veru“, rekao je američki predsednik, prenose elektronski mediji.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)