Site name

Nevaspitana premijerka

* Da li je Ana Brnabić u jednom trenutku svog mandata rekla nešto o odgovornosti Srbije za nezavisnost Kosova, da li je izrazila stid zbog grobnica širom Srbije u kojima su zakopani kosovski Albanci, dok su politiku vodili njeni saradnici i ministri u vladi čija je predsednica

Nemoguće je da premijerka Srbije ne zna da se nacionalni interes čuva tako što se sopstveno društvo čisti od loših uticaja i primera, umesto da se isključivo kritikuju druge države i narodi i ukazuje na njihove razloge za stid.

18

Piše: Snežana Čongradin

12. oktobar 2017. 14:00

Nemoguće je da to ne zna svako ko se ikada brinuo o tome kakav utisak ostavlja na svoje okruženje, kakav primer daje, ili ko je vodio računa o nekom živom biću, bar u deliću vremena i prostora - da je sramota baviti se drugima, pogotovo ako si sam potpuno obeščašćen i loš, koliko god mislio da je neko drugi od tebe gori. Pa, i tada.

Dok upravljaš vladom u kojoj sede ministri čija se politika iscrpljuje u slavljenju ratnih zločinaca, prljavom laganju o činjenicama koje govore o njihovom zločinstvu, odnosno, čija je politička karijera obeležena isključivo propagiranjem mržnje i sejanjem smrti kako prema susednim tako i prema sopstvenim građanima, odeš u Evropski parlament i ukazuješ na druge države i njihove probleme, a o sebi ne kažeš ništa ili staneš u odbranu onih gore opisanih. Time premijerka još dublje ukopava društvo u probleme, produbljuje frustracije građanima, koji, razume se, u svojstvu žrtve teške medijske propagande, zaista veruju da su naši ratni zločinci heroji, istinski heroji, a da su najviši državni zvaničnici, oni koji su bili ratno huškački aktivni tokom devedesetih, dakle, najdirektniji učesnici i idejni nosioci ubistava, gladi, razaranja i svega što karakteriše ratne propagandiste, zapravo nevini i da su radili u interesu sopstvenih građana.

Ali, čak i da pretpostavimo premijerkinu naivnost, da ona to ne zna, da ima tumačenja koja se ne slažu sa navedenim, opet se postavlja pitanje - da li je moguće da se predsednica Vlade spušta na taj nivo u međunarodnoj javnosti, onoj kojoj, tvrdi, da isključivo kao društvo u kontekstu punopravnog članstva težimo, i da sve što ima da kaže o sebi, državi koju predstavlja, jeste da su drugi loši. Uverena ili neuverena u ispravnost svojih postupaka, izvesno je, čini veliku štetu građanima koje predstavlja.

Premijerka Srbije je, recimo, govoreći poslanicima Evropskog parlamenta o oslobađajućoj presudi Naseru Oriću rekla da to škodi regionalnoj stabilnosti, ne ukazujući ni u jednom trenutku, ni sada, kao ni u jednoj drugoj prilici, kolika je sramota Srbije i njenih predstavnika kada je reč o genocidu i brojnim ratnim zločinima koji su u ime građana države koju predstavlja počinjeni u Bosni i Hercegovini. Da je premijerka, recimo, unazad mesecima, koliko zauzima funkciju predsednice Vlade, jasno govorila i suočavala društvo sa posledicama onoga što se dogodilo devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije i ulozi Srbije u tome, imala bi kredibilitet da govori o drugima. Međutim, Ana Brnabić, jednostavno, u najvećem broju slučajeva deluje kao da o tome ništa ne zna, kao da je to ne interesuje, kao da nije njena stvar, sve dok, razume se, ne dođu u fokus pažnje javnosti ovi drugi. Tada je glasna i jasna, odlučna, odaje utisak dobrog poznavaoca ratnih strahota i traži odgovornost. Kao da će građanima Srbije biti bolje ako se drugi narodi očiste i skinu teret koji im nabacuju ratni zločinci, neprestano bivajući prisutni i interpretirani u tamošnjoj javnosti kao heroji. Kao da će građanima Srbije biti bolje ako se susedne društva oporave od laži i iluzija i sa javne scene uklone one koji propagiraju mržnju i netoleranciju, dok u njihovom društvu upravo takvi kroje politiku i vrednosti.

Sudeći prema ponašanju Ane Brnabić, koja brine o ostvarenju javnog interesa građana čija je premijerka, to što se ovde šetaju i slave masovne ubice, a njihovi politički pokrovitelji i dalje opravdaju zverstva koja su počinili, inspirisani upravo njihovim političkim odlukama, odlično je za javno dobro i uklapa se u njenu sliku ispravnog delovanja sa tako visoke pozicije koju zauzima.

Govorila je premijerka Srbije evropskim poslanicima i o kosovskom problemu, opet upirući prstom isključivo na tamošnje društvo kao jedino odgovorno za ono što se dešavalo i što se danas dešava, čak praveći tu radikalsku i potpuno nazadnu paralelu između Katalonije i Kosova. Da li je Ana Brnabić u jednom trenutku svog mandata rekla nešto o odgovornosti Srbije za nezavisnost Kosova, da li je izrazila stid zbog grobnica širom Srbije u kojima su zakopani kosovski Albanci, dok su politiku vodili njeni saradnici i ministri u vladi čija je predsednica. Naravno da nije. Ona se time ne bavi, bavi se ekonomskim pitanjima i digitalizacijom sve do trenutka kada joj se slože prilike da upire prstom na onog drugog i njega označi kao krivca bez ikakvog preza i stida o svemu što je njen narod odredilo u najnegativnijem kontekstu u novijoj istoriji. U najmanju ruku, na ličnom nivou, to je odlika ružnog ponašanja, lošeg vaspitanja, a s obzirom na sadržaj onoga o čemu je reč - čak opasnog i sa jakim negativnim posledicama.

povezane vesti

Krivi ili ne, nas se to ne tiče

4

Piše: Snežana Čongradin

Mane sadašnjosti

8

Piše: Snežana Čongradin

Priča o patriotizmu

8

Piše: Snežana Čongradin

komentari (18)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Vuk

12. oktobar 2017.

Naravno, jos jedan odlican tekst. Samo , Snezana zaboravlja onu Vucicevu nebulozu o "politickom" i "ekonomskom" predsedniku Vlade. "Politicki" je , kao sto znamo , proslavljeni pevac "Miljacke" koji svojim cirkuzantskim ponasanjem na svakom koraku nastavlja da razara poslednje ostatke dostojanstva drzave i funkcije koju obavlja. Brnabiceva nije politicka licnost. Ona i nema politicke stavove. Ona ima Vuciceve stavove.. Tako da je svaka kritika njenih izjava u tom kontekstu , iako logicki opravdana, bojim se usmerena na pogresno mesto.

rajko

12. oktobar 2017.

Лепо пишете једино што су текстови поданички. Да су се Срби покоравали Турским налозима данас неби било ниједног србина. Генерал Лазаревић јесте осуђен, али то је суд освајача. У тућби нема ниједне писане наредбе за убиства, прогоне и малтретирања. Нема ниједног аудио ни видео снимка који би указао да је генерал издао наредбу за коју се добија казна. Сви српски официри и политичари су осуђени јер нису спречили злочин, док се за неке друге јасне наредбе као на пример "УРАДИТЕ ТАКО ДА СРБИ НЕСТАНУ ИЗ ХРВАТСКЕ" сматра као доброчинство. Проћиће ово време окупације, као што је прошло оних 500 година под Турцима, издржаће Срби и дочекати слободу. Многи ће се постидети оног што су рекли и написали. Овај период неће трајати 500 година. Ако неко мисли другачије то није злочин па макар то био и Вулин.

vladbgd

12. oktobar 2017.

Koliko vidim, a vidim, ovde ste jedino Vi nevaspitan Vi radite, vasim nebuloznim tekstovima, protiv nacijonalnih interesa Srbije, a ne premijerka Brnabic

Gargamel

12. oktobar 2017.

Koji genocid i koje ratni zlocini su pocinjeni ,a da je iza njih stajala Srbija. Zlocine su cinili svi, jedini genocid su vrsili Hrvati za vreme NDH. Videcemo na primeru Katalunije i centralne vlasti u Madridu , kako stvari stoje. Ako vlast u Madridu pokusa ili upotrebi silu u svrhu zastite drzavnog poretka i Ustava, niko im nece prebaciti nikakav genocid ili ratni zlocin, naravno ,ako pojedinci sa bilo koje strane , izvrse zlocin, sudice se njima a ne drzavi ili pokrajini!

novinar u penziji /nestranačka ličnost

12. oktobar 2017.

Preijerka! praznoglava osoba u neodređenom ljudskom obličju, bezizražajna, ravnodušna i nezainteresovana, beživotno dvonožno biće, bez prošlosti, bez budućnosti, bez individualnosti, bez strasti i emocija, bez ijedne misli - na nivou nedonošćeta. Tako deluje - takve utiske ostavlja Čudo neviđeno

bogdan trojkaš

12. oktobar 2017.

Žao mi je što gospođa Čongradin piše o nečemu što ne shvata do kraja. Naivno je biti pošten među lopovima i jedini priznati da si grešio. Za primer nam dobro služe Hrvati i Bošnjaci i njihovi saveznici u ratu i današnji mentori.Politika je kurva a ne umetnost i poezija.Niko ne igra pošteno. Grehova ove vlasti ima mnogo većih.Pišite o tome. Lepo je biti pošten; glupo je biti naivan. Bilo bi lepo da sličan tekst posvetite svetskim velesilama. Crkli bi od smeha!

AA

12. oktobar 2017.

@Vuk... Brnabiceva zasluzuje sve Snezanine kritike bilo da su sve njeni licni stavovi ili samo prenosi stavove AV.Da bi se shvatila suluda politika premijerke i njenih ministara (posebno Vulina) morate zamisliti zvanicnog hrvatskog vojnog ministra koji velica medjunarodno osudjene ratne zlocince (ustase) a potom izraze zelju za poboljsanjem odnosa.Ekstrema ce uvek nazalost biti ali kad zlocince velica vlada jedne zemlje normalne ljude mora biti strah.

Nebojša

12. oktobar 2017.

Premijerku ne doživljavam kao relevantnu i smatram da je na ovom mestu jer su se njeni lični i interesi Vučića poklopili. Ali sa osnovnom premisom autorke ovog teksta se duboko ne slažem. Ne zato što se tom stavu ima bilo šta ljudski ili moralno već zato što ne uzima u obzir realnost sveta u kom živimo i posmatra postupke naše strane u bližoj prošlosti odvojeno od postupaka drugih. I premisa da svako treba da gleda u svoje dvorište je obmana i parcijalno gledanje sa namerom da se svako ko drugačije misli odmah stavi u moralno počinjen položaj. Ne prolazi.

Charli

12. oktobar 2017.

Da, tako je to u truloj drzavi Danskoj, odn Srbiji. Da je Ana Brnabic drugacija "umiveni" radikal A.Vucic je ne bi ni izabrao za premijerku tkz vlade Srbije u kojoj veci deo ministara nije kompetentan za obavljanje svojih poslova. Sve zemlje iz okruzenja su prosle kroz "fazu ciscenja" /zahvaljujuci upravo trovackoj i suludoj politici Beograda/ dok Srbiju ceka bolni proces otreznjenja njenih gradjana kroz koji mora proci da bi se priblizila civilizovanoj zajednici zemalja evropske unije.

skojevka

12. oktobar 2017.

Da li su mozda za nesto u vezi Kosova krivi i Albanci, da li mozda i Albanci zasluzuju neku kritiku i da se postide ili su prosto savrseni bas kao i S.C? Da li su mozda i Albanci pocinili neke zlocine, proterali neke ljude ili mozda S.C. nije jos cula za to? Daleko od toga da su srpski politicari cvecke, ali da li je S.C. jasno ko su Taci i Haradinaj ciju "drzavu" sa takvom ljubavlju promovise?

TT

12. oktobar 2017.

Na zalost, srpsko drustvo ocigledno nema kapaciteta ni ljudskog materijala da iznedri gradjansku klasu, novinare, politicare koji bi se iskreno borili za gradjanska prava, za bolju, civilizovanu i modernu Srbiju. Upravo zato i imamo ovakve trecerazredne kolumne ciji autori imaju manje objektivnosti u vezi Kosova cak i od tipicnog albanskog narcis-nacionaliste ali i ovakvo drustvo, ovakve na vlasti, nikakvu opoziciju i alternativu.

Miki ilic

12. oktobar 2017.

Bravo. Ovo će sigurno RAZUMETI glasači SIZOFRENOG LAZOVA

Gnu Gnu

12. oktobar 2017.

BRAVO!

Мука ми је

13. oktobar 2017.

Значи ,Снежана , Србија је кривац за све !!? Јел треба да сагне главу и каже " ми смо и само ми за све ово криви , извините клинтоне , блеееру , и...ко још тамо" !!! Па ваљда је нормално и у вашој кући да ако вас неко нападне да се браните! Жао ми је шта и ко пише у Danas -у !!

VP

13. oktobar 2017.

Ne mogu da se uzdržim od komentara na komentare. Toliko pristrasnosti i nerazumevanja suštine teksta. Da li su Nemci trebali da osude Ruse, Engleze, Amerikance za bombardovanja i ubijanja nemačkog življa i suđenju nemačkim zločoncima? Priznavši svoja nedela oni su ponovo prvi po ekonomskim rezultatima u Evropi. Kod nas je nevolja što smo ubeđeni da Srbija nije bila u ratu i zato ne treba da snosi posledice. Zašto onda čuvanje i veličanje haških osuđenika???

Otpor

13. oktobar 2017.

Ne znam dokle može da ide ova samokritika i samoponižavanje i šta se njime postiže. Dokle o tome da su srbi počinili genocid u bosni? Što se ne prisetimo u svojim pisanjima onih tri hiljade žrtava u istočnoj bosnikoje su muslimani počinili nad srbima, i to nevinim seoskim stanovništvom, u 1992 i 1993.godini. Srebrenica i ubistva muslimana su se desili 1995.godine, znači posle zločina koje su muslimani učinili nad srbima. Da li mislite da Srebrenica nije bila na neki način osveta ojađenih sinova i očeva zbog svojih ranije ubijenih. Oni su učinili samo ono što čine i drugi u svetu, a posebno jevreji - Izraelci, a to je da ne treba zaboraviti ali ne treba ni oprostiti. U svetu, ali i u životu se razume samo reciprocitet i otpor..

mikimausi

13. oktobar 2017.

Hahahahahaha. Kako je samo Brnabicka brzo navukla gnev pripadnika "drugosrbijanske" scene.. Za razliku od njihovih ocekivanja, Brnabicka ne ide okolo i ne proglasava Srbe za jedine krivce, ne aplaudira sto su Oric, uz Gotovinu, Haradinaja i ostale pusteni na slobodu. I ne samo to, nego je pocinila najveci moguci greh, usudila se da dotakne "svetu kravu" svih nvo kursadzija a to je velikoalbanska "republjik kosova"! Umesto da "prihvati realnost" i "raduje se uspesima" velikoalbanaca, ona se usudula da kaze nesto protiv Albanaca i da spomene da su i oni odgovorni za neke stvari. To je veliki "NO NO" u tom svetu i eto, stizu je srdzba i kolumne i ko zna sta jos. Tesko Brnabicki ako ovako nastavi.

Oleg Jovanović

17. oktobar 2017.

Izvanredan tekst, Snezana! Samo sto ja ovde nebih pretpostavljao nikakvu naivnost doticne osobe. Ona ako vec nije izasla iz radikalskog i socijalistickog sinjela, upravo uspesno prolazi njihovu zanatsko-ideolosku skolu sa svim sto uz to pride ide,kao npr. nemanje morala, stida i srama ne samo u odnosu prema sopstvenim gradjanima vec i kada se nadje u situaciji da iznosi svoje stavove spolja. Postovanje Redakciji Danasa