Site name

Ćumez, mečka, rešeto

* Regionalni interes Srbije je u harmonizaciji i revitalizaciji jugoslovenskog prostora

Vriska i potera za Haradinajem, kao da ćemo da ga pojedemo. Inače formaciono odgovorna za štetan, unapred izgubljen spor s Francuskom, ministarka pravde nas je dodatno izbrukala nesuvislim nastupom u UN, jasno inferiorna u odnosu na kosovsku ambasadorku u Vašingtonu Vljoru Čitaku.

8

Piše: Nikola Samardžić

19. maj 2017. 14:15

Hajka za Haradinajem (koji je Šešeljevom metodologijom izmakao pravdi) skrenula je pažnju i na srpsku podršku gubitnici na francuskim izborima. Marin Le Pen nije samo banalna nacionalistkinja s debilnom protekcionističkom agendom, ona je Putinova marioneta. NJenom popularnošću Francuska je platila cenu koketiranja s ruskom politikom na Balkanu i Baltiku dok je, senilnom degolovskom logikom, uspostavljala protivtežu Nemačkoj i Britaniji. Itd. Miloševićev režim je zločinačku agendu zasnivao upravo na očekivanju da će se "probuditi" sovjetska Rusija. Kad se ona jedva jednom probudila, srpska demokratija je likvidirana 12. marta 2003, Tadić dobio Koštunicu, Vučić Kariće i Ljubišu Trgovčevića.

Dreka za Haradinajem prikriva Dačićevu ulogu u regionalnim odnosima, u kojima je, umesto racionalnog, evropskog interesa Srbije, primenio agendu zvanične Rusije, znajući da je unapred propala. Ništa od udara u Crnoj Gori i Makedoniji. Crna Gora je ulaskom u NATO ojačala i bezbednosnu strukturu i EU integraciju, verovatno ubrzala privredni rast i osnažila uticaj u regionalnim odnosima (onaj uticaj koji je Srbija ponovo svela na mečku i rešeto). Srbija će, izvesno, sigurno platiti sve Putinove neuspehe, s kamatama sopstvene prošlosti, i cenu saradnje s diktatorskim režimima. Pojedini mediji najavljuju da će Dačić ekvilibrirati u Briselu u pregovorima sa istim Haradinajem (on to ume, pevajući). Ali nisam siguran da Srbiji, izuzev talogu iz devedesetih, odgovara regresija albanske kosovske politike. (Ćumez u koji ih zatvara Mogerini, neodgovorna i nesposobna, uvreda je i za Srbe i za Albance.) I srpska opozicija, koja se smatra proevropskom, nema jasan stav pred kolapsom srpske politike u Makedoniji. Ako je jedinstvo Makedonije potreba Srbije, i Zaev postaje činilac tog jedinstva, ali ne onog koje zagovara pučistička, korumpirana bugaraško-putinovska klika.

Regionalni interes Srbije je u harmonizaciji i revitalizaciji jugoslovenskog prostora. Ispostavilo se da je Crna Gora drugo oko u glavi koje oštrije i dalje vidi. BiH su podelili Rusija i Turska, preuzimajući lokalne nacionalne suverenitete zbog koji su izgubljeni toliki ljudski životi. Uvek je potrebno podsetiti da je BiH potencijal saradnje Srbije i Hrvatske, i da nam je potrebna cela. Reintegracija u širokim evropskim okvirima i prepuštanje snazi tržišta (i jedinstvene kulturne baštine) jedna je povoljnijih perspektiva nakon jugoslovenske kataklizme koja nam oduzima i sreću i pamet. Dačićeva Jugoslavija je sovjetska, moja evropska, ali samo moja može da uspe i pobedi. Biće i njemu lepo.

Za prodor Rusije, Turske i Kine odgovorni su evropski lideri i njihov antibalkanski skepticizam. Bez podrške Brisela i srpskog proevropskog društva, Vučić će, u narednih pet godina, teško odoleti antidemokratskoj i antitržišnoj alternativi.

povezane vesti

Panda 2

1

Piše: Nikola Samardžić

Lordovska Srbija

4

Piše: Nikola Samardžić

Male boginje i 24 privatizacije

3

Piše: Nikola Samardžić

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Danak neiskustvu

19. maj 2017.

Vljora je iskusnija, zna kako da se postavi, Nela, pak, još neiskusna, pride i suptilna, očekuje pomoć u vidu vođstva sigurne ruke. Popraviće se vremenom.

Za početak

19. maj 2017.

Interes svih zemalja Zapadnog Balkana je da stvore neku novu "ekonomsku Jugoslaviju". Jeste, kao pomoć za spasavanje. Što se to pre uvidi tim bolje.

student

19. maj 2017.

uvek sjajno Profesore!

Nikola

20. maj 2017.

Vljora je inteligentnija i sposobnija. Nela je neinteligentna i nesposobna.

Aleksandar Adzic

20. maj 2017.

"Srpska podrska gubitnici na francuskim izborima"!?! Mozda bi autor mogao ovo da potkrepi nekim opipljivim cinjenicama ZVANICNOG stava vlade Srbije u vezi tih izbora. Ja tu ZVANICNU podrsku nigde nisam mogao da primetim. Njena popularnost medju stanovnistvom Srbije je neosporna ali to ne moze da se okarakterise kao nakakva ZVANICNA podrska nekom "gubitniku" - nema izbora bez "gubitnika" pa je upotreba te reci ovde tendenciozna i u sluzbi nekakve greske ZVANICNE srpske politike koja ne postoji. Ko je iza "udara u Makedniji" je vise nego ocigledno - tragovi neverovatno lice na kojekakve obojene revolucije, proleca i ostala godisnja doba. Ocigledno da su ocevi (i majke) "regime changes" izgubili mastovitost a trikovi im vise i vise izgledaju nekako izlizano. Da ne pominjemo da ni jedna od njihovih "revolucija" niti je uspela niti je donela ista dobro zemljama u kojima su sprovodjene. Caliphate of Chaos je izgubio kredibilitet i trenutno se bori sa haosom u svojoj rodjenoj kuci. Valjda je i to namesteno od strane "Russian hackers" sta li. BiH su podelili oni koji su Aliju Izetbegovica "savetovali" od Portugala i pregovor tamo pa na dalje. Prilikom poslednje provere na mapi sve se cini da je Dejton u USA a nikako ni u Rusiji ni u Turskoj. Autor je verovatno svestan cinjenica da je Turska drugi po velicini clan NATO ali izgleda da Caliphate of Chaos ima porodicne probleme i u toj nadasve mirotvornoj organizaciji sa specijalnim humanitarnim misijama od Afghanistan-a do Libya-e. Tzv. evropski lideri ne mogu biti krivi za postupke svoga gazde koji im izgleda radi o glavi. Oni su tu samo da klimaju glavom i nista vise.

položaj

20. maj 2017.

Mani se figura veneris, to je visoka politika Bato!

re:

20. maj 2017.

@Nikola "Vljora je inteligentnija i sposobnija. Nela je neinteligentna i nesposobna." A "Nikola" je iskompleksirani prostak koji komentarisanje koristi za kompenzovanje ko zna kakvih licnih i nacionalnih frustracija. 3 1 - See more at: http://www.danas.rs/dijalog.46.html?news_id=346215&title=%c4%86umez%2c+me%c4%8dka%2c+re%c5%a1eto#sthash.MynXlkQr.dpuf

dejan

20. maj 2017.

Dovesti na vlast Vokera sa AP Kosovo pa bog da nas vidi!