Site name

Intelektualac u tranziciji

Zlatko Paković

Diplomorao je pozorišnu režiju na FDU u Beogradu. Njegove najpoznatije predstave: „Ubiti Zorana Đinđića“, „Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad“, „Enciklopedija živih“, „Filosofija palanke“...
Objavio je romane: "Soba za jedan krevet", "Zajednički pepeo“ (“Die gemeinsame Asche”, Berlin, 2013); i knjige eseja: “Anatomija nacionalističkog morala”, “O autoritarnoj savesti”.
Dobitnik je Nagrade "Desimir Tošić" 2010. za publicistiku, norveške International Ibsen Scholarship 2014. za pozorišnu režiju i stipendije bečkog MuseumsQuartiera 2015. za književnost.
Stalni je kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas.

Pouke o diktaturi

U nacionalsocijalističkoj Nemačkoj, Hitler je u centru svega i sve se radi u njegovo ime. Podsetimo na jednu očiglednu činjenicu: nacistička država je definisana kao Fuhrersaat ('Firerova država').

28.4.2017

Šta su danas vetrenjače i odakle vetar duva

Pod uticajem mladog Karla Marksa, s kojim je u to vreme drugovao i često šetao uz Senu, veliki pesnik i kritički mislilac Hajnrih Hajne, godine 1844, iz Pariza piše da su vetrenjače danas postale banke. Dakako, on misli na vetrenjače s kojima se bije Don Kihot i, u stvari, na novi duh starog donkihotizma.

21.4.2017

AV, autoritarna savest i karijeristi

Dokle će presudne odluke u ovoj državi zavisiti od ćudi jednog čoveka čije je ime danas pretvoreno u inicijale, kao natpis firme, koji njegovi ljubitelji izgovaraju: A-Ve, što ne samo da podseća nego i jeste starorimski podanički pozdrav imperatoru (Ave!)...

14.4.2017