Site name

Istorija na hemoroidima (2)

Budući da ja, za razliku od Ljušića i njegovih "svedoka", ne verujem u kismet, još manje u nekakvo istorijsko prokletstvo, a ponajmanje u svetsku zaveru protiv Srba, ja sam - i to ne u romanima, nego u nefikcionalnim tekstovima i javnim nastupima...

12

Piše: Svetislav Basara

08. septembar 2017. 16:00

... (bez ikakve namere da se obračunavam s "intelektualcima, u ovom slučaju istoričarima" koji misle drugačije od mene, jer mene uopšte ne interesuje kako oni misle), "plasirao" - ne kako to Ljušić kaže, "moje ideje", nego vrlo racionalnu "ideju", poteklu iz hrišćanske religije, koja ljude (sledstveno i narode) poučava da uzroke svih zala koja ih snalaze traže u samima sebi, što bi u jednoj nominalno hrišćanskoj zemlji trebalo da bude legitimno mišljenje. Kao i svako drugo, uostalom.

Ali, naš ego-trip istorik očigledno ne misli tako.

Govorio jesam, a takođe i pisao - i uopšte nisam bio jedini koji tako govori i piše - da je slepa ulica u kojoj se savremena Srbija zaglavila posledica serije u punoj slobodi i pri (relativno) čistoj svesti donesenih pogrešnih odluka i izbora u prošlosti, da naš usud nije proistekao iz istorijskog determinizma, nego iz naopakog poimanja nacije i istorije, za koje se u XIX veku može pronaći razložno opravdanje, ali koje je docnije moglo biti ispravljeno i za čije je ispravljanje bilo i vremena i prilika, ali su srpske - kako ih Latinka Perović naziva - dominantne elite uvek pronalazile način - po pravilu nasilan - da srpski narod spreče da se iz mitomanskog polumraka uzdigne u visine istorijske nacije i da postane zajednica slobodnih ljudi, a ne sumorna kolonija srpskih višećelijskih organizama.

"Šta je nacija?" - pitao se svojevremeno nacionalno vrlo svesni Herder. "Veliki, neoplemenjeni vrt pun bilja i korova. Ko bi se zauzeo za to zbirno mesto budalaština i grešaka, kao i osobenosti i vrlina bez razlike" i lomio koplja protiv druge nacije? Hajde da koliko možemo doprinesemo časti nacije; treba i da je branimo tamo gde joj se nanese nepravda... ali hvaliti je ex profess smatram težnjom za ličnom, ne nacionalnom slavom." Suprotno Herderu, a saglasno Zoranu Đinđiću, srpsko društvo i njegova elita su valjda jedini u Evropi koji - umesto da ga čupaju - u svom vrtu navodnjavaju, neguju i zalivaju korov, i koji - umesto da rade na afirmaciji visoke kulture - budalaštine i greške proglašavaju vrhuncem srpske duhovnosti.

povezane vesti

Milorad Borhes

6

Piše: Svetislav Basara

Apokalipsa po Kirilu

15

Piše: Svetislav Basara

Dinarska psihoza

25

Piše: Svetislav Basara

komentari (12)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

mića

08. septembar 2017.

Prema Basari, nacija je neoplemenjeni vrt koji LJušić i njemu slični sprečavaju da postane Bajina Bašta.

Doktor

09. septembar 2017.

E pa gospodine Basara, svaka cast na ovome, ja zaista nemam reci koliko je ovo sve pogodjeno "u sridu". Pazite, hiljade tona raznoraznog smeca pobacano po celij Srbiji kome je gde palo na pamet, posecene i iskasapljene sume, hiljade divljih sljunkara koje menjaju tokove reka i izazivaju ogromnu eroziju tla, skoro dva milona divljih objekata, skoro potpuno izlovljena divljac u krivolovu, 35 000 godisnje stanovnika manje, odliv najskolovanijih i najsposobnijih, gradnja vikendica i kuca u zasticenim podrucjima...Nista to njih ne dodiruje, nista! Ali, problemi oko "Srpske kuce" u Podgorici, e to je vec nesto drugo gospodine Basara, tu ce i krv da padne ako treba, je li? Zestok je to korov i trnje, zestok. Njihov je plac Srbija pa vas pitam i pitam komentatore: sta bi se dogodilo sa korovom i trnjem kada bi se plac Srbija priveo kulturi i nameni ???

Juraj

09. septembar 2017.

Slažem se sa piscem. Nema zavere protiv Srba. Sa Slovenstvom je drugi slučaj.

Zivcana

09. septembar 2017.

Nema me nekoliko dana i propast. Kvalitet komentara opadne do te mere da evo moram da se javljam sa odmora I vadim stetu. Ali nema veze. Roka kisa ovde u San Tropeu I dosada me ubija. Nego da se osvrnem na ovaj serijal. Posvetiti citav serijal coveku I struci do koje ne drzis je malo cudno. To me navodi na pomisao da nije revizija nasih istorijskih prilika cilj ovog eseja u nastavcima. Pada mi na pamet da je ovo uvod u reviziju istorije knjizevnosti. A kada revidujemo istoriju knjizevnosti zna se ko ce postati galvni baja u kraju. Ne ginu izdanja sabranih dela u svim vrstama poveza, nagrade, ziriji, tapsanja po ramenu, uvlacenja, itd.

milanče

09. septembar 2017.

Po mom mišljenju, treba negovati i zalivati korov, jer (šta ga znaš) možda se u bliskoj budućnosti otkrije da je isti snažan antioksidans i da ima jako antikancerogeno, protivupalno i ko zna kakvo još dejstvo, kao i da je bogat vlaknima koja povoljno deluju protiv zatvora.

mira d. mihailovic

09. septembar 2017.

U potpunosti se slazem sa Basarom, to su i moji stavovi.

Kikić

09. septembar 2017.

Možda LJušić i drugi istoričari dele mišljenje o korovu sa jednim podfamoznim komentatorom, pa ga neguju, navodnjavaju i zalivaju, kao sastavni deo vrta koji se zove nacija, jer, ako je efikasan protiv zatvora, takođe je efikasan protiv hemoroida, od kojih (prema Basari) pati njihova istorija.

jezik, kultura i duh naroda

09. septembar 2017.

Pa taj Herder je samo nacionalnu kulturu veličao. Kakvo prosvetiteljstvo - kakvi bakrači.... P.S. Za Zivcanu: Imali meduza u San Tropeu? Za Basa: pada li kiša na Baščaršiji?

Trifun

09. septembar 2017.

Naravno da se živčana Živka šali kad kaže da je u San Tropeu. Ona je sigurno na Kosovu gde nadgleda kako se formira vlada i pazi da što veći broj Srba uđe u istu.

Cvrc Milojka!

09. septembar 2017.

Kakav Herder! (otac kulturnog nacionalizma), pa taj je zamakao pre negoli je savremena Srbija stvorena. Ono stoji, da je kodža Miloš bio načitan ali........macke i mečke su bliže duhu od kojekakvih Sterijinih ludorija iza firange...

Zivcana

09. septembar 2017.

Ovaj @doktor sigurna sam da ima 34 zuba.

Milovan

09. septembar 2017.

Kao sto rece nekada davno Katon, "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam". I onda, kao sto ucinise i Rimljani, posoliti celu oblast gde je nekada bila Srbija. Ili na srpski nacin, spaliti sve pa preorati. I opet, posoliti. Vec mi je muka, dobijem koprivnjacu kad mi neko pomene Srbiju i srpstvo. Ili srBstvo.