Site name

Zakon neverovatnoće

Zakon iz gornjeg naslova jedini je zakon koji je u Srbiji vazda na snazi i koji se striktno poštuje. Svi ostali važe (ili ne važe) samo ako se naredi "odozgo"

24

Piše: Svetislav Basara

17. jul 2017. 16:00

Zakon iz gornjeg naslova jedini je zakon koji je u Srbiji vazda na snazi i koji se striktno poštuje. Svi ostali važe (ili ne važe) samo ako se naredi "odozgo". Ovo bi, uzgred, moglo biti objašnjenje ubistava dveju žena i jednog deteta u centrima za socijalni rad, koje je od mene, kao eksperta za crne hronike, zatražila moja e-prijateljica, komentatorka "Živčana".

Ta (i mnoga druga) ubistva jesu užasna, ali se usuđujem reći da su sasvim u skladu sa svemoćnim zakonopravilom neverovatnoće saglasno kome se u Srbiji, od njenog nastanka, oduvek i svakodnevno, događaju neverovatne stvari, ali to javnosti primeti tek kada neka stvar dobije krvav epilog. Imam za to primer iz porodične istorije. Moj blaženopočivši deda po majci bio je vojnik u Prvom svetskom i po prirodi stvari izložen velikoj verovatnoći da ga pogodi neprijateljski metak ili raznese dušmanska bomba, nekako je, međutim, uspeo da preživi, da bi u prvom sledećem ratu - u kome zbog godina nije učestvovao - život ipak izgubio od metka, ali na neverovatan način. Nisu ga, naime, ubili mrski zavojevači, Nemci (ili bar Bugari) streljali su ga Srbi, doduše u partizanskoj alotropskoj modifikaciji, ali to im nije menjalo nacionalnost. A zašto su ga streljali? Da deda možda nije bio saradnik okupatora? Ma jok! Nije ni luk jeo ni luk mirisao, ali je bio "truli kapitalista" i "eksploatator", što je za užičke republikance bio dovoljan razlog da ga, zajedno sa još nekoliko stotina uspešnih privrednika, kafedžija i dobrostojećih seoskih domaćina iz tog kraja postave uza zid.

O tome koliko je "truo" kapitalista bio moj deda, neka govore brojke. Nakon što je deda na inicijativu mog brata od ujaka rehabilitovan, Komisija za restituciju je posle mnoštva peripetija nama, naslednicima basnoslovnog dedinog "trulog kapitala", vratila svu konfiskovanu imovinu. Procenjena vrednost celokupne imovine - 250.000 evra. Pa jebem ti kapitalizam! S druge strane, smeo bih se opkladiti u nasleđeni (mrtvi) kapital, da toliku sumu, samo u jednoj od nekoliko prljavih čarapa - nekretnine i koferčiće da ne računamo - poseduju današnju neokomunisti Dačić i Vulin, a eto, niko ih nije streljao.

Što opet ne znači da jednoga dana neće! Sakloni Bože da bih želeo da osvane taj dan - ja u stvari godinama džaba krečim da taj dan nikada ne osvane - ali zahvaljujući ovdašnjoj pameti i po zakonu ovdašnje neverovatnoće taj dan uopšte nije neverovatan. Jer pazite, kad bi se, ne dao Bog, ostvario Vulinov i Dačićev vlažni san, pa se EU urušila i odala se ratu, sve bi ovde, garantujem, bilo isto, ako ne i gore, kao 1941. Dobro, de, da ne preterujem, kao okretni ljudi Vulin i Dačić bi se bezbeli snašli i našli se na pobedničkoj strani streljačkog stroja, ali u ovoj sumornoj priči Vučić i Dačić uopšte nisu važni, oni su, uostalom, u svakoj priči važni samo zahvaljujući zakonu neverovatnoće. Pa vi vidite!

povezane vesti

Kud dalje 2

5

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

Parapolitičko ubistvo

29

Piše: Svetislav Basara

komentari (24)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Visok gost

17. jul 2017.

Strogi amerićki post..... I jeste neverovatno da se Predsednik Srbije Vučić u USA do sada sastao (na najvišem državnom nivou), samo sa nižim pomoćnikom zamenika ministra. Jel ta funkcija u Srbiji odgovara funkciji Vulinovog nosača kišobrana i privremenog vozača ili ima veći značaj.

Spajki

17. jul 2017.

Na stotine i stotine deda i baba partizani eto ubise sto su sadili luk u velikim kolicinama pre ce biti da je deda sa 45 surovao sa cetama pa je zato namirisao luk ,nije sramota biti rehabilitovan ceta pa i Tito ih je rehabilitovao 44

Мiloš J. Kosovac

17. jul 2017.

Zakon verovatnoće za ostalo u prirodi, osim kod čoveka, toleriše grešku, različitost od 5%, koji procenat potvrđuje pravilo. No kod čoveka, pa još kada dobije priliku da se nametne drugom i drugima, taj procenat je obrnut sa tendencijom da se prbliži nuli. Lenjin je iz iskutsva zaključio, pa dok je ležao na samrtnoj postelji izdiktirao sekretarici: "Od njih stotinu devedeset su nitkovi, devet su kreteni, a samo jedan je boljševik". Razlika između članova komunističke partije i sadašnjnih članova polititičkih stranaka je u verovatnoći da su im elite, a češće i lideri nitkovi ili kreteni. Što se kod nas potvrđuje. Zato nikada nema sociološko istraživanje da se dozna da li su tih 35% ljudi, dela glassčkog tela, koji nikada ne izlaze na izbore pametniji od ovih koji izlaze da biraju među nitkove i kretene, sa mylom verovatnoćom da će biti izabran i neki Čovek.

bogdan trojkaš

17. jul 2017.

Po čemu su Dačić i Vulin izizeci, ako to nije naređeno "odozgo".

MaLe

17. jul 2017.

Neverovatno koliko je ovaj teks ispunjen negativom i obavijen ironijom. Kad bi ste samo pomislili da možete uživati u životu samo kad pogledate levo i desno u lepotu naše Srbije i kad biste bili svesni da u ovo vreme sreća zavisi od Vas, shvatili bi da zakon verovatnoće postoji

Драган Пик-лон

17. jul 2017.

Шјор ,Басара (солунац по мајци) ви сте прави получетњик,но небојте се ове двојице револуционара са Дедиња.Ако буде било стани пани,цујемо да Вулин није био у војсци,све једно је са које стране стрељачког строја ће се налазити,јербо незна да пуца.Док ће се Дачић сакрити иза коферчета,који је блиндиран са масним полугама.Од свих њих је најопаснији Вучић он зна да пуца и из праисторијских танџара,док у сваком џепу има по једну змију а у актовки-фантомку!!!

zola

17. jul 2017.

Tebi ni jedan političar nije ravan jel ti ga tupiš toliko da ni sam neznaš šta si hteo da kažeš ili si blentav pa neumeš da preneseš tu svoju misao mada mi po izgledu deluješ dosta jano pa su verovatno i ideje takve.

Hedona

17. jul 2017.

Ne treba gledati samo crno, i neverovatno važno je da se zaista piše nešto pozitivno.Ne treba samo kritikovati već nekada i pohvaliti.

Bilo - ne ponovilo se

17. jul 2017.

A šta je trebalo da kaže Mehmed (Meša) Selimović, kad Šefkiji glavu skinuše zbog par rashodovanih drvenih stolica i zavarenog vojničkog kreveta.

Nemanja Nema Prezime

17. jul 2017.

Bravo Bas! Nisam robot

Milica

17. jul 2017.

Gosp. Basara, danas ste baš džabe krečili! Ali baš, baš!

Lud, zbunjen, normalan

17. jul 2017.

Da li sam ja pao sa kruske sa Meseca ?

Kikić

17. jul 2017.

Naravno da Dačića i Vulina (umalo ne napisah Vučića, pu, pu, pu, daleko bilo) niko nije ubio. Pa, oni su partizani.

Milić

17. jul 2017.

: Dakle, zato je Basara antikomunista I monarhista: Ako se opet odnekud pojave neki partizani, da ga streljajun striktno po zakonu verovatnoće.:

Pičweisz macher

17. jul 2017.

Basarine pro-cetnicke tendencije malo-malo pa izbiju na povrsinu. (Zbog one limunade verovatno; maksimalno relaksira). I partizani i cetnici su dakle bili srpski zlotvori. Ispade da su jedini dobri momci bili Nemci. Pa kako cemo onda u borbu za svetlu buducnost kad u proslosti nemamo nista svetlo. Da probamo mozda s tim Nemcima?

cale

17. jul 2017.

Prosto je neverovatno koliko je kod nas velika verovatnoća da se ostvari zakon neverovatnoće.

miodrag

18. jul 2017.

Ocigledno po zakonu verovatnoce da ima dosta citalaca pomenute novine koji kao i mnogi drugi nisu samo malo ozbiljnije zagrebali po sebi , po zivotu ..po konkretnim istorijskim činjenicima. Za razliku od autora ovog teksta koji je odavno sazreo kao covek u svakom smislu - na stranu beskrajnj talenat za pisanje ,te sa Istinom u zivotu nema nikakvih problema jer je se ne plasi, nije povrsan i licemeran.

Hm

18. jul 2017.

Drugim recima: " Draga Zivcana, strasno je to sto se dogodilo, no imam i ja svojih problema. Vidis, mene tisti....itd".

Zivcana

18. jul 2017.

Dobro, mozda sam preterala u zahtevu. Jedna kolumna ne pruza dovoljno prostora da se istraze uzroci prelivanja politickog nasilja u nase zivote, i da se prepise odgovarajuca medicina. Uostalom, kada dobro razmislim, Basara to svakodnevno radi, samo treba pazljivo citati. Kada sam vec ovde, da priustim sebi slobodu i dodam jos jednu stavku na spisak slucajeva zakona neverovatnoce. Iako je uobicajeno da se to kaze za zrtvu, mi po tom zakonu dobismo izjavu dzelata i nejgovog advokata da se on, ubica, nasao na pogresnom mestu i u pogresno vreme. Iako nije Bozic, tj. vreme za ispunjavanje zelja, zamolila bih Basaru i da prokomentarise (u vise od jedne recenice) zasto je i kako je maca pojela jezik SANU. Mozda njihova duznost i nije da brinu svakodnevne brige, mozda se oni negde i oglasavaju a ja gresna to nisam procitala, ali imam utisak da nasi akademci bez ikakve reakcije gledaju kako se drustvo rastace. Ako su sa druge strane nase najmudrije glave onemogucene da javno iznesu svoj stav ja bih, da sam akademik (akademkinja), dala ostavku na clanstvo. Ili ja ne kapiram stvari ili je onaj pohotni narednik radio po kucama mnogo vise nego sto naslucujemo.

lilihip

18. jul 2017.

@zola, nemoj sramotiti ime koje su uzeo kao pseudonim. Da li znaš, da je u pitanju veliki francuski književnik Emil Zola (verovatno prvi put čuješ). Uzgred, ni pravopis ti nije ispravan. Ne znam se piše odvojeno ali to je tipično sendvičarski

Zemljak

18. jul 2017.

Drug Sveto, po običaju, kad zatreba, napiše setnu kolumnu o vremenima kad su Komitet, milicija i kafana disali kao jedno i kada se znao red, pa onda (kad zatreba) napiše drugu o uspešnim privrednicima i streljanjima,.ističući, između redova, tešku sudbinu i tako dalje i tome slično. Sve u svemu, kompletna jedna ličnost, i partizan i četnik u isto vreme. Ko razume, shvatiće. S obzirom da sam citirao repliku iz uratka Druga Svete, mogu se nadati da će mi objaviti komentar.

Milun

18. jul 2017.

I sad mi na osnovu Basarine sture ,te ciljane izjave treba da zakljucimo da mu je deda streljan od partizana nevin te da deda nije bio los kapitalista,ratni profiter,peta kolona... Tada se stradalo zbog izgovorenih reci, mozda se gadno zamerio nekom nadnicaru koji je radio za njega pa taj postao neko, ko to zna, ali to su neka vremena daleka ,a tako blizu. Ja o tim mutnom vremenu ne znam nista,tj znam koliko sam ucio u skoli i koliko su mi drugi pricali, a to je malo za sliku , a istina je drugacija u zavisnosti od strane sa koje se gleda. Za 50 godina ce i deca ovih novih bizmismena pricati kako mu je deda bio veliki preduzetnik te sa svojih 10 prstiju sve sam stekao. Tesko da ce znati da pisu o tome kao Basara,knjizevnici su passe za nove generacije!

Duvač

18. jul 2017.

isti im je šef ili je i sam žena u crnom. Da je pevač umesto što je pisac koji maltretira svoje čitaoce pevao bi kao guzičarka jelka tandrkaljka zvana DUVA.

boban m

18. jul 2017.

ej "zola"...ovaku bljuvotinu od komentara nisam jos procitao u botovskim komentarima. ako za ovo dobijes honorar ja te castim sa jos toliko. bljak.