Site name

Nijedno obezbeđenje, pa ni vladajuće stranke, ne sme biti iznad zakona

Inauguracija bezakonja na Vučićevoj zakletvi

Za osobe koje su nasilno uklanjale novinare i ostale građane tokom skupa povodom polaganja zakletve novog predsednika Republike Srbije ne znamo da li su redari Srpske napredne stranke ili privatno obezbeđenje ili policajci u civilu, ali ono što sigurno znamo, svi su bili na istom zadatku - inauguracije bezakonja.

6

Piše: Vuk Velebit

19. jun 2017. 13:30

Nakon objavljivanja fotografija nasilja na skupu SNS, posao nadležnih organa je da ispitaju propuste u radu policije, odnosno po čijem naređenju policija nije reagovala na nasilničko ponašanje, kao i da utvrdi sve incidente koji su se tog dana desili. Pored nasilja nad novinarima, upotrebom fizičke sile u podzemnom prolazu kod hotela "Moskva" zaustavljena je kolona građana i time onemogućena sloboda kretanja koja je Ustavom garantovana svakom pojedincu. Da podsetimo, država je jedina koja ima monopol nad upotrebom sile. Nijedno obezbeđenje, pa ni vladajuće stranke, ne sme biti iznad zakona i Ustava.

Kako bismo bolje razumeli dešavanja tog dana, najbolje je pogledati zakone. Ako je SNS prijavila skup, po Zakonu o javnom okupljanju (čl. 14) morala je policiji da dostavi lične podatke vođe okupljanja i odgovornog lica redarske službe. U tom slučaju vrlo je lako utvrditi identitet osoba koje snose odgovornost za počinjeno nasilje nad novinarima i onemogućavanje slobode kretanja građana. Ako je neko pokušao da izazove nerede na skupu SNS, redarska služba je trebalo o tome da obavesti policiju, jer poslove bezbednosti ljudi i imovine koji se odnose na održavanje okupljanja obavlja MUP i drugi nadležni organi (čl. 9 Zakona o javnom okupljanju). Ograničenje slobode kretanja zbog zaštite javnog reda i mira mogu da sprovode samo organi koji su zakonom ovlašćeni. Fotografije incidenta pokazuju da osobe koje su činile nasilje nisu imali obeležja ni redarske službe ni privatnog obezbeđenja. Zakonom o javnom okupljanju nije definisano da li redari moraju biti uniformisani, ali nošenje markera ustanovljeno je kao praksa kako bi u slučaju incidenta prisutni građani znali kome da se obrate i kako bi policija znala ko su članovi redarske službe sa kojom moraju biti u neposrednom kontaktu. Poslove redarske službe reguliše Zakon o privatnom obezbeđenju (čl. 40), tako da pripadnici obezbeđenja mogu vršiti poslove održavanja reda na javnom skupu u smislu propisa kojima se uređuje okupljanje građana. Prema članu 42 ovog zakona, regulisano je da redari tokom vršenja posla moraju biti u uniformi i opremljeni jednoobraznim jaknama ili prslucima sa svetloodbojnim trakama i natpisom "Redar" i "Steward" ili "Security". Neophodno je uskladiti ova dva zakona u delu koji se odnosi na redarsku službu, jer u trenutnom stanju ostaje siva zona koja podstiče fantomsko delovanje redara na javnim skupovima.

Ako nasilje na skupu SNS nisu vršili ni članovi redarske službe ni privatnog obezbeđenja, onda je pitanje ko su bili redari i zašto nisu reagovali na nasilničko ponašanje tokom skupa koji su obezbeđivali? Koja firma je bila angažovana na obezbeđenju skupa SNS i da li su angažovane osobe licencirane za vršenje tog posla, kako nalaže Zakon o privatnom obezbeđenju?

Niko ne sme da vrši nasilje nad novinarima, kao ni ostalim građanima. Nasilničko ponašanje je za svaku osudu, a na javnosti je da insistira da ovaj slučaj ne završi, kao i mnogi drugi, bez utvrđivanja odgovornosti i bez kažnjavanja prekršilaca zakona.

Autor je stažista Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

povezane vesti

Prljavo

1

Piše: Radivoj Cvetićanin

Svi smo ubili Olivera Ivanovića

2

Piše: Sanja Sovrlić

Jugoslavija i njena senka

2

Piše: Mehmed Slezović

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

simke

19. jun 2017.

O cemu Vi to?

sami smo krivi za to

19. jun 2017.

Bezakonje je sve jače, brže i bolje od kad su pre 5 godina dojahali na vlast. Ali narod to voli. A koliko vole da nemaju života i slobode dokazaće i na izborima za grad Beograd.

Dragan

19. jun 2017.

Po meni malo neke stvari ne drze vodu. Novoizabrani predsednik drzave je polagao zakletvu, u isto vreme odrzavan je protestni neprijavljen skup opozicije. Da nije malo vise pobrkan red vrednosti ovde?!

rezime

19. jun 2017.

Vucibatine, balavci i prodane duše pokušavaju da narod zavaraju. Diktatura je po njima kada na skupu koji je regularno najavljen kod nadležnih organa i na njega dođu sa strane plaćeni provokatori, e ako ih dirneš to je nasilje nad nedužnim. Pa u ovakvu bljuvootinu o nedužnim ne veruju ni sami akteri istog.

liska

20. jun 2017.

Neznam zasto se je to inauguracija bezakonja posto je sadasnji predsednik dobio veliku procentualnu podrsku gradjana, da vas potsetim u koliko ste zaboravili.

Jovan

20. jun 2017.

Bravo za clanak. Posto nas predsednik, premijer, vodja svih bezbednosnih sluzbi i gospodar nasih zivota voli da prica uopsteno, bez potpore u zakonima i sa gomilom neproverljivih informacija, njemu i ovoj vlasti uvek treba dati utemeljen i obrazlozen odgovor koje su sve zakone prekrsili. Dakle SNS redari protivzakonito tuku i maltretiraju novinare i narod, nisu obezbedili skup u skladu sa zakonom, policija koju vodi SNS nije reagovala na maltretiranje novinara, i povrh svega 10 dana su i SNS i predsednik i ministar policije i svi nadlezni demantovali da se ista desilo, dok ih fotografije i pritisak javnosti nisu demantovali. Dakle krsili su zakone i maltretirali narod i novinare i jos su najvisi zvanicnici drzave na celu sa predsednikom i ministrom policije pokusali da to zataskaju?! Nije da se cudim, nije im prvi put. Nismo zaboravili ni Savamalu, ni doktorate, ni 24 stana i ostale afere gde su se isto tako ponasali. Dakle samo insistirati na zakonima, to im je trn u oku.