Site name

Kada bi postojala politička odgovornost, vlast i opozicija ne bi igrali fudbal na male golove

Ćutanje je podjednako loše kao i promocija zločinaca

* Kako da reaguje opozicija kada u sopstvenim redovima i sama rehabilituje svoje "julovce", Legijine drugove i izdavače i otvoreno, u sam partijski vrh, postavlja one ljude koji su osporavali optužnicu za ubistvo Đinđića

Kada bi postojala politička odgovornost, ona bi, pre svega, morala da se odnosi na ono što danas rade politički akteri u Srbiji.

6

Piše: Kenan Hajdarević

12. oktobar 2017. 16:30

Foto: Stefana Savić

Efekte njihovih pogrešnih poteza osetiće svi tek u skorijoj ili daljoj budućnosti. Upravo zato nije jasno zašto većina na političkoj sceni ne oseća tu vrstu odgovornosti kada danas kreira takvu atmosferu u društvu zbog koje ćemo, sva je prilika, vrlo brzo osetiti posledice. Situacija je, trenutno, alarmantna. Kao da je neko, u napadu histerije, otvorio Pandorinu kutiju iz koje iskače želja za rehabilitacijom devedesetih.

Pored novog urednika Novosti, direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti i sijaset drugih likova kojima je vreme stalo u tim mračnim devedesetim, vlast je odlučila da rehabilituje i osuđene ratne zločince, odajući im počast na zvaničnim događajima, kao Vulin i Selaković u Nišu. I to nije sve. Vlada je dala garancije za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića, valjda kao uslugu za odbijanje izručenja radikala.

Kao i uvek, Aleksandar Vučić nije direktno učestvovao u tome, osim što je u Rumi branio pravo Veselina Šljivančanina, još jednog osuđenog ratnog zločinca, da ga, kako kaže, pozdravi. Pozdravio bi ga i Aleksandar Šapić, ali nije bio pozvan na pomenuti događaj. Šljivančanina, ne Vučića.

I kada svako normalan očekuje da građanska Srbija digne glas na sve pomenute događaje i ljude, da barem "oštrim saopštenjem" osudi poteze vlasti zbog kojih možemo opet da završimo u rovovima iz kojih bismo se, ovaj put, teško izvukli, zavladala je neprijatna tišina. Niko ni da se namršti, da ne izgubi neki promil na ivici cenzusa zamerajući se većinskoj Srbiji koja smatra da je svaki general bezgrešan, pa makar bio i osuđeni ratni zločinac.

A kako i da reaguju kada su im, od mogućih sukoba u regionu, važnije rupe na putevima i okićen grad u oktobru. S druge strane, kako da reaguje opozicija kada u sopstvenim redovima i sama rehabilituje svoje "julovce", Legijine drugove i izdavače i otvoreno, u sam partijski vrh, postavlja one ljude koji su osporavali optužnicu za ubistvo Đinđića i bili zagovornici teorije o trećem metku. Naravno da od te i takve opozicije i ne može da se očekuje da ima uopšte nameru da progovori o sramnoj promociji ratnih zločinaca. Oni su ti koje, ne da nismo čekali, nego nikako da im vidimo leđa. I pre i posle petog oktobra oni su taj sistem koji nikako da promenimo.

Pored ćutanja partija - koje postoje duže od smišljanja imena za novi pokret - na rehabilitaciju devedesetih, potpuno je predvidivo u kom će pravcu delovati i novi pokreti. Savez Jeremića i Jankovića, posebno nakon besmislenih zahteva iznetih na neobjašnjivom mitingu, na kojem ni sam organizator kao da nije imao želju da postigne uspeh, svakako neće biti ta linija odbrane od duhova iz devedesetih. Od celokupne organizacije mitinga uspešno je bilo samo javno deklarisanje celokupne opozicije ko podržava ili ne taj skup. Imajući u vidu da nije bilo puno ljudi, a da je okupljanje podržao veliki broj opozicionih partija, vlast je jednostavno ponovo "zatresla mrežu". A kako i ne bi - okvir gola ostao je prazan. Zanimljiv rezultat, neko bi pomislio da je utakmica nameštena.

Kada bi postojala politička odgovornost koja podrazumeva da se vidi dalje od jednog izbornog kruga, onda vlast i opozicija ne bi igrali fudbal na male golove. Onda opozicija ne bi ćutala na Dačićeve izjave o petom oktobru ili na rehabilitaciju svih zala iz devedesetih. Jer i ćutanje je podjednako loše kao i promocija ratnih zločinaca. Vlast je odgovorna jer skreće sa politike koju je kandidovala, a to je moderna evropska Srbija, a opozicija zato što to nemo posmatra. Ali toga nema.

Ko onda može da garantuje da alternativa ovoj vlasti, baš zato, ne postane krajnja desnica? A sve ide upravo u tom pravcu.

Autor je član Predsedništva LDP

povezane vesti

Vojvodina Republika ideja slobode

14

Piše: Aleksandar Odžić

Biti ministar Vujović

5

Piše: Dragana Rakić

O zločinima nema kompromisa

9

Piše: Kenan Hajdarević

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milija Kokić

12. oktobar 2017.

Autor je potpuno u pravu. Kakve crne devedesete! To što vlast dobija političke poene nacionalista i manje obrazovanih građana, kad na skupove poziva generala Lazarevića i Šljivančanina, to nam govori koliko smo mi zaboravni kad je pitanju naša nesreća, koja nas je zadesila od 90-ih do danas. Nija valjda da smo zaboravili rekordnu inflaciju, prazne police u prodavnicama, politička ubistva i ubitačno ispiranje mozgova na RTS i propagandnim podvalama u Politci. SNS i njeni koalicioni partneri hoće u Evropu a na skupove poziva ratne zločince. Očito to im se isplati. Opozicione partije , koja sebe vrednuju kao da su "prava" opozicija trebalo bi oštro da se suprotstave ovakvoj praksi, ali one mudro ćute. I ovoga puta LDP čuva obraz opozicij! Vlast iz 90-ih nanela je veliku štetu Srbiji i ukaljala joj ugled u svetu!

Sanja O

12. oktobar 2017.

Liberali u Nemačkoj su osvojili oko 10 odsto glasova. Ušli su u Bindestag i sad će biti u vlasti sa Angelom Merker. Naši glasači su još zaslepljeni nacionalizmom pa ne vide šta im to sve korisno nude i predlažu liberali u Srbiji. Kad ukazuju na društvenu štetnost uvažavanja u javnosti osuđenih ratnih zločinaca, to dovoljno govori o njihovoj čestitosti! Ma koliko se botovi i ovom istorijskom trenutku nedorasli političari, trudili da užasnim podvalama omalovaže naše liberali, treba jasno reći: njima vreme ide u prilog!

Dane

12. oktobar 2017.

Konstantno omalovazavanje demokratske opozicije od strane LDP sigurno pomaze jacanju pozicije SNS i krajnje desnice.Suluda tvrdnja da Jankovic,DS i drugi cute o 90im je samo pokusaj prekrajanja istine i otimanja nekog zalutalog glasaca.

Iv

13. oktobar 2017.

Pre par godina su na školski čas, u srednjoj Turističkoj školi (udaljena 100 m od zgrade Opštine) u Novom Beogradu, došli Predsednik opštine šapić aleksandar i osuđenik za ratne zločine šljivančanin veselin.

Mirka

16. oktobar 2017.

Svi bismo pozdravili poništavanje svih plagiranih disertacija! Reče već neko pametniji da pojedini ni pismo ne bi umeli da napišu, a komoli disertaciju. Važi za sve stranke i opoziciju.

Skorpion47

16. oktobar 2017.

Šta ovde ne valja? Ne to što neko osuđuje zločin, nacinalizam, nije to. Kako je mogućno da Safeta i Kenan nikad reč nisu rekli o zločinima i zločincima nesrpskog porekla? Nisu krivi, nisu pravili zločine? Šljivančanin, Lazarević, pa oni su odslužili kaznu. Je li bila mala? Možda, ne znam. A šta je sa Orićem, Haradinajem, Gotovinom? Abolirao ih Haški tribunal i zato nisu zločinci? Usput, da Kenanu samo reč kaže. Najveću pomoć u ratu u BiH moja porodica je imala od muslimana, a u mojoj kući su za vreme tog rata bila i muslimanska deca. Možete ih zvati Bošnjaci, Bosanci, kako god.