Site name

Veštačka neinteligencija

* Izgleda da nam glave (zasluženo) neće doći veštačka inteligencija, nego veštačko pamćenje

Ne računajući nekolicinu lakše i teže povređenih u eksploziji vatrometa u Novom Sadu, još jedna "najluđa noć u godini" prođe bez žrtava u ljudstvu i materijalu...

10

Piše: Svetislav Basara

03. januar 2018. 16:00

Veštačka neinteligencija

... sad nam sledi povratak u večno vraćanje manje-više istog, a nakon što se politička klasa (svih boja) koliko danas prene iz praznične letargije, čeka nas i zahuktavanje predizborne kalakurnice u prestonoj megakasabi.

Zbog pomanjkanja repromaterijala - što će reči političarskih bulažnjenja, prepičkavanja, prenemaganja, laganja i mašćenja - praznici su za nas, satiričare, kolumniste i novindžije serbske, prava noćna mora. Kad blagdani padnu u leto, stvar još nekako i ide - tu su drekavci, telad sa dve glave i proplakale ikone - ali kad drekavci zaspe, a glupost (privremeno) utihne, o čemu drugom pisati ako ne o tome koja se folk diva pojavila na bini bez gaća, kojoj je, pak "sevnula guza" i o srodnim glupostima i beznačajnostima.

Tu je, srećom, neiscrpno vrelo moje praznične inspiracije, moja omiljena žutara, Blic, koja i u najmirnijim i najdosadnijim periodima naše burne istorije nađe načina da utera strah u kosti cenjenog publikuma, pa je tako drugog januara na žutarinom sajtu osvanuo sledeći naslov: "Dva srpska profesora za Blic otkrivaju hoće li nas roboti istrebiti i radi li Srbija na veštačkoj neinteligenciji"? Osim dvojice srpskih naučnika, Blic je u pomoć pozvao i folk fizičara, Stivena Hokinga, koji je, navodno, "više puta upozorio na to da će veštačka inteligencija postati toliko napredna da će ljude učiniti suvišnim".

Koga interesuje da li će nas roboti istrebiti i hoće li nas veštačka inteligencija učiniti "suvišnim", neka se o tome detaljno obavesti na Blicovom sajtu, a ja ću se u našoj današnjoj kolumni pozabaviti fenomenom veštačke neinteligencije, čijom sam žrtvom postao u subotu Januara prošle godine, srećom nakratko. Tog sam, naime, dana bio zagubio (misleći da sam ga neopozivo izgubio) mobilni telefon, što je bio razlog da momentalno padnem u oveći amok, ne zbog (bezvrednog) aparata, nego zbog poražavajućeg saznanja da više ne znam "napamet" ni jedan jedini telefonski broj koji bi mi poslužio kao polazna tačka za ponovno prikupljanje "podataka".

Ne tako davno, do pre dvadesetak godina - dok su mobilni telefoni još bili u fazi ekspres lonca - "napamet" sam znao da kažemo, četrdesetak najvažnijih brojeva, pa sam ih, štaviše, kad bi iz pozivao, direktno "ukucavao", bez konsultacija sa telefonskom memorijom, a u subotu ne mogodoh da se setim ni jednog. Sad će podfamozni komentatori bezbeli graknuti: pa naravno kad si izlapio i komentatori će biti u pravu jer je samo izlapeo čovek u stanju da pamćenje poveri parčetu žice i plastike i da još misli da mu je to olakšalo i unapredilo život. Izgleda da nam glave (zasluženo) neće doći veštačka inteligencija, nego veštačko pamćenje.

povezane vesti

Kud dalje 2

5

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

Parapolitičko ubistvo

29

Piše: Svetislav Basara

komentari (10)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

opet ...jA V

03. januar 2018.

Nemam reci komentara za danasnju kolumnu. U malo vise stvari si se upetljao a ja ih ne zapamti sve. A ne znam ni sta mi je, od nabrojanog, potrebno?

Tom Sojer

04. januar 2018.

Ne znam što se gospodin "opet.." čudi ili pita. Base je prosto hteo da kaže da "Blic" postaje "Bljak", pošto ovako visokoumnim mudrovanjima upućuje Srblje da se prekvalifikuju u proizvođače Bogijeve salate. I novine mogu da mutiraju, jel'''' tako? Naravno, Srblji danas ne prave ni neke posebne robote niti pametne telefone, ali je vrlo važno da ih ptemudri upute na pravi put. Još kada imamo u vidu da nam je i Voždu "prosto neprijatno kako nam dobro ide" ( nije rekao da smo ovce i da nam treba toliko zelene salate, niti je potvrdio da je to Bogijeva ideja), eto nama boljeg sutra, prekosutra i - malo sutra.

vukailo

04. januar 2018.

ono kada si konfuzna provincijska pijandura kao što je predsednik provincijski opijen! Neprocenjivo!

Demos

04. januar 2018.

E, ovo je pisanje kolumne zato što se mora popuniti prostor, a i zaraditi plata. G. Basari se izgleda nije niti pisalo niti razmišljalo, verovatno; usled preobilnih prazničnih obroka. Nije mu za zameriti to jer svi znamo kako je posle praznika teško ići na posao.

scoby

04. januar 2018.

Jedina dobra vest za Srbe je ta što će nas pre veštačke inteligencije istrebiti prirodna neinteligencija unapređenih šešeljoida...

Miloš

04. januar 2018.

Basara zašao si u lepe godine i stekao neko ime pa je red da malo oni traže tebe a ne ti njih... Ljudi su zaboravili kako je to ne biti dostupan 24/7. Uživaj u slobodi bez tih bukagija! Dok traje :-)

Vitomir

04. januar 2018.

Dragi Bas, da si ti nama ziv i zdrav, ne samo da Srbi rade na vestackoj neinteligenciji, nego smo je, provereno, i u praksu uveli : zar to u formi coveka nije , recimo, teta-Vulin( koji se kaje sto se sluzio istinom), Ana( kojeg se ne tice sta je narod pita, zasto kuka i upozorava na raznobojne kapute), Stefanovic( tajkuni igraju kolo oko njega a on ih, u interesu istrage, ne vidi), pa Maja Modrica( deleci opomene polsnicima ko deci u pacijoj skoli),te pevac inostranih poslova i Cecin prijatelj Dacic, sveta braca Gasic, veliki mangup Mali 24-karatni Bugarin.Vestacka inteligencija ili ne, no evrici su jos veoma prirodni i blagorodno dostupni ovim Acibabinim hajducima, koji su toliko brizni prema , ispada tako, svom neinteligentnom narodu da je ocigledno da ga drze za zadnjeg budalasa.Koji ce, daleko pre nego nas ugrozi vestacka inteligencija, sam sebe istrebiti- vlastitom neinteligencijom.`

Zivcana

04. januar 2018.

Nesto se u ovom tekstu tesko posvadjalo sa logikom sto se moze opravdati eksplozijom seretskog moda u novogodisnjoj noci. Naime, vestacko pamcenje je doslo kao posledica vestacke inteligencije, pa ako i nastradamo od vestackog pamcenja to ce biti samo zbog vestacke inteligencije a ne nezavisno od nje. Ovu opasku sam fenomenalno slozila mada ni meni nije najjasnije sta hocu da kazem. Toliko je duboka. Zeznuta je ta praznicna logika (za malo da kazem prazilukovna logika). I samo jos jedan detalj u vezi teksta. Fali mu neki prigodan citat. Cini mi se zgodnim zakljucak nemackog mislioca iz 17 veka Friklenda Ogenhmajstrufernona koji je u svom kapitalnom delu "Ogled o masovnim komunikacijama" izjavio da ce kljucno ontoloske pitanje 21 veka biti "J**te, gde mi je mobilni."

Kikić

04. januar 2018.

Nije čudo što na ovako lošu i bezsadrzajnu kolumnu nema komentara.

Cale

04. januar 2018.

Sta ce nam veštačka neinteligencija kad imamo prirodnu. Jest da je sada u opoziciji, ali bože zdravlja, za jedno 50 godina.