Site name

Problemi sa malinom

Svakog leta, godinama unazad, na tržištu maline u našoj zemlji dolazi do pravog haosa - proizvođači kreću u proteste jer im otkupljivači nude cene sa kojima oni, kako tvrde, na mogu ni da pokriju troškove, a kamoli zarade.

5

Piše: Redakcijski komentar

19. jun 2017. 14:00

S druge strane, hladnjačari opravdanje zbog niže cene traže u tome što u hladnjačama i dalje imaju maline kupljene prošle godine. Ponuđena cena od 100 do 120 dinara po kilogramu na samom početku berbe naterala je prošle nedelje proizvođače iz Leskovca, Lebana, Šapca da krenu u proteste, a nakon što konkretnu podršku od države nisu dobili, protesti su nastavljeni i ovog vikenda.

Deo malinara kaže da sa 120 dinara nemaju ni dinar zarade, drugi da eventualno mogu da zarade 10 do 15 dinara. Svi zajedno traže bar prošlogodišnjih 220 do 230 dinara, pozivajući se na to je ove godine rod duplo manji od onog lane. Za situaciju krive hladnjačare, koji su se prošle godine nakupovali maline iz izvoza pa sad ne znaju šta će s njom, ali i državu od koje traže da im pomogne.

A država (njeni predstavnici iz Ministarstva poljoprivrede) prošle nedelje je na sastanku sa obe strane pokušala da pronađe rešenje, a poruke sa tog sastanka su da će "regulisati pravila na tržištu prodaje i otkupa malina", te da će "vlada preuzeti sve da ne dođe do monopolskog ponašanja".

Isto to, upakovano u nekoliko različitih rečenica, juče je ponovio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. "Moramo da vodimo računa o svim proizvođačima, ali i o bilansima. Učinićemo sve da neko ne ugrozi tržište", rekao je on. Šta je to "sve" i šta to konkretno znači ne zna niko. Država ne treba da utiče na cenu. Robne rezerve ne otkupljuje maline. A za maline i njihove proizvođače nikako ne bi smelo da bude problema.

Srbija je među najvećim proizvođačima i izvoznicima "zlatne" voćke u svetu. Samo u 2015. imali smo rekordnih 100.000 tona, ostavljajući iza nas (i to sa daleko lošijom po kvalitetu malinom) zemlje poput Poljske, Čilea, SAD, Kanade. Prošle godine prihod države od izvoza maline bio je 230 miliona dolara, a u ukupnom izvozu voća malina je učestvovala sa 42 odsto. U ovakvoj situaciji gde smo daleko konkurentniji od ostalih, malina je poslednji poljoprivredni proizvod koji bi trebalo da se nađe u ovakvom problemu.

povezane vesti

BB Srbija

0

Piše: Redakcijski komentar

Za i protiv Đilasa

7

Piše: Redakcijski komentar

Bakljaže i blamaže

0

Piše: Redakcijski komentar

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

РЕСТРУКТУРА

19. jun 2017.

На малинама "неко" зарађује. Ко ли је тај? Мали?Не. Доказа нема.

milos

20. jun 2017.

Mogu sa sigurnoscu da tvrdim sa otkupljicacem iz Sapca bila je dogovorena cena od 220 dinara,covek je spremio ambalazu i sve ostalo,da bi naprasno posle posete velikog brata Andreja covek se ucutao i spustio cenu na 120 dinara samo dto ne place,znajuci ga licno verujem u njega,da li je moguce da postoji tolika nezajazljivost pa imaju li ti ljudi granice,sve im je malo pa ne postoji oblast koja donosi neki prihod da nisu stavili sapu,pa javna je tajna da su Nikolici u Arilju kupili Zemljoradnicku zadrugu iz stecaja sa najvecim kapacitetom od 800 vagona,preko lokalnog hladnjacara,ima li moralnih novinara koji smeju da sve to ispitaju i obelodane

DRAGAN MARKOVIĆ

20. jun 2017.

Није једини проблем ниска цена откупа малине, јагоде.... Удружили би се они и направили сопствену хладњачу, али би сваки од њих хтео да буде директор и не ради ништа, па где су плате и доприноси за раднике у хладњачи, струја, вода, комуналије, порез. Сви би они хтели да немају обавезе а да имају приход, да школују децу у Београду и возе скупа кола. Жале се на скуп репроматеријал, заштитна средства и слично, зашто не промене добављача па нађу где им је повиљније.

buda budisavljevic

20. jun 2017.

pakovanje od 12 casa od po 6 unci(1 unca - 28 grama), zamrznuto i paletirano u Kaliforniji je 16 USA dolara kod trgovca na veliko! Ozbiljna je to cena~! Sto ne bi njima izvozili?

РЕСТРУКТУРА

20. jun 2017.

"има ли моралних новинара који смеју да све то испитају и обелодане" Не, нема новинара који смеју да све то испитају и објаве. То се зна и без објављивања. Браћа Далтон и следбеници ставаљају шапе на све што доноси приходе. Уз прећутну сагласност Запада, па и Истока. Укратко: ГОТОВИ СМО. Осим да рферендуимом коригујемо сам систем и од охлократије, владавине некомпетентне олоши, пређемо на демократску меритократију, која ће све садашње и бивше однети у неповрат.