Site name

Posle oštre polemike docenta Miloša Kovića i Svetislava Basare

Dobrobit dva polemičara

Pišući godinama kolumne u Danasu, iz dana u dan, Svetislav Basara je fenomen u našem novinarstvu. Zbog njegovih tekstova mnogi kupuju novine

U oštroj višednevnoj polemici na stranicama Danasa istoričara docenta Miloša Kovića i kolumniste Svetislava Basare, koja je počela povodom "zatečenja Srbije osamnaestogodišnjicom od početka napada NATO na SR Jugoslaviju"...

2

Piše: Muhamed Mulaganović

Beograd 21. april 2017. 13:00

Foto: Muhamed Mulaganović

... verujem da je nekim čitaocima zasmetao izostanak potpunijeg saznanja o njihovom značajnom doprinosu istorijskoj nauci i medijskim slobodama.

Profesor Ković zaslužuje poštovanje za sledeće edukativne rečenice koje sam nedavno čuo u razgovoru u emisiji "Tako stoje stvari" na RTS: "Istorija nije uvek lepa kao mit. Ali vi morate govoriti kako jeste. Istoričar se po prirodi stvari suočava sa tim, ne samo onaj koji se bavi nacionalnom istorijom, već i onaj koji se bavi opštom istorijom, kao ja. Uvek ćete nekog povrediti. Istina boli, ali je pročišćavajuća, ona je lekovita. Naš je zadatak da se približimo istini, da se privijemo uz nju."
Veoma je važno što je profesor Ković u pomenutoj emisiji ukazao na štetnost okretanja i bežanja istoričara od turskog doba. "U toku propadanja turske vlasti u 19. i 20. veku bilo je strašno, ali je bilo perioda turske vlasti, u 16. veku, kad se nije tako loše živelo. Raspored balkanskih naroda, kretanja o kojima je pisao Jovan Cvijić, stanje kolektivne svesti, verska izmešanost, mnogo toga što zovemo nacionalni mitovi, nastalo je u turskom dobu. Loše je što imamo malo istoričara - osmanista. Bugari to mnogo bolje neguju. Učenje i suočavanje sa turskim dobom, mnogo će nam reći o nama samima", naglasio je Ković.

Pišući godinama kolumne u Danasu, iz dana u dan, Svetislav Basara je fenomen u našem novinarstvu. Zbog njegovih tekstova mnogi kupuju novine. On nije među onim autorima u medijima koji smatraju da ne mogu ništa da urade. Bez sumnje je prvi među zagovornicima "otvorenog medijskog dijaloga, kojim se može doći do vrednosnog sistema, koji će nas činiti ponosnim što živimo u Srbiji", kako je to u pismu Danasu napisao novinar Dušan Mašić.

U atmosferi prikrivene cenzure i autocenzure, praktično u ekstremnoj situaciji, kao istinski intelektualac, pišući za nezavisne novine Danas, koje su medijski projekt rukovođen interesima građana a ne političkih stranaka, Basara uporno razbija okove za rast tolerancije, bez koje nema prostora za kritičko mišljenje i prostora za drugačije.

Autor je politikolog iz Nove Varoši

povezane vesti

Napuštam Basarinu Farmu

15

Piše: Miloš Ković

Izborna predvidivost

16

Piše: Svetislav Basara

Ranjena zver Basara

17

Piše: Miloš Ković

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Indira

21. april 2017.

Jeste li čuli za izreku "pusto tursko". Znači nije bilo uvek pusto za pet vekova turske vladavine. Uvek sam smatrala da nešto manjaka u školskim udžbenicima. Profesor Ković zaslužuje podršku za čestitost i naučnu iskrenost. Istina svima nama treba da bude sveta. Svaki dan kupujem Danas. Basarini tekstovi su mi uvek među prvima. Dosta saznam i informišem se.

Dževdet Bronja

22. april 2017.

kako sam ja razumeo profesora Kovića, on se zalaže da istorija bude prava istorija a ne "kvazi" istorija, zbog koje smo svi imali velike posledice a posebno Muslimani, sada Bošnjaci. Oni su bili veliki stradalnici jer su pod uticajem nenaučne istorije i propagande neopravdano i smišljeno nazivani "Turci". Zato je i Mladić mogao onako osvetnički da kaže da su zočini u Srebrenici osveta za 500 godina valdanja Turaka.