Site name

Mladi stvaraju atmosferu koja generiše nove sukobe na ovim prostorima

Nova krivica nacije uz povike zločincima

* Mladi, kao noseća snaga promena i temelj društva, nosili su majice sa slikom Vojislava Šešelja, uzvikivali ,,Ratko Mladić'', psovali i na taj način odali poštu srpskim žrtvama

Mladi u Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije nose težak teret ratnog nasleđa koji su ostavile u amanet starije generacije - naši roditelji. Nakon ratova na prostoru bivše SFRJ svakodnevno se insistira na ulozi mlađih generacija u procesu suočavanja sa prošlošću i pomirenja postjugoslovenskih društava.

11

Piše: Stefan Milosavljević

17. jul 2017. 15:00

Takođe, često čujemo: ,,Ali, oni nisu krivi!'' i ,,Nisu odgovorni za ono što se desilo i što se dešava''...

Dakle, mladi sa dva lica, jedno koje ukazuje na njihovu ulogu u suočavanju sa prošlošću, a drugo koje ih amnestira od odgovornosti. Taj koncept se ukratko može definisati: ,,Mladi nisu povezani za ratom, nisu odgovorni, ali treba da preuzmu teret iz prošlosti''.

Kako bi razumeli problematičnost dominantnog koncepta, treba ga sagledati kroz prizmu događaja koji su obeležili poslednja dva meseca.

Događaj na Fakultetu političkih nauka obeležio je pokušaj studenata i studentkinja da prekinu tribinu Žena u crnom. Dakle, ti mladi držali su, sa ponosom, sliku Ratka Mladića i pevali pesmu ,,Oj, Kosovo, Kosovo''. S jedne strane gromoglasno pevanje, a s druge strane se mogla čuti tišina uprave fakulteta.

Nakon toga, festival ,,Mirdita, dobar dan'' obeležen, u skladu sa tradicijom, pesmom ,,Oj, Kosovo, Kosovo''. Ovog puta, mladi su ispoljili kreativne kapacitete, navukli fantomke, obukli odela aludirajući na OVK-a i poneli plastično oružje. Mogu oni više od toga, postavili su kartonske kutije na koje su poređali ,,drogu'' i ,,ljudske organe''.

Žene u crnom su prijavile uličnu akciju 10. jula, kako bi odale poštu žrtvama genocida u Srebrenici. Nekako, slučajno na istom mestu, skup je organizovalo Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji. Kada sam upitao policajca, da li su prijavili skup, odgovorio je: ,,Da, pozvali su kabinet ministra''.

Simo Spasić je neprestano dobacivao nazivajući Žene u crnom ,,predratnim, ratnim i posleratnim profiterima''. Naravno, mladi su bili tu! Sledećeg dana, 11. jula, Inicijativa mladih za ljudska prava je organizovala komemorativni skup kod zgrade Predsedništva kojim je odala poštu srebreničkim žrtvama genocida. Mladi, kao noseća snaga promena i temelj društva, nosili su majice sa slikom Vojislava Šešelja, uzvikivali ,,Ratko Mladić'', psovali i na taj način odali poštu srpskim žrtvama.

Mediji su nazvali ove događaje ,,incidentima'' - izolovanim slučajevima. Ovi događaji se i dalje gledaju kao incidenti, puka slučajnost i izolovano od trenutne sistemske politike. Na sve to, u skladu sa kulturom ovih prostora, jedan deo javnosti i akademske zajednice ćuti, a drugi se čudi. Baš tako, čude se i iščuđavaju se! Na događaje ove vrste, sada obogaćeni novim sadržajima, koji su prethodili ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, gledali ste isto tako, kao incident - izolovani slučaj. Dakle, događaji koji su prethodili ratovima pratila je Vaša tišina, ćutnja i čuđenje. Baš to čuđenje i ćutanje je dovelo da ti incidenti postanu naša stvarnost... Tišina i čuđenje su sastavni elementi procesa normalizacije fašizma i obnove novih sukoba.

Danas, akteri ovih ,,incidenata'' su mladi, moji vršnjaci, oni su nova snaga ovog društva, ove političke atmosfere koja generiše nove sukobe na ovim prostorima. Ne možete ih smatrati odgovornima za ono što se dešavalo, ali možete ih smatrati odgovornim za njihov odnos prema prošlosti. NJihov stav ih povezuje sa ratovima devedesetih! Teret je sve veći, upali smo u ono što Elzar Barkin naziva - ,,nova krivica nacije'', taj pojam filtriran našom situacijom upućuje na moralnu osudu i sramotu građana i građanki Srbije koji prikrivaju počinjena nedela iz prošlosti i odbijaju da prihvate odgovornost za njih.

Činjenica je da mladi, koji organizuju i učestvuju na ovim događajima, više nisu deca, već odrasli ljudi koju poseduju razvijenu svest i volju koja ih čini odgovornim. Moja generacija je pristala na negiranje, relativizaciju i opravdavanje zločina počinjenih u naše ime, postali su subjekti koji učestvuju i artikulišu svoje stavove u političkom životu.

I na sve to, mi i dalje ćutimo, čudimo se... Zato smo i danas tu gde jesmo.

Autor je student prve godine Fakulteta političkih nauka i aktivista Žena u crnom

povezane vesti

Laž kao način vladanja

4

Piše: Nebojša Milosavljević

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Alan ford

17. jul 2017.

Mali, batali, neces se ti najesti leba od ovog posla, da parafraziram jednog od junaka filma Ko to tamo peva

Hariton

18. jul 2017.

Mladi čoveče, pamti i čitaj. Čitaj, čitaj, čitaj i čitaj. Mudrijaških knjiga je srećom dovoljno. Sozercenje dolazi kasnije.

Добри

18. jul 2017.

Заборавили сте када су издајници поскидали паное са именима погинулих наших бораца у јужној нашој покрајини опет се појавили млади да бране новопостављене паное.

Istoricar

18. jul 2017.

Student prve godine, to je neko 97-98mo godiste...Jos ti, decace, treba da ucis. Pogledaj pre svega definiciju genocida, pa se onda obuci u crno.

Jr

18. jul 2017.

Sramno promovisanje ideologija kolektivne krivice napreduje u našem društvu. Ideje i ideologije kolektivne krivice su tekovina Srednjeg veka, nacizma i drugih totalitarnih i autoritarnih ideologija. Civilizacijsko dostignuće demokratije, razvoja indivudualne slobode i vladavine prava je upravo ideja individualizovane krivice u svakom smislu - pravnom, društvenom odnosno filozofskom. Autor izrazima ,,...nova krivica nacije...'''''''', "...građana i građanki Srbije koji prikrivaju počinjena nedela iz prošlosti i odbijaju da prihvate odgovornost za njih...", "... zločina počinjenih u naše ime..." - podržava ideje kolektivne krivice. Kada analiziramo stavku po stavku može se videti da je prva laž i podmetanje autora sramna ideja kolektivne krivice. Druga laž i podmetanje je da građani prikrivaju počinjena nedela - dakle opet kolektivna krivica suludom optužbom da (pazite!) građani prikrivaju nedela dakle svi mi. Treća laž i podmetanje je da građani treba da prihvate odgovornost za "nedela iz prošlosti" odnosno da su "zločini počinjeni u naše ime". Građani su glasali za predstavnike (od kojih su neki činili zločine), ne zato da bi ih ovlastili ili podržali u činjenju zločina, već zbog onoga što je uobičajeno u zaostalim društvima, zbog laži o boljem životu i standardu. Građani ni na jedan način, nikada, nikako, nipošto (ne dolazi u obzir i nadam se da nećemo nikada i nikako i nipošto...), nisu ovlastili svoje predstavnike da čine zločine u naše ime nego da predstavljaju državu Srbiju. Zaključak je da ovaj tekst predstavlja školski primer govora mržnje i teško kršenje ljudskih prava svih nas i to promovisanjem kolektivne krivice i da Danas treba da ga skloni sa sajta ako želi da sačuva ugled koji ima među svojim čitaocima. Objavite ako smete...

Bazooka Joe

18. jul 2017.

Ovo je kao da su 1945 ostavili Göringa & Co. u zivotu, oni otisli u opoziciju, za 10-tak godina ponovo na vlasti, i sada ocekuj od njih da govore o Ausvicu kao mestu stradanja Jevreja (!) Pa stalno bi ponavljali kako ih je (buduci NATO) nepravedno bombardovao. Eto to je Srbija danas, sa nasim Göringom & Co. na vlasti.

Драган Пик-лон

18. jul 2017.

..."Тишина и чуђење су саставни елементи процеса нормализације фашизма и обнове нових сукоба." Ццццц....!Са таквом тешком речју- "фашизам" се рву млада плећа,господина Милосављевића.Сигурно ће изгубити битку.Јер од миша покусава да направи слона.Види фашизам у сваком младом човеку који има непожељну мајицу.Само они у црном су патриоти.Боже,каква јевтина пропаганда опсесивног пионира.Питам се,да ли је сваки сукоб или обновљени сукоб фашизам ?Да ли је узети пуску у руке и стати на бранику Кравице фашизам? На крају,да ли је одбрана огњиста(Отаџбине)фашизам?Уместо оваквог параноидног виђеља једног новог,будућег дезертера зар није боље да проучавамо зашто није досло до помиреља на трновитом Балкану?Да ли би у том правцу могла несто помоћи и нова генерација?Овако ћемо само рат наставити!!!

Skorpion47

18. jul 2017.

Pa šta bi napisao aktivista Žena u crnom. Napisao bih isto što i jučer, ali to nećete objaviti. Kog nevoljnika su te Žene u crnom primile u svoj dom dok su ratovi trajali? Koliko rođaka i prijatelja im je ubijeno u Sarajevu, Zagrebu, Zadru, Sisku...? Kad na to odgovori aktivista, eto i mene da podržim Žene u crnom. Pa, po cenu da i ja dobijem šamar od neke druge Kandićke. E, bruko nad brukama!

Tomislav Drvar

18. jul 2017.

Reakcije na ovaj sjajan tekst pokazuju ono što je odavno poznato, glupost i ludilo su u većini, a to se teško i dugotrajno leči. Pod uslovom da shvatite da ste oboleli.

Zoran

18. jul 2017.

@Jr - u pravu ste. Ideja kolektivne krivice je neodvojivi deo nacističke ideologije i politike. Sledilo je istrebljenje Jevreja koji su im bili krivi za sve nemačke nedaće. Sledstveno tome nametanje kolektivne krivice srpskom narodu za sve ono što je neko od Srba učinio ili mu se to samo pripisuje - uvod je u predstojeće istrebljenje Srba.

Сима

18. jul 2017.

Стефане, лепо је имати мишљење. Али није лепо бити слуга под туђим барјаком. Надам се да ће доћи време када ћеш се стидети ових својих речи. Ако ни из једног другог разлога, већ због учитивости.