Poslednja ispitivanja pokazuju da je gotovo 40 odsto analiziranog kratkotrajnog mleka na tržištu nezadovoljavajućeg kvaliteta. Od trinaest uzoraka pasterizovanog delimično obranog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, u čak sedam je pronađena bakterija ešerihija koli i višak mikroorganizama, pokazuje istraživanje Pokreta potrošača Beograda.

Poslednja ispitivanja pokazuju da je gotovo 40 odsto analiziranog kratkotrajnog mleka na tržištu nezadovoljavajućeg kvaliteta. Od trinaest uzoraka pasterizovanog delimično obranog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, u čak sedam je pronađena bakterija ešerihija koli i višak mikroorganizama, pokazuje istraživanje Pokreta potrošača Beograda. Uzorci dugotrajnih i čokoladnih mleka pokazali su zadovoljavajući kvalitet i mikrobiološku ispravnost.
Najkvalitetniji uzorci uzeti su iz kratkotrajnih mleka „Femili“ i „Moje sveže mleko“ iz Imleka, zatim iz mleka „Dukat“ iz Somboleda, iz mleka mlekare „Granice“ i „Niške mlekare“.
Uzorci pasterizovanog mleka za koje se pokazalo da nisu mikrobakteriološki ispravni uzeti su iz kratkotrajnih mleka „Milka“ i „Muza“ mlekare Marić, mlekare „Valeta“ iz Guče i „Mladosti“ iz Kragujevca. Mlečni proizvodi se moraju čuvati u određenim uslovima do krajnjeg potrošača, a prekidanje takozvanog „hladnog lanca“ može usloviti njihovu mikrobiološku neispravnost, saopštio je Pokret potrošača Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari