Site name

Period poluraspada

* Opustite se i u granicama svojih skromnih mogućnosti uživajte u kakvim-takvim blagodatima sadašnjice jer će budućnost - opet kažem, ako se ne dogodi biblijsko čudo - biti crnja i gora

Budući da to opozicija nije u stanju - niti pomišlja da mrdne dupetom - Jego Predsedatelno Sijatelstvo Vučić je prinuđen da sopstvenim snagama, a uz malu pomoć prijatelja, radi na skraćenju dugovečnosti svoje vladavine.

13

Piše: Svetislav Basara

14. septembar 2017. 16:00

Da Vučić postupa malo diskretnije, kao, recimo, Milo Đukanović, tvrd vam stojim da bi doživotno ostao na vlasti, ovako kako postupa, u najmanju će ruku prepoloviti trajanje svoje nove ere, što, opet, uopšte nije razlog za seirenje pretendenata na presto, pre svega zato što će se i ta polovina - manj ako se ne dogodi neko biblijsko čudo - po svemu sudeći protegnuti na najmanje deset godina. A pogotovo to nije razlog za seirenje nas, sirotinje raje, zato što će - rečnikom SFRJota rečeno - i posle Vučića biti Vučić, samo će se drugačije prezivati.

Vučić, naime, kakav god bio, nije nikakva anomalija, nikakav uzurpator, nikakav kvaritelj (i pre njegove ere nepostojeće) institucionalnosti, nego je gvozdeno pravilo čemerne srpske državotvornosti koja nikada nije uspela da napravi razliku između nacije i države, patriotizma i histerije, rodoljublja i koristoljublja, a pošto je nekih razlika ipak moralo biti, one su se svele na razliku između četnika i partizana i Partizana i Zvezde.

Otuda je razumljivo da u takvom pretpolitičkom ambijentu, najveću "prohodnost" imaju podnarednički tipovi iz, kako se to kaže, svih oblasti javnog i kulturnog života, pa ako vam se čini da je život nepodnošljiviji nego u vreme JexS-ove ere - a objektivno jeste - opustite se i u granicama svojih skromnih mogućnosti uživajte u kakvim-takvim blagodatima sadašnjice jer će budućnost - opet kažem, ako se ne dogodi biblijsko čudo - biti crnja i gora.

Proviđenje (ili za ateiste-istorija) ljudskim društvima ne daje šansu svakih deset godina, nego jednom, najviše dvaput u veku; Srbija je tu šansu dobila dvehiljadite i tu šansu nije (i to u rekordnom roku) prokockao niti upropastio Vučić nego oni kojima je data, a koji je - skupa sa svima nama - nisu bili dostojni. U pravu je stoga državotvorni idol, Krle, kada za Danas blagoizjavi da je JexS Tadić - koji sada osipa drvlje i kamenje na Vučićevo svakodnevno i ebzobalno pojavljivanje na televizijama i po panađurima - isto tako "pažljivo birao da se javnosti obrati bukvalno svakodnevno, samo da se to zaboravilo." Istinoljubivi Krle je, doduše, prećutao da je lično on smišljao, osmišljavao i sasluživao JexS-u u svakodnevnom pojavljivanju i špricanju kokošaka i da Boris nekim slučajem nije bio sklon svemu što vole mladi - što će reći da je imao više radnog vremena - TV minutaža mu ne bi bila manja od Vučićeve. No, opet prekardaših. Nastavak u sutrašnjem broju.

povezane vesti

Parapolitičko ubistvo

25

Piše: Svetislav Basara

Luda i bela kuća

17

Piše: Svetislav Basara

Montaža Nemanjića

15

Piše: Svetislav Basara

komentari (13)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Napred Srbija

14. septembar 2017.

Na putu za Lozanu sretoh baba Kuranu. Kaže da vidi Vučića u Stambolu na Bosforu, gde jede Putinu baklavu sa glave i nervira Ruse što nisu mogli da pobede plave. Posledica - ništa od reparisanih migova samo povećan broj Lazanskog tikova. Idemo na zlato momci!!!

Kikić

14. septembar 2017.

Srbin pesimista tvrdi: "Loše je da gore ne može biti", a Srbin optimista mu protivreči: "Može, može".

sta naprica

14. septembar 2017.

Bese li kakvih razlika u obracanju javnosti izmedju Tadica i Vucica? U kulturi, postovanju, odnosu prema medijima. I laganju na kraju? Abolirajte Vucica, napadajte opoziciju... E, "elito" jadna...

Zemljak

14. septembar 2017.

Drug Sveto, posle boravka u Sarajevu, osvežen i odmoran, demonstrira stvaralački zanos koji generiše nove divne izraze... Npr. čemerna srpska državotvornost. Verovatno je od sarajevske čaršije pokupio ideje za ovakve ingeniozne kvalifikacije. Ili možda od nadaleko poznatog po diskretnosti, omiljenog mu novolingviste i rodonačelnika prakse da se nove religiozne grupe registruju u MUP - u. Ko razume, shvatiće. E ovo ako objave, svaka čast!

kile

14. septembar 2017.

Naravno da Vučić nije nikakva anomalija. On je čedo protivprirodnog braka zaključenog između nacionalista i tzv. demokrata radi rušenja Miloševića.

Vilogorski

14. septembar 2017.

Može li se dogoditi ČUDO ? NE ! Evo zašto, Stratezi slamanja volje naroda znaju da se niko neće pobuniti, da nećemo izaći na ulice i blokirati celu Srbiju. Energija naroda je potrošena u istorijskom timaranji kroz 21 vek.Zato će nam biti sve gore, zato se dozvoljava zloupotreba policije i vojske, svi smo saučesnici u tome jer to dozvoljavamo svojim nečinjenjem, zato ljudi, žene, porodice svaki dan stradaju po principu monstruoznih ubistava , smoubistva, u sačekušama, ginu a vlast ne mrda ni repom! Svi čekaju nekog novog slepca, koji će nas ponovo povesti u neku novu provaliju. Ovo je tužna država, sa jos žalosnijim narodom koji nestaje. Državu možemo izgubiti i to nije tragedija. Zdrav narod je može ponovo stvoriti. Ali ako izgubimo narod, što je sve izglednije, e onda nema ni države. Mi tranzicione žrtve verovatno mislimo da ćemo se spasiti time sto ne pružamo otpor. Narod se boji i svoje senke i čeka da ih neko drugi spasi ovog ludila. Zato smo tu gde smo decenijama unazad i ne vidim nagoveštaj nekakvog boljitka. Kao nacija nismo nikad bili solidarni jedni prema drugima, a baš ta naša individualnost gde svako čuva samo sebe će nam doći glave, kao zajednici i društvu. Nespremnost na najmanje lično žrtvovanje govori o mračnoj sudbini koja se nad nama nadvija i steže nam omču oko vrata. Ljudi jednostavno nisu spremni da se suoće sa istinom i da krenu da rešavaju jedan po jedan problem. Prepuštamo sudbini narod da se kreće bez kompasa i svakim danom upada u još veći istorijski vrtlog iz kojeg nema vađanja.I nema biblijskog čuda. Načelo svedoči- Ti pravilno i pravedno delaj a Bog će pripomoći. E tada dejstvuje Biblijsko Čudo.

Lejla

14. septembar 2017.

A kad bi se, slučajno i nenadano (kao što to kod nas biva) desio neki državni udar, ima li nade da se taj rok od 10 god. do "crnjeg i goreg" i "posle Vučića - Vučića - vučić" bar malo skrati? Ili, angažovati novog idola, možda se rodio u međuvremenu, pa taman politički doraste, pa, eto i za tih 10 god. makar, uz pomoć, ipak, biblijskog čuda, izvuče iz šešira novog belog zeca ili novog goluba mira, koji bi kao el presidente bio faktor stabilnosti i mira u regionu, a i šire. Kako živeti sa nadom da će nam biti crnje i gore, to je nekako naopako... Ipak, jedan od bisera aktuelnog predsednika, je da čas vidi svetlo na kraju tunela, a čas ga ne vidi (zavisi o kojoj oblasti svog delovanja govori). Uz sve ovo sigurna nam je jedino bela svetlost na kraju tunela, a sve drugo je čista premija. I meni nestade karaktera, srećom.

Мiloš J. Kosovac

14. septembar 2017.

Stigosmo do zaključka: Srbi mogo uspešno da se bore loptajući se, ako znamo da su se uverili tokom Dvadesetog veka, da s puškom mogu samo da ginu ili da se brukaju ubijajući nasumice, pritom plačkajući i silujuće jadne žene i devojke. Oni koji ne umeju da se loptaju ili pevaju nude se kao političari. Obzirom da sada nemaju prilike, jer su izazvali najveću silu NATO da nas tuče s neba, da nas vode u rat, bore se između sebe podeljeni u većim i manjim gupama, koje nazivaju političke stranke, među kojima se fomiraju vodeći timovi. Oni niti znaju niti žele da nauče da rade na sređivanju države, već vode borbu samo između timova, a sa jednim ciljem - da što duže ostanu na položaju koji im služi timu i najbližim navijačima. Dok nas preko medija lužu da za nas rade i brinu. U isto vreme oni koji bi da se dokopaju vlasti isto to rade jer imaju isti cilj – dokopati se vlasti i raditi šta im je po volji. Znaći, u pravu je moj pijatelj Slovenac, kada vide kako je neki sileđija prilepio oglas preko plaćene slovenačka reklame, da kupuje laptopove reče mi: “Zašto samo vi Srbi ne znate da radite posao državnog službenika.” Kada sam pokušao telefonom da se požalim Komunalnoj policiji, da neko lepi plakate tamo gde je zabranjeno, dežurni me pita gde sam to video. Kada sam mu rekao na autobuskom stajališti Trga Republike, reče mi da se javim u opštini Palilula. Nije mi pomoglo kada sam mu rekao da tih istih plakata ima širom grada. Uslovno rečeno, čovek ja imao preća posla - da ne radi ništa. A Radoš Ljušić piše istoriju naroda koji još uvek nema državu.

Nusic

14. septembar 2017.

Vladavina poganih komunjara poput Tita, Milosevica, Dacica, radikala Vicica doves e da ce srba biti pod ednom jivom. I treba jer ovde moc idiotima daje deo buzdovanskog naroda koji se je dovukao skonca i konopca. U srbiji malo ima pravih srba, zato ide ovako.

vuk djurovic

15. septembar 2017.

Sve tacno i posteno, kao i uvek. Jedino je (pseudo-) sintagma "cetnici i partizani" neadekvatno upotrebljena. Naime, dok razlika izmedju "Zvezde i Partizana" ne postoji, izmedju pomenutih vojski je nebo-zemlja. Tek toliko, da iskoristimo slucajnu omasku i ponovimo: Smrt fasizmu, sloboda narodu!

o dron

15. septembar 2017.

Jasno je da se Danas preko Basare prikljucio kampanji za implementaciju Briselskog sporazuma - sto je samo fini izraz za podrsku Vucicu u "priznanju kosovske realnosti" - samo to krije iza svog opozicionog stava prema Vucicevoj diktaturi. U stvari, Danas podrzava Vucicevu autokratiju ako se ona trosi na primenu Brisela i ''''teo bi da se ona na njemu skroz potrosi. Samo, Vucicu se bas i ne svidja ideja da ostane potrosen...

Bogdan

15. septembar 2017.

Dok god Srbin na izbore ide da spasava drzavu i naciju ne moze on jadan izabrati dobro.Dok god na izbore ide da se glasajuci za tajkune "resi" tajkuna ne moze on jadan izabrati dobro.Dok god Srbin duze peva no sto cita ne moze on jadan izabrati dobro.Dok duze prica no sto slusa ne moze jadan. Prica o mom caletu: Tri sina i dve kceri otpremio za podmuklu Nemacku.Dvanaest unucadi vidi po par nedelja u godini,onako svi odjednom da im imena nikako popamti.Zivotari nekako od nasih poklona i jos uvek jadan ne moze izabrati dobro te gotovo u suzama zaokruzi sps.

Snežana Tijanić

15. septembar 2017.

Strahota. Ipak......