Site name

Šta Srbima donosi nova Trampova administracija u Vašingtonu

Ispravljanje Klintonovih grešaka

Sasvim je razumljivo da se sa novom administracijom u Vašingtonu stvara nada da će najzad neko u Americi imati hrabrosti da ispravi greške Bila Klintona koje su pokrenule niz katastrofalno štetnih nastupa protiv srpskog naroda i ugrožavanja njegovih teritorijalnih i ljudskih prava.

4

Piše: Danijela Sremac

03. februar 2017. 16:58

Naravno da Donald Tramp pokreće takvu nadu i u meni lično jer je on neko za koga sam navijala, ne samo kao članica Republikanske partije i saradnica bivšeg republikanskog predsedničkog kandidata Peta Bjukenona, već i zato što republikanci predstavljaju zdrav razum u ekonomskim pitanjima, a većinom su se složili i sa mojim dugogodišnjim apelima protiv vojne intervencije na Balkanu i bombardovanja Srbije.

Međutim, bitno je da razumemo da smo "mi" sami sebi najveći spasioci u onom momentu kada shvatimo da moramo imati jasan stav prema svim nacionalnim i državnim pitanjima, pre nego što bismo mogli ikakvu uspešnu strategiju ili kampanju pokrenuti, odnosno prezentovati u Vašingtonu. Pošto sam odrasla u Americi, mogu sa punim uverenjem reći da se Amerikancima ne sviđa ljigav stav. Zbog toga se uspešna strategija i komunikacija prema predsedniku Trampu mora zasnovati na jasnoj poziciji. Prvo, da je srpski narod podeljen na nekoliko država, pre svega zbog pogrešne politike Bila Klintona koja je, putem agresije, pomagala nedemokratskim silama drugih etničkih grupa koje su manipulisale Vašington i medije (što bi Tramp sasvim razumeo). Drugo, da je u interesu održavanja stabilnosti na Balkanu Srbija bila spremna na dijalog u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali se dokazalo da je srpsko nasleđe u tim krajevima u opasnosti, što zahteva druga neophodna rešenja oko kojih treba da se pokrenu novi pregovori. Treće, da Amerika ne može da zastupa kontradiktorne stavove i podržava prava albanske nacije na Kosovu, a u isto vreme da omalovažava prava srpskog naroda u Republici Srpskoj, pa čak i proslavljanje srpskih nacionalnih praznika ili bilo koje druge načine slobodnog izražavanja koji se podrazumevaju u samoj Americi.

U svim ovim argumentima jedna dodatna snaga i efektivni artikulator srpskih nacionalnih interesa su upravo Srbi u Americi, na osnovu njihovih prava kao američkih građana. Međutim, postoji jedan problem. Dugo godina se u Srbiji potiskivao nacionalni identitet do te mere da se danas pojavljuju "osećanja" i predrasude da srpski narod van Srbije nije baš toliko "srpski" kao ovaj unutar Srbije. Pošto Srbiju svake godine napusti 30.000 građana, da li to znači da 30.000 osoba srpske nacionalnosti nestane godišnje?

Daleko od toga. Ukoliko bi se shvatio taj ogroman potencijal srpskog naroda širom sveta (posebno u Americi), kada je u pitanju naša borba za nacionalna i teritorijalna prava, onda bi onih sedam miliona Srba u Srbiji bili jači za još četiri miliona Srba izvan Srbije. Tek onda bi naš pristup Vašingtonu bio efektivan i američka politika počela da se menja. Drugim rečima, pitanje da li će Donald Tramp promeniti američku politiku da postane razumnija prema Srbima zavisi dosta od nas samih.

Autorka je predsednica Srpskog instituta iz Vašingtona i članica Republikanske partije SAD

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ljuban Stojakovic

04. februar 2017.

Gospodjo Sremac, da vas razocaram, nece se nama nista dobro desiti sa Trump administracijom. Amerika je imperija ciji su interesi cijeli svijet. Meni kao diletantu je jasno da mi nismo u stanju iznijeti nikakav americki interes jer propadamo i bioloski i duhovno i ekonomski. Oni su pametno ulozili svoj trud i resurse u Albance jer oni su sbosobni uraditi ono sto se od njih trazi. Za uzvrat su dobili ono sto su zeljeli i dobice jos. Nije mi jasno dali zaista vjerujete da su Albanci kroz medije izmanipulisali Klintona i tako "prevarom" dobili svoju novu drzavu? Oni su "prevarili" obavjestajne agencije najmocnije imperije ikad? ...Hm...Ne bih rekao. Prije bih rekao da smo mi savrseno "dobro" odigrali na Kosovu i tako samo ubrzali ono sto bi se ionako desilo. Pod bilo kojom administracijom, pa cak i Donaldovom.

Kalča

04. februar 2017.

Još jedna egzotična pojava u liku g-đe Danijele Sremac. Molim g-đu Sremac, budući da se predstavlja kao naučnica, da objavi svoju bibliografiju, da objavi listu recenzenata i listu časopisa u kojima je objavljivala svoje radove. Takođe molim da dostavi listu naučno-istraživačkih projekata u kojima je učestvovala, kao i listu predavanja na uglednim akademskim forumima. Da i mi, brate, znamo ko nam se sve nudi za šefa države. Usput, reklamira je jedan lokalni i ambiciozni (bez pokrića) portal na sledeći način: "Poznato da ambiciozne ličnosti tada, sedamdesetih godina prošlog veka, u Jugoslaviji nisu mogle da postignu bilo kakav uspeh u nauci, a bez politike". Ova tvrdnja dovoljno ukazuje da štovana g-đa Sremac o jugoslovenskoj nauci ništa ne zna. Tvrdi veleinformisani portal da je "objavila je dve knjige koje su u SAD imale izuzetnu čitanost zbog kojih se jedna nalazi u Kongresnoj biblioteci". Tačno, 1999. je objavljenja njena knjiga bombastičnog naslova "Washington Tackles the Yugoslav Conflict" na 284. stranice i nalazi se u Kongresnoj biblioteci. Čudno da tako agilna naučnica nije u poslednje skoro dve decenijeg "plodnog" "naučnog" rada objavila još neku studiju o propaloj joj otadžbini koja proživljava burne krizne decenije?!? Nije bilo istraživačko-teorijskog izazova? Ili je, ipak, bilo. Još je jedna knjiga na popisu: "Heart of Serbia: a cultural journey". Kada se bolje pogleda, publikacija je, u stvari, turistički bedeker na 256 stranica i sa 340 fotografija (a, gde je tu tekst?). Dakle, ima u toj biblioteci i lagane, neobavezujuće, literature. Dakle, što se Kongresne biblioteke tiče, u njoj se, kao i u svakoj drugoj biblioteci na svetu, nalaze knjige koje imaju urednu katalošku legitimaciju. Dovoljno je dostaviti knjigu. Stitine autorki i autora iz Srbije i sa područja Jugoslavije ima svoje knjige u ovoj biblioteci. Znam lično barem dvadesetak autorki i autora. I ovo govori o bombastičnom nepoznavanju bibliotekarstva kada se želi obmanjivanje prostote. Na čast i potencijalnoj kandidatkinji na srpskim predsedničkim izborima i "visokoprofesionalizovanom" portalu.

mmm

05. februar 2017.

To sto je gospodja Sremac clan neke partije u SAD ne znaci da se razume u GLOBALIZACIJU koja je spas za sve obicne ljude u Svetu, pa i za nas obicne Srbe koji smo daleko od Vlasti.

Nebojša Gojnić

08. februar 2017.

Ovakvo lupetaranje se i može očekivati od nekog ko je član Republikanske partije. To je partija koja godinama neguje rasizam, homofobiju, i uopšte, primitivizam koji je i doveo Trampa na vlast. To je partija čiji su predsednici bomardovali koga su stigli, a nas nisu samo zato što je predsednik bio iz neke druge partije. Bilo bi gubljenje vremena vršiti punu analizu ovo đubreta od teksta. Svaka rečenica je glupost, totalna glupost. U ovom članku nema ni jedne jedine istine. Osoba koja je to pisala je ili skroz odvojena od realnosti ili težak lažov. Ako imate vremena pročitajte komentar koji je potpisao Kalča (jel se kaže "Kalčin komentar" ?). Nešto drugo mene ovde brine: AKO ČASOPIS DANAS NEMA PARE tražite dobrovoljen priloge, nemojte da vam kojekakvi PLAĆAJU ZA OGLASNI PROSTOR, tako strašno rušite svoj ugled. Naročite je nemoralno staviti sliku Istinomera, tako sam i stigao ovde. Baš ste me "navukli", evo sad pišem komentar ...