Site name

Odbrana i poslednji dani?

* Zašto se DS zaglavila na stranputici Đinđićevih naslednika?

Mislim, naravno, na Demokratsku stranku koja je uporna na putanji suicida. U toku poslednje dve nedelje niko od njenih zvaničnika nije ponudio bilo kakvu viziju oporavka te jedine politički relevantne, uređene i uljuđene opozicione strukture.

9

Piše: Nikola Samardžić

Beograd 21. april 2017. 14:15

Ne mislim na viziju budućnosti Srbije. NJe tamo nema od Đinđićevog nestanka. Ni njegove govore nisu uspevali da sriču, tako da ponovo odjeknu onom njegovom ogromnom snagom, lepotom, šarmom i inteligencijom. Ako je Vučić smišljeno, u toku pet godina, rasturao opoziciju (pre obećanjima nego pretnjama), i ako su opravdani zahtevi za smenu predsednice parlamenta koji je u 2017. počeo da radi tek 19. aprila, ostaju otvorena pitanja, zašto je kampanja protekla bez poruka biračima, koje su tačne alternative Vučićevoj politici, i, naročito, zašto su poslaničke klupe ponovo prazne.

Nama je potrebna mala, jeftina i efikasna vlada posvećena razvoju ekonomskog ambijenta i osnovnih društvenih potreba. Najmanje su važni odnosi Vučićevih i "žutih", a sve vlade od 2012. bile su koalicione u tom smislu, da Vučić nije odbacio kadrove i politike prethodnih vlada. Ali je upravo zbog odsustva društvenog dogovora o svim strateškim razvojnim pravcima srpska politika na rubu ratnog stanja. DS je u izvesnom smislu i na vlasti i u opoziciji, ali se ne izjašnjava ni o jednom važnom pitanju prošlosti i budućnosti, kao da je još uvek u kohabitaciji s Koštunicom ili u koaliciji s Dačićem. Umesto da sarađuje s građanstvom na realizaciji prioriteta, DS bi da šeta opanke Jankovićevom "pokretu" okupljenom na platformi naricanja nad privilegijama kojim ih je obasipala ista DS. Pokretašima tada nisu smetali Mišković i Koštunica. Đinđića su oživljavali mrtvog pošto su ga osporavali živog. Istima kojima je smetao Đinđićev vo na Palama, nisu smetale bljuvotine provincijalizma, šovinizma i govora mržnje "zaštitnika" koji je svojim opsesijama Vučićem priznao da preferira ona politička i društvena stanja u kojima se Srbija raspadala, ali je njegova karijera bila na dobrom putu.

Zašto se DS zaglavila na stranputici Đinđićevih naslednika? Banalno je i ružno da pominjem mrtve, ali je njen suštinski izbor, između Đinđića i Rakića, nedorečen u senci oklevanja pred svakom, ne samo tom važnom odlukom. A jedina jasna poruka, nakon dugo vremena, je ona, da se nakon iskustva s "pokretom" čija je bila sluškinja u predsedničkoj kampanji, DS ugasi u istom "pokretu". Mada DS za razliku od "pokreta" postoji, i ne mora se stideti svakog trenutka svoje prošlosti. Služeći se kadrovima i politikama DS Vučić je iskazao više uvažavanja i poverenja u njenu prošlost od uvažavanja i poverenja DS u sopstvenu budućnost. I dok smo na rubu nekoga novog građanskog sukoba, ali lišeni percepcije izlaska iz tog sukoba, ponovo su negde zatureni naši prioriteti: promena ustava, izbor između Zapada i Istoka, civilizacije i varvarstva, demokratije i tiranije.

 

povezane vesti

Petnaest godina samoće

1

Piše: Nikola Samardžić

Kuvani akvarijum

2

Piše: Nikola Samardžić

99

1

Piše: Nikola Samardžić

komentari (9)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

JadrankaL

21. april 2017.

njima odavno kucka sat....

Dusko

21. april 2017.

Šatro dobronamerne kritike LDP-ovaca na račun DS-a? ne razumem potrebu za ovim. da vam je DS bila na listi prioriteta ne bi je napustali. sad se valjda priželjkuje da DS krene putem prsnuća LDP-a keko bi se opravdala sopstvena politička impotentnost i loše političke procene u prošosti

Tetka Mara

21. april 2017.

Pa više je opsednut Vučić Jankovićem nego obrnuto. A ako ćemo o provincijalizmu, šovinizmu i govoru mržnje "zaštitnika", onda ja i profesor Samardžić ne percipiramo istu stvarnost. Šampion u provincijalizmu, šovinizmu i govoru mržnje je upravo AV, Aleksandar Vučić. Služeći se kadrovima DS Vučić nije pokazao uvažavanje prema njenoj prošlosti, već je samo brutalno demonstrirao koliko je kvarljiva ljudska roba. A "kadrovi" poput Jelene Trivan, Nebojše Krstića i Mikija Rakića zapravo i nemaju ništa zajedničko sa DS. Njih je neka od UDBI podmetnula Tadiću koji je, na kraju krajeva, ispao kulov.

Zivcana

21. april 2017.

Vidi se da je autor teksta istoricar po profesiji, a i da godine cine svoje. Naime, ko se danas uopste bavi jednom minornom strankom kakva je DS. Cime je paznju zasluzila stranka bez vodjstva, bez ideja, bez daha, bez taktike i strategije, i na kraju bez clanstva. Preko potrebna energija, vitalnost i svezina koja se nalazi na ulici lepo je rekla sta misli o opoziciji, ukljucivo i DS: svi su isti. Autoru je verovatno potrebna istorijska distanca da to shvati tako da ocekujem analizu danasnjeg studentskog pokreta za jedno dvadesetak godinica.

Nedamo Danas

21. april 2017.

Ko broji sitno ?

svetlanast.

21. april 2017.

Mozemo da volimo ili ne volimo Dragtana Sutanovca i DS, ali da se DS polako ali sigurno vraca, ne moze se osporiti. Razbijanje DS nije pocelo onda kad je Boris Nejaki izgubio izbore alati: "strajk gladju i zedju i vrece sa glasackim listicima/, sunovrat je poceo mnogo ranije. Znalo se da je Miki Rakic zajednicki prijatelj Tadica i Vucica, covek u cijim su rukama bili mnogi konci. Interesantno je da "istrazivacko novinarstvo" nikako da rasvetli razvojni put Mikija Rakica. Kao da mu je pocetak bio u sluzbama bezbednosti. Zatim, ministar, tvorac ovog naopakog izbornog zakona, vlasnik jahte /koju mu je "kupio" tast Milan Markovic , omiljeni ministar SRS i Jorgovanke Tabakovic /vise puta ponovila na sednicam Skupstine. Marginalizovanje opozicije, skoro do unistenja, AV sprovodi od dolaska na vlast. Tolika razlika u broju glasova izmedju pobednika i svih ostalih kandidata je dokaz uspostavljanja jednopartijskog sistema u Srbiji. Podrskom bez uslovljavanja koju je DS dala Sasi Jankovicu i logistika u predizbornoj kampanji je MNOGO. Protivnik je mocan /14 godina "skolovanja" kod Seselja/, daje rezultate.Mladi su prvi procitali Vucica, na redu je Zapad i sirotinja u Srbiji. Podrska DS-u.

Dragana

22. april 2017.

Iskreno bas me briga vise za DS. Kada se samo setim koliko godina su vladali a nisu ni otpoceli pregovore sa EU a Vucic to uradio za 3 godine.

Siniša Škarica

22. april 2017.

Poštovani gospodine Samardžiću, pre par dana na niškoj TV Bela-mi je gostovao predsednik DS . Varovatno niste gladali?

Nedamo Danas

22. april 2017.

Misljenja sam da je DS sam sebe unistio , te zaista uz svo uvazavanje, ne vidim coveka Djindjicevih kvaliteta ...