Site name

Čekajući Godoa

Gens una sumus. (Adam)

7

Piše: Vladimir Jokić

07. oktobar 2017. 14:00

OPLENAČKA BERBA

Prvi put u novijoj srpskoj istoriji osvanuo je 7. oktobar 2017. godine. U Topoli pod Oplencom, gradu junačkog vožda Karađorđa, slegli se braća Srbi i sestre Srpkinje odasvud. Saborno se okupili na 54. Oplenačkoj berbi, da je provedu u zdravlju i veselju.

Izmešali se gosti i domaćini, mladi i stari, muškinje i ženskinje. Radica apotekarka u novom lila kompletu šeta s najboljom drugaricom iz Beograda. U bašti kod Točilovca za jednim stolom Vulinova tetka. Za drugim Đelićeva. Milojka i Buca se vratili iz Vrnjačke Banje, eno ih kod „Slatkog srca“ podelili šam-rolnu pa se slade. Kod Marinkovića puna kuća gostiju iz Skobalja. Predsednik sve Srbije i Vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić deli pasoše i lične karte za uspomenu. U Krivoj Bari Maks složio gibanicu pa seo s Radmilom da čeka goste. Mikeša opet skuplja potpise za neku peticiju. Pod šatrom, nad jednim reš šilježetom, nadneo se Šešelj sa obadva sina. Nigde Alempijevića. Sinišu Malog niko da prepozna pod fantomkom iz bazara. Jadranka ruku pod ruku s prijom Vesnom Pešić. Uprkos kiši, Dragica Nikolić kupuje vodene bojice za restauraciju jedne crkve, Toma je savetuje oko dezena.

Okreću se ražnjevi. Toči se rujno vino. I rakija. I pivo. Trešti muzika. Vije se kolo.

Braća Srbi i sestre Srpkinje posedali okolo i čekaju... Čekaju da svane, da stignu dolari, da komšiji crkne krava, čekaju bolji život, državni posao, ono naše što nekad bejaše, porodično blago, da postanu srećni ljudi... I Godoa.

A u neko doba, ozdo, eto ti ga Ramuš...

OKTOBERFEST

U toku je 184. praznik piva i bavarskog frohlichkeita. Na minhenskom Wiesnu okupili se Nemci i Nemice da dočekaju goste, da zajedno piju i tancuju, pevaju i slade weisswurst.

Izmešali se domaćini i gosti, stari i mladi, muškinje i ženskinje. Pod Šotenhamelovom šatrom bruderšaft piju Vučić i Maks Veber. Hans Jirgenbojmler se ne odvaja od Hajdi. Frau Frauke opet trudna, a Šulc nije. I Lindner nerotkinja. Her Frankenštajn očijuka s Lili Marlen, a Peter Handke s Marlen Ditrih. Niko s Vulinovom tetkom. Folksdojčeri usred Hofbrojeve šatre traže vršačko vino. Čipovanom Gaulandu muka od Ajnštajna i Bronštajna. I od piva. Her Rističević daje izjavu Šopenhaueru za Zidojče cajtung, na hochdeutschu. Lorelaj prevodi. Frau Maja Gojković ne silazi s karusela. Kod Marike na karike došli Velja Ilić, Palma, Đilas i Bodo Hombah. Svakom po karika, Velji Marika.

Sve to gleda muti Angela i milo se smeši Vučiću...

Posle svi sedoše da predahnu, da struse po još jednu kriglu i da sačekaju. Da sačekaju reformu Oktoberfesta, Nemačke, Evropske unije, Ujedinjenih nacija... Godoa...

A u neko doba, ozdo, eto ti ga Erdogan...

povezane vesti

Ljubav i moda

5

Piše: Vladimir Jokić

"Razvojni put Bore Šnajdera"

4

Piše: Vladimir Jokić

Razvojni put Bore Šnajdera

3

Piše: Vladimir Jokić

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Lele

07. oktobar 2017.

"A u neko doba, ozdo, eto ti ga Erdogan" - zašiljio Crven Ban...

Džentlmenski

07. oktobar 2017.

I šta je posle dolaska zašiljenog bilo? Ništa novo, Mali vazda moraju da se žrtvuju. Takvo je ustrojstvo sveta i veka...

Milić

07. oktobar 2017.

Među gostima i domaćinima okupljenim u Topoli, upadljivo fale Saša Janković, Vuk Jeremić i Boris Tadić. Oni se u Beogradu bore da ovi u Topoli (malo)sutra dobiju bolji život, državni posao, porodično blago i da postanu srećni ljudi.

ilijA V

07. oktobar 2017.

Ma neka ga ozdo i Erdogan samo neka ovi ozgo vec jednom vrate penzije i plate.

Cale

07. oktobar 2017.

Pre će braća Srbi i sestre Srpkinje da doćekau Godoa, nego da im Saša, Vuk i Boris obezbede bolji život i učine da postanu srećni ljudi. Jedino još ako Dačić i Vulin uspeju da izdejstvuju da nekom komšiji crkne krava.

kića

07. oktobar 2017.

Izgleda, Jokiću, da si nešto pobrkao! Erdogan dolazi na oplenačku berbu, a ne na Oktoberfest.

Siniša Škarica

08. oktobar 2017.

Godo je dođšao 5. oktobra, kratko se zadržao i nema ga više. Ubili ga kao gospodina Rajkovića, na sreću Srbije.