Site name

Intelektualac u tranziciji

Zlatko Paković

Diplomorao je pozorišnu režiju na FDU u Beogradu. Njegove najpoznatije predstave: „Ubiti Zorana Đinđića“, „Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad“, „Enciklopedija živih“, „Filosofija palanke“...
Objavio je romane: "Soba za jedan krevet", "Zajednički pepeo“ (“Die gemeinsame Asche”, Berlin, 2013); i knjige eseja: “Anatomija nacionalističkog morala”, “O autoritarnoj savesti”.
Dobitnik je Nagrade "Desimir Tošić" 2010. za publicistiku, norveške International Ibsen Scholarship 2014. za pozorišnu režiju i stipendije bečkog MuseumsQuartiera 2015. za književnost.
Stalni je kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas.

Šta je to nacionalni književnik

Ivan Cankar je slovenački književnik. Janko Polič Kamov je hrvatski književnik. Miloš Crnjanski je srpski književnik. I tako dalje, i tome slično.

11.8.2017

Unutrašnji dijalog ili vrhovna protivrečnost

Predsednik države objavio je u dnevniku Blic tekst u kojem poziva na "unutrašnji dijalog” o pitanju Kosova. Taj tekst je dvosmislen, i to veoma agresivno. Autor, često u istoj rečenici, zastupa dva oprečna stava, dve protivrečne politike.

4.8.2017

Pokretna slika i izgubljeni svet

Načini komunikacije toliko su se izmenili u poslednjih trideset godina da mi moj davnašnji detinji san o pokretnoj slici (ili hologramu) koja bi mogla da nam prizore iz drevnosti predoči kao savremenicima, danas izgleda kao san koji bih do kraja života - pod uslovom da se ovde, ipak, poduže zadržim - mogao i da doživim.

28.7.2017