Site name

Krug/soba/večnost (4)

Da zimi nije nosio kaput, a leti košulju zakopčanu do grla, kroz kožu bi mu se videla duša, kao na dlanu, a on to - da ne bi uznemiravao javnost - nipošto nije želeo

Upamtio sam Vukovića - i zauvek ću ga takvog pamtiti - utegnutog u pomenuti dugački kaput (koji ga je, siguran sam, nadživeo), kaput kao isklesan od lovćenskog kremen-kamena,...

4

Piše: Svetislav Basara

17. februar 2017. 16:00

... jedan od najsolidnijih kaputa koje sam video u životu - a nagledao sam se ja kaputa i kaputa - kako uspravan, sav pod konac - dolazi Preko Morače u "Riblji", na upoznavanje i prvi susret sa mnom. Taj kaput za Vukovića nije bio odevni predmet, nego pancir-košulja, rekoh. Prosečni ljudi, govorio je Majstor Ekhart - koga je Vuković čitao krišom, uturajući njegove spise u omot Zagora - imaju po najmanje trideset koža, tek onda dolazi duša, Vuković je, rekoh, imao samo jednu kožu, i to tanku kao pelir na kome je, kada bi se za to stekli uslovi, kucao svoje priče. Da zimi nije nosio kaput, a leti košulju zakopčanu do grla, kroz kožu bi mu se videla duša, kao na dlanu, a on to - da ne bi uznemiravao javnost - nipošto nije želeo. Na tom mestu zastadoh, pa napravih digresiju. Sve modernije, sve opremljenije i sve popunjenije bolnice, ambulante i dispanzeri na takoreći svakom ćošku Crne Gore, tako sam doslovce rekao Raičeviću. najbolji su dokaz koliko je Crna Gora nisko spala, smem se opkladiti, dodadoh, da bi Vuković isto to rekao za crnogorske (i sve druge) bolnice, da bih se odmah potom drznuo da - u Vukovićevoj opravdanoj odsutnosti, a u njegovom duhu - koncipiram sinopsis priče u kojoj bi Vuković - kako bi to samo on umeo - opisao junački gnev, nakostrešenost brkova i razrogačenost očiju Miljana Vukova, obučenog u dronjavu pidžamu, smeštenog - sramota je i pomenuti - na odeljenje urologije Kliničkog centra Crne Gore, u trenutku dok mu Kainova kćer, medicinska sestra, takoreći napičak, meri analnu temperaturu i zabada iglu infuzije u venu. Kakva bi to bilo priča, letelo bi perje crnogorskom književnom scenom, reče Raičević, da bi odmah potom rekao da on, Raičević, razume moju potrebu da relativizujem, ako ne baš i zabašurim, Vukovićev odlazak sa ovog sveta, ali da je - posle metka i saobraćajnih nesreća - bolest jedan od najčešćih uzrok smrti i u Crnoj Gori i da u tome nema ništa postidno, da bi na kraju rekao da je iz pouzdanih izvora čuo da se Vuković dva-tri meseca pred svoju (s moje strane nepriznatu) smrt - čuvši da sam došao u Podgoricu, na književno veče - u želji da me još jednom vidi, poslednjim kvantumom snage pridigao sa bolesničke postelje, obuo jednu cipelu, počeo da obuva i drugu, ali da je onda klonuo natrag, u postelju, pa zar bi postupio tako da ga nije obuzela slabost, upita Raičević.

Dok je naš kolumnista na odmoru, objavljujemo odlomke iz njegovog romana "Totalna anestezija"

povezane vesti

Ugao paralakse

15

Piše: Svetislav Basara

Rugoba šegačenja

11

Piše: Svetislav Basara

@KVAKA22

10

Piše: Svetislav Basara

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

cale

17. februar 2017.

Da je Majstor Ekhart imao priliku da upozna Vukovića i njegovo delo, shvatio bi da je, u odnosu na njega, jedan običan šegrt.

Zivcana

17. februar 2017.

Ova prica o Vukovicu me totalno izkomirala. Nisam sposobna da napisem ljudski komentar. Kontam nesto o dosadi. Pobegnes od dosade romana reke a ona te doceka na nekom bolnickom odeljenju. Izgleda da dosada nema veze sa knjizevnim stilom, niti sa politickim uverenjem pisaca. Vreba te iza dobrog naslova i zgrabi te vec na prvim stranicama. Jedini uspesna medicina je da se korice knjige brzo zatvore i stivo odlozi. Dva, tri mesta nize od police na kojoj leze sabrana dela oca nacije.

Zivcana

17. februar 2017.

Odlomci iz romana su me totalno izkomirali. Nisam za nista i nisam u stanju da napisem ni jedan komentar. A novih vesti, novih kombinacija i prilika koliko se samo moze zamisliti. Nesto kontam, kada bi anesteziolozi citali ove odlomke pacijentima pred operaciju, em bi si podigla citanost u Srbiji, em bi se ustedelo na anesteziji.

Esad

18. februar 2017.

Svi smo pozivcanili.