Site name

Totem i tabut

U XIX veku se smatralo da su juče pomenute zajednice "u kojima se određene norme nipošto ne smeju prekršiti" stvar davne prošlosti,...

11

Piše: Svetislav Basara

07. decembar 2017. 16:00

Totem i tabut

...ali tu se XIX vek, kao uostalom i u mnogim dugim stvarima, zajebao u računu, jer takve zajednice u stvari i žele da ostanu u prošlosti, zauvek zamandaljene u svojim tričavim kosmogonijama i kolektivnim sećanjima na svoja "zlatna doba". Koga detaljnije interesuje kako to funkcioniše u Polineziji i Amazoniji, neka se lati čitanja Frejzera i Levi Strosa, a mi ćemo danas ispitati kako tabu sistem deluje u praksisu, u Srbiji, svih vremena i svih boja.

Sjajan primer da ukoliko ne prekršiš tabu - ili, još bolje, ukoliko nekoga sprečiš da tabu obesveti - možeš raditi šta ti je volja, uključujući i najogavnija nepočinstva, ostavio nam je onaj legendarni žandarmerijski podnarednik koji je na pravdi Boga nabedio seljaka da krši tabu - u ono vreme srpskog kralja - potom ga strpao u zatvor i naposletku mu naguzio ženu. Sad će podfamozne drkadžije - bezbeli da graknu: evo ga, ponavlja se, pope nam se na glave sa podnarednikom, ali to graktanje uopšte ne proizilazi iz dosade ponavljanje, nego iz jedva prikrivene simpatije sa podnarednikom koji je u optici prevelikog broja Srbalja u stvari primer snalažljivosti, neko čiji primer treba slediti, samo li se ukaže prilika, a jedino ibretenije nad podnarednikovim postupkom svodi se nažalost što ovaj ili onaj drkadžija nije na podnarednikovom mestu nego je, da kažemo, jebena stranka.

Budući da je Srbija podaleko od Polinezije i Amazonije, a preblizu centralne Evrope, vekovni srpski tabu sistem je u dodiru sa linearnim vremenom okolnog sveta i modernitetom počeo postepeno da "šlajfuje", ali se nije predao (i još se ne predaje) bez borbe - ta nisu li Milošević & Co poveli rat protiv realnosti i nisu li složna braća - u trenutku kada je tabu sistem bio na ivici kolapsa - saborno streljali Zorana Đinđića?

U ovom trenutku dijalektičkog razvoja Srbije - što će reći u basnoslovnoj konfuziji u kojoj smo se našli - glomazni tabu sistem je apsolutno zastareo i neupotrebljiv i njime se još uvek zanose samo uspaljeni jurodivci i marginalci (iako mnogi od njih nose titule "dr" i "prof.") ali to nije - iako ste je možda očekivali - dobra vest, jer na mestu tabu sistema nije izgrađen nikakav drugi sistem. E, tu bi na istorijsku scenu trebalo da istrči opozicija, ali ne opozicija koja se i sama postavlja kao nedodirljivi tabu, nego kao organizovana politička snaga koja će strpljivim radom, korak po korak, mic po mic, poraditi na zameni izanđalih totema zakonima i izgradnji političkog sistema koji Anglosasi zovu - "viable". Ako to ne žele - a izgleda da ne žele (ili pre ne umeju) - gospodi opozicionarima preporučujem da se kolektivno učlane u SNS jer sistem totema i tabua najbolje loše rezultate daje u jednopartijskom sistemu.

povezane vesti

Aleja rđavih savesti

18

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje 2

8

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Zorka Papadopolos

07. decembar 2017.

Tu smo, drustvo ispalo iz jednog sistema (ne svojom zaslugom, vec padom zida u Berlinu) naslo se, premlaceno u `liberalizmu'''' u kome se ne snalazi. Ideolozi Zapada, koji su od II sv rata na ovamo propovedali jednakost ljudi, njihova prava na sve i svasta (valjda, podrazumevajuci duznosti?), radovali se nestajanju nacija..., odjednom, uplaseni da su pogresno shvaceni, okrenuli stranu. I sad se zatvaraju u svoje imucne `nacije'''', kao da ih do juce nisu prezirali! Dakle, u jednoj drzavi, posto su granice sudjene, narod mora da formira nacionalni spisak onoga sto ne sme da se dovede u pitanje, radi opsteg opstanka. Za nas je prosto majmunisanje normi iz EU pogresno, jer nam interesi nisu isti. U EU su zemlje koje su ustanovile norme uglavnom dekadentne, mi to nismo. Dakle treba biti pametan pa od njih preuzeti norme koje vode ka samoodrzanju, a zadrzati neke svoje norme. prihvacene u kontinuitetu sopstvene, posebne realnosti, koja i nije bas sasvim posebna, slicna je sve-balkanskim realnostima. Za pocetak mozemo da ucimo od Hrvata, recimo, ili od Srba iz BiH. Problem uze Srbije je, da mi nikad nismo bili kolonija neke zemlje sa tehnoloski razvijenog Zapada. Zapadu se divimo, ali ne shvatamo kako je stigao na nivo koji sada ima, i po koju cenu. Alternative nema, niti je zagovaram. Ali je oprez vazan, i samo-postovanje..

Niferon

07. decembar 2017.

Nekad beše ono "mala bara, mnogo krokodila". A danas - malo tabua, mnogo podnarednika.

Kikić

07. decembar 2017.

Rejmone, kako ti ne dosadi?!

Milić

07. decembar 2017.

Kralj koga brani tvoj podnarednik (što nam ser svima popeo na Crveniu ban) nije tabu. Kralja štite i ustav i zakon. Tabu je zaumna i podsvesna zabrana (mada može biti regulisana i zakonom) kao što je incest, Oceuibistvo, bratoubistvo i sl.

Trifun

07. decembar 2017.

Opozicija će mnogo da uradi ako dođemo bar do toga da nam komšijina krava postane tabu.

Radojca

07. decembar 2017.

Džaba opoziciji praktična, svakodnevna, politika kadli je sirotinja raja(građani) svikla samo na grandiozne pol. najave i obećanja. Baška, što monumentalni najavljivač ništa od obećanog ne ispunjava, kao da krajnji rezultat obećanog nije ni bitan, ako je najava grandiozno objavljena, kako će nas žedne i željne svega i svačega kao stado privesti "svetloj budućnosti", koja, eto, samo nas čeka. Čini se da je najveći tabu od nastanka moderne Srbije ISTINA živa..... Može li Srbe ikako da probudi želja za istinom? Biće, ipak, da si u pravu, jača je podsvesna želja da se bude na podnarednikovom mestu? Nagon je opipljiv a istina disperzivna kao dim.

Zivcana

07. decembar 2017.

Pozdravljam Basarin predlog svojim citaocima (komada dvaes'''') da citaju Levi Strosa sa obzirom da se zna da vecina nije dobacila dalje od Levi Strausa. Evo moj slucaj. Redovno citam Strosa pred spavanje, naizmenicno na amazonskom pa na polinezanskom. Frejzera ne citam vec gledam na Netflix-u. Vrlo simpaticna porodica. Pozdravljam pokazivanje simpatije I razumevanja za narednika za koga sam opravdano sumnjala da je u srodstvu sa Basarom. Sto se tice rata devedesetih, cini mi se da su ga poveli Slovenci, mada nisam pouzdani istorijski svedok jer opravdano taj dogadjaj gledam sa istorijske distance. Predpostavljam da je Basara u pravu I da bi nas Djindjic odveo u svetlu buducnost I to drumom koji je postavio Defense Road – ono brate, kada Surcinac izasfaltira onda ne mozes drugde nego samo pravo.

nije problem u tabuu nego u licemerju

08. decembar 2017.

Pa i fama koja prati Basaru kao dobrog pisca je direktna posledica tog tabu sistema po kojem o kulturnom radniku ma koliko on bio naopak, nije u redu da se kaže bilo šta loše jer su ostali, tek puki komzumenti kulturnog sadržaja, zapravo samo jedna stoka nepismena i bezrepa pa nisu dostojni da kritikuju uzvišenog koji se plasirao u društvenu elitu. A u tim okolnostima čak i osrednji čoban postaje mnogonagrađivan i uticaja pisac. Prema tome, ne bih se ja baš toliko negativno osvrtao na te tabu sisteme iz kojih barem 99% srba crpi svoj društveni ugled a još bih manje predlagao izgradnju zamene za taj sistem kad se u tu računicu uključi i beskrajno mala varijabla zvana lično obrazovanje i umeće (znači ne formalno več lično). A najmanje čime bih se bavio je da uskogrudo insistiram na tuđim slabostima dok svoje komotno ignorišem, licemerno to prodavajući kao prosvetljivanje sirotinje raje.

Zivcana

08. decembar 2017.

Ne slazem se sa sopstvenom insinuacijom da su Basara I podnarednik u srodstvu. Podnarednik je visok, crnomanjast, lep covek sto je samo po sebi pomoglo u guzenju tudjih zena. Basara, kako da kazem, ima odredjenu duhovnu lepotu koja se ogleda u ocima koje su kao sto je poznato ogledalu duse, ali tu se slicnost izmedju pomenute dvojice zavrsava. Ono jeste da se Basara uguzio u fotelju urednika u Sluzbenom glasniku posto je Ljusic oteran, ali nije guzio Ljusicevu zenu, sto jes, jes.

Nemrudinmcloud

09. decembar 2017.

Zivo me zanima kako izgleda zivcana.Interesantno.

Zamalo

10. decembar 2017.

Zivcana je 50-godisnja trandza od metar i 70 sa 130 kila zive vage ...