Site name

(Predizborna?) poruka Latinke Perović

"Ja sam uvek bila liberalno orijentisana! I nisam bila jedina. Pre svega, taj jugoslovenski komunizam je imao građansku elitu koja je išla za oslobodilačkim težnjama.

9

Piše: Nikola Samardžić

20. mart 2017. 18:00

Foto: Medija centar

Ona nije svoju ulogu u komunističkom pokretu zaustavila na osvajanju vlasti i na njenoj distribuciji... onda dolazi period razvoja društva, demokratizacije, oslobođenja ličnosti. Tu je naša teorijska misao u suštini jako dogmatska. Onda je liberalna ideja postala prokazana ideja. Srbija takođe ima vrlo tanku liberalnu tradiciju, vrlo tanku... Ona ima narodnjačku populističku tradiciju, to je seljačko društvo."

Latinka Perović je u svega nekoliko rečenica podsetila da se srpsko društvo realizovalo u odnosu na evropsku civilizaciju u onoj meri u kojoj je bilo u stanju da ispisuje svoju liberalnu marginu. U onome srećnom vremenu 1965-1972, nakon ustavnih, privrednih i bezbednosnih reformi (pad Rankovića) koje su otčepile i relaksirale jugoslovensko društvo, u mojoj najširoj porodici i po kafanama lajalo se s više slobode, duha, znanja i inteligencije: ratne kontroverze i ideološke paradigme, svetska i lokalna politika, promene i otpori promenama, sve do antropoloških karakteristika pojedinih komunističkih zvaničnika (koji su likom i delom opravdavali traganje za izgubljenim beočugom koji čoveka vezuje za njegove prethodne biološke pretke).

Ni u narednih nekoliko generacija Srbiju neće zastupati lideri i partije liberalnog usmerenja, po ugledu na SAD, Britaniju i Holandiju, gde su svi neki liberali. Vučić pokušava da populizam pomiri s liberalizmom dok radi na ekonomskom razvoju i pretežno poslovnoj komunikaciji sa evropskim regionalnim liderima. Ali su, za razliku od Titovog vremena, ovom stvarnošću nezadovoljni svi, najviše njegovi birači. Odsustvo optimizma je naša opšta prepreka. Janković opominje na arbitrarnost državnih institucija, zastupajući liberalizam deesesovske provenijencije, i zato je skučen i u sopstvenom domenu ljudskih prava, a njegovi saradnici u kampanji oskudni.

povezane vesti

Petnaest godina samoće

1

Piše: Nikola Samardžić

Kuvani akvarijum

2

Piše: Nikola Samardžić

99

1

Piše: Nikola Samardžić

komentari (9)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

mihajlo

20. mart 2017.

Šteta što je komunizam propao.

Tetka Mara

20. mart 2017.

Ne znam da li profesor Samardžić čita saopštenja SNS-a i da li sluša monologe AV. Ako ne, savetujem mu da proba. I jedno i drugo obiluje prostaklukom, primitivizmom, mržnjom i podmuklošču. I ni jedno ni drugo ne bi moglo da izdrži nejprostiju formalno logičku i semantičku analizu. Za mene je zagonetka šta je to privuklo N. Samardžića u novoradikalski tabor. Ili, možda i nije.

Peka

20. mart 2017.

Komunizam je bila najbolja tekovina savremenoig doba.

bez brige

21. mart 2017.

mihajlo & peka Ako vam je za utehu, udba i kgb su veoma zivi i rade punom parom, bez prestanka. A i najvece tekovine komunizma, zaglupljenost i zatucanost naroda, takodje su neokrnjene.

Siniša Živković

21. mart 2017.

Iako sam odavno prestao da čitam tekstove Nikole Samardžića, ne mogu svojoj znatiželji uvek da odolim i ipak neki i pogledam, naročito ako me privuče naslov. I stekao sam - i ponovo stičem - utisak da je on prilično nesrećan i nesređen čovek. Nesrećan je zato što je uglavnom uvek nečim nezadovoljan, a nesređen je zato što to svoje nezadovoljstvo formuliše zakukuljeno i zamumuljeno do te mere da je čitalac često u nedoumici šta je on hteo da kaže, za šta se zalaže, čemu zaista teži... Osećanje koje imam dok čitam njegove tekstove slično je onome koje doživljavam dok posmatran neku enformel sliku, takvu u kojoj su moguća najrazličitija tumačenja i takvu kojoj tek posmatrač, u zavisnosti od raspoloženja i likovnog obrazovanja, može da odredi neki smisao, a posle par minuta da se predomisli i sliku potpuno različito doživi i protumači. Jednostavno rečeno, mislim da njegovi tekstovi nisu primereni dnevnim novinama u kojima je jedan od najvažnijih zadataka da smisao teksta bude jasan, razumljiv širokoj publici i bez zagonetki tipa "šta je pisac hteo da kaže".

Milivoje Radaković

21. mart 2017.

"Komunizam je bila najbolja tekovina savremenoig doba.", A neznanje je moć.

Slavista iz kruga dvojke

21. mart 2017.

"Ja sam uvek bila liberalno orijentisana! " - Bila je pogotovo liberalna dok je hapsila i zabranjivala. Dovoljno je procitati njena izlaganja na CK (izdala ih Biserko) pa da se vidi o kojoj se konfuziji u glavi radi. I Berija je bio liberalan, daleko liberalniji od Jezova, Jagode i Djerzinskog. Da li to gospodin Beba priprema teren za Lagere?

bogdan trojkaš

21. mart 2017.

Nema sumnje da je g.Samardžić pametan i obrazovan čovek. Što se mene tiče, njegovi natpisi štete listu "Danas"! Razmislite!

Nemanja

21. mart 2017.

Komunizam nikada nije u potpunosti uspeo da se razvije u drustvima sirom sveta. Ovaj u Jugosalviji i zemljama bivseg SSSR samo je privid komunizma, jer svi dobro znamo da nisu svi imali jednake plate i da nisu svi bili jednaki. Taj oblik je vise bio diktatura proletarijata, ili radnistva kako, a komunizam kao drustveni sistem nikada nije zaživeo. Potrebno je da se uruše globalni kapitalistički sistemi da bi se omogućio razvoj komunizma.