Site name

TV razgovor

* Na prste jedne šake mogu nabrojati one koji drže do ključnih pravila kako se razgovara u studiju. I, kao po pravilu, to su novinari van televizija sa nacionalnom prohodnošću

O Brankici Stanković i Aleksandru Vučiću tek 27 slova u pet reči: bio je to televizijski razgovor.

14

Piše: Duško Bogdanović

14. novembar 2017. 15:30

Neću u hor graktanja i ala i vrana. Hiljade i hiljade napaljenih i uspaljenih sma(t)rača - u (pre)cenjenim novinama i poslednjim žutarama, po društvenim mrežama i klozetskim zidovima, javno i tajno, imenom, prezimenom ili anonimno - imalo je potrebu da o Brankici, Vučiću i njihovoj debati iznesu mišljenje.

Ko zna zašto, tek u insistiranju na isključivo SVOM stavu, najekstremniji su bili - sudeći po, uglavnom, falš argumentima kojima su gorljivo baratali - teški autsajderi. Oni koji nametnutu im temu kapiraju poput znamenite Marice, u narodu poznate po razumevanju u krivine muškog ponosa.

Dakle, razgovor "jedan-na-jedan", pred televizijskim kamerama i radijskim mikrofonima, vrlo je komplikovan novinarski rod. Podrazumeva snažnu interakciju sagovornika, njihovu detaljnu i preciznu pripremljenost za temu, apsolutno koncentraciju, bez sekunde opuštanja i "hvatanja vazduha". Sve to uz nastojanje da se bude zanimljiv, originalan, sa što više novih, po mogućstvu, ekskluzivnih podataka i ilustracija. Valja biti ubedljiv u tvrdnjama, nepokolebljiv u odbrani svojih teza i stavova, ali i naglašeno tolerantan u neslaganju sa sagovornikom. I sve navedeno treba da bude tek preduslov za uspostavljanje svojevrsne hemije u studiju koja će, kao konačan efekat, proizvesti pozitivan utisak kod gledalaca ili slušalaca.

U televizijskom ili radijskom razgovoru - ovo je ključna odlika, zapravo razlikujuća od drugih, sličnih vrsta, poput novinskog intervjua - oba sagovornika, i pitač i pitani, potpuno su ravnopravni. Od njih se, podjednako i uporedno, očekuju mišljenja, stavovi, argumenti... Poruke, uostalom.

Tako tvrdi teorija, a, na pravim, profesionalnim stanicama, potvrđuje i najčešća praksa. E, to ne zna, avaj, ogromna većina ovih, koji po raznim studijima, "vode razgovore". ("Volovi se vode, vole" - kazala bi predavno moja divna učiteljica Milana.)

Poludim kada se dijalog ubrza, zakuva, postane dodatno uzbudljiv, te i pitani ima potrebu da ponešto upita pitača, a novinar se uzvrpolji i neznalački pribegne alibiju kroz frazetinu "ja sam ovde da postavljam pitanja", ili još bezveznije, "odgovoriću vam posle emisije".

Pa tu si, nesrećo, da pitaš i da odgovaraš ako treba, jer o RAZGOVORU je reč. Zato si tu gde si, makar, štono bi kazale sremačke pustahije - "kaki si, ni za di si nisi!"

Ako ovog časa startujete televizor, na svakoj drugoj stanici neko sa nekim razgovara. Dabome, loše i dozlaboga nezanimljivo. Prostoprošireni odgovori na prosta pitanja.

Zašto tzv. novinari misle da je najlakše posaditi "viza vi preko puta" sagovornika i otvoriti laprdaonicu? E, nije. Na prste jedne šake mogu nabrojati one koji drže do ključnih pravila kako se razgovara u studiju. I, kao po pravilu, to su novinari van televizija sa nacionalnom prohodnošću. Takvim skidam kapu, uz sve poštovanje za profesionalni trud.

Posle svega napisanog, valjda je jasna konstatacija iz prve rečenice ovog teksta? Da, to je, ipak, bio televizijski razgovor! Tačka!

povezane vesti

Doživeti i preživeti 2017.

1

Piše: Duško Bogdanović

(Raz)baštinitelji

1

Piše: Duško Bogdanović

Veliki plagijator

7

Piše: Duško Bogdanović

komentari (14)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Marica

14. novembar 2017.

Grešite! Razumem se ja u TV formate, kao i u krivake. Napredno sam napredovala. Zar to nije sasvim očigledno?

dada

14. novembar 2017.

Stankovicka da nauci da bude novinar a ne da upada u rec kad neko prica.

Srna Radić

14. novembar 2017.

Duško i njemu slični bi valjda.najviše voleli da je Brankica ustala i počupala Vučića..pošto očigledno nije bila dorasla političkoj provokaciji,pa naša "kulturna Srbija"nije zadovoljna celokupnim utiskom razgovora ili pokušajem emisije,sta god...

Radovan

14. novembar 2017.

Brankica je za vas izmislila novinarstvo.

laki

14. novembar 2017.

Šta je ovaj hteo da kaže verovatno ni on sma nezna.Krenuo je jako, zatim se negde na sredini teksta pogubio da bi nakraju sam sebi protivurečio.Bože koga sve puštaju da piše tekstove na ovom sajtu?

bogdan trojkaš

14. novembar 2017.

Voleo bih da vidim ovog pametnog Bogdanovića kako bi se proveo u "razgovoru" sa Vučićem!

Borka

14. novembar 2017.

Pljuvali su samo oni ljubomorni jer je emisija bila savršena. Obe strane maksimalno korektne.

Tijana

14. novembar 2017.

Imam i katodni i plazmu pogled u svet .

Alesandro

14. novembar 2017.

Pojedinci okrviljuju sada Brankicu da je trebala žešće da se suprotstavi Vučiću. Najpre, to nije bio politički dijalog već intervju Predsednika države. Svi ti koji sada žale za stavom kakav je imala novinarka Stanković nikada nisu bili ni n od novinara.

pinki

14. novembar 2017.

Hocu kod nje u emisiju.

Dalibor

14. novembar 2017.

Bogdanovicu, ne gubi vreme. Voleo bih da vas vidim u debati sa Brankom.

voja

14. novembar 2017.

bogdanovićevo mišljenje

Vitomir

15. novembar 2017.

Slusajte, koj'''' na brdu , ak'''' imalo vidi, vise vidi no onaj pod brdom... To je ok. No, 90 % nas je pod brdom, pa sta mogu no da se frljaju sa onim sta i kao oni vide. I- eto, to je: Brankica nije kao bila na nivou zadatka, te Vucic je ispaljivao pune , pripremljene rafale, malo hvalio Brankicu, malo je i ruzio, Brankica ko maca pred flasom mleka, hoce , a ne moze,nesto al bi da ne sikce..Nije do nje! Niko , niko ovde ne bi izasao na kraj sa ovim bestidnikom. Tesko i bedno, a zasto? Pa zato sto Vucic cini i ovde i u Skupstini, i na svakom drugom mestu , moze mu se, sta mu se prohte. On je opasni, nezreli autokrata, bas poduprt od starne ovih pod brdom.On ponizava i unistava one na brdu.On je sila. On nije drzavnik. On ne zna za drzavnicko ponasanje. To ga se ne dotice, njemu je sve svejedno ( kako mu iz stomaka mrmlja Ana). On ne ume da razgovara.Nema on stofa za taj nivo, gde treba odgovarati na postavljena pitanja sa respektom , relaksirano i zrelo, odgovarati sa laganim i uverljivim sentencama, sa uvazavanjem voditelja kao sebi ravnoga i bon-tonom koji se ne moze , hteo ili ne, steci na stadionima sauciteljima tipa Seselj, Nikolic , u nasim politickim ogavnim pljuvacnicama i tajkuniskim bleferajima.Ne moze se to sakriti blazenim osmehom ispod koga ispadaju skrgutanje zuba, spin-grimase i cinicki osmesi.. Ima nas koji smo na brdu- to lepo vidimo..

Fata

15. novembar 2017.

Brankica je vrhunski novinar!Svoj posao radi bolje od svih voditelja u Srbiji!